Valikko
Kulttuuri    |   KUVAT / MUOTOILU

Kenkää luutuneille Suomi-kuville!

Designmuseon poikkitaiteellinen Fennofolk on kesän tärkeitä tapauksia

Tilaajille

Rinne-Niinikoski -muotisuunnittelijakaksikon ja valokuvaaja Kira Gluschkoffin teoksissa poseeraa espoolaisia kilpavoimistelijoita itämaisen tanssin ja akrobatian mieleen tuovissa asennoissa. Asuihin on painettu digitekniikalla suomalaisten kansanpukujen perinteisiä kuoseja.

Kuvasarja sopii hyvin Designmuseon Fennofolk-näyttelyn teemaan. Se luo humoristisuudessaan, räikeydessään ja karnevaalimaisuudessaan uutta suomalaista folklorea.

Fennofolk-näyttely, jossa on mukana yli 80 tekijää ja ryhmää, on kesän ehdottomia tapauksia. Kokonaisuus on riemukas valikoima uuden suomalaisen visuaalisen kulttuurin koko kirjosta.

Merkittäväksi näyttelyn tekee myös se, että yli puolet töistä on uusia.

Näyttelyllä Designmuseo tuulettaa aiempaa linjaansa, perinteiset raja-aidat kaatuvat komeasti rytisten. Kun Designmuseossa ollaan, suurin osa mukana olevista töistä on muotoilua ja muotia, mutta ovi on avattu myös kuvataiteelle. On vaikea kuvitella, että nykytaiteen museo Kiasma tekisi saman muotoilun kohdalla.

Kolmasosa töistä on kuva- ja äänitaidetta. Näyttelyssä on mukana otos uudesta suomalaisesta musiikista, joka hakee vaikutteita kansanmusiikista. Mukana ovat muun muassa Islaja, garage-etnoksi kuvattua musiikkia tekevä Tundramatiks ja Paavoharju.

Viimeksi mainittu tosin esittelee kollektiivina museossa hylkymateriaaleista tehdyn metsämajan. Siinä on mukana myös haju: kilju muhii pöntössä sotkuisen majan nurkassa.

Näyttelyyn kannattaa varata aikaa. Ääni- ja musiikkiteoksia voi istua kuuntelemaan upottaville tyynyille ja tuoleille.

Designmuseossa halutaan herättää kysymys ja keskustelua suomalaisuudesta. Miten kansalliset piirteet toteutuvat globaalissa maailmassa? Voiko pirstaleisessa ajassa olla jotain suomalaisuuden punaista lankaa?

Näyttelyn nimeksi ja teemaksi valitulla fennofolk-termillä on omat puutteensa. Se kehitettiin muutama vuosi sitten, ja etenkin sitä keksimässä ollut Paola Suhonen käytti fennofolkia voimakkaasti tuotteidensa markkinoinnissa.

Silloisine määritelmineen fennofolk ei taivu millään laajan muotoilija- ja taiteilijajoukon tekemisen kuvaukseen.

Näyttelytyöryhmäkin on ilmeisesti huomannut tämän. Kun fennofolkiin liitettiin aiemmin kansanomaiset vaikutteet ja slaavilaiset piirteet, näyttelyn yhteydessä fennofolk on muuntunut karkeasti sanoen "sallivuudeksi" ja "monimuotoisuudeksi".

Näyttelyssä se määritellään laajasti niiksi kansallisiksi lähtökohdiksi, joista työt ovat syntyneet. Eli vaikkapa luonnon tärkeys.

Fennofolkiin on liitetty osana outous ja absurdius. Näyttelyn alaotsikkona onkin New Nordic Oddity, uusi pohjoinen outous.

Epäilemättä suomalainen kulttuuri onkin monessa mielessä oudoille poluille vinksahtanutta maamme rajojen ulkopuolelta katsottuna, mutta outouden korostaminen tuntuu joskus hieman päälleliimatulta.

Myös Helsingin kaupungin matkailutoimisto brändää outouden leimalla Helsinkiä turisteille.

Näyttelyllä pyritään tekemään murrosta ja pesäeroa perinteisiin. Koristeellisuuden ja runsauden korostamisessa se on pyrkimys kauemmaksi puoli vuosisataa muotoilussa vallinneesta pohjoismaisesta minimalismista. Siinä se ei muotoilun kohdalla onnistu täysin.

Näyttely on ryhmitelty löyhästi teemoittain eri huoneisiin, mutta joka tilassa muotoilu kohtaa muodin ja taiteen.

Yhdessä huoneessa esitellään pienoismallin ja nettikameran kautta Jan-Erik Anderssonin kokonaistaideteosta, fantasiamaisen talon rakennushanketta Turussa.

Pimeämpiä sävyjä Suomi-kuvaan tuo huone, jonka töitä yhdistävät erilaisten fetissien kuvaaminen sekä toiseuden ja identiteetin teemat.

Elina Brotheruksen valokuviin, joissa kameraan selin kääntyneet ihmishahmot seisovat maisemaa vasten, on helppo samastua kuvista välittyvien vierauden ja yksinäisyyden teemojen kautta.

Jouko Lehtolan lakonisia teoksia en osaa nähdä korostuneesti suomalaisina. Lehtola on tuonut päivänvaloon seksuaalisen alakulttuurin edustajia kumi- ja nahka-asuissaan, kuvaten heitä pelkistetysti valkoista taustaa vasten.

Aurora Reinhard puolestaan pohtii kolmen kuvan sarjallaan naiskehon esineellistämistä.

Muotoilun puolella mukana on useita uudenlaisia, kiinnostavia innovaatioita.

Elina Aalto on ideoinut uudenlaisen ryijykonseptin. Yhden suuren ryijyn sijasta hän on kehittänyt paloja, joita yhdistelemällä syntyy kokonaisuuksia.

Kallio & Helorinteeltä on esillä paneelimainen työ, joka koostuu kankaalle printatusta tunnelmakuvasta, äänimaailmasta ja ledvaloista. Kokonaisuudella voi kehittelyn jälkeen olla hyvinkin mahdollisuuksia tunnelmanluojana julkisissa tiloissa ja miksei kotonakin.

Kiinnostavaa ajattelua valaisimien puolella edustaa Mikko Paakkanen, joka jatkaa motorisoitujen valaisinten kehittämistä. Designmuseon katonrajassa pyörii hulmuten hameenhelman ja Kesäleski-elokuvan mieleen tuova Marilyn-valaisin.

Stefan Lindfors on onnistunut keksimään kätevän muodon vesipullolle.

Funktionalistisesta muotoilustaan tunnettu Harri Koskinen irrottelee tällä kertaa tilateoksella, jossa perinteiset suomalaiset materiaalit yhdistyvät raadollisen huumorin säestyksellä. Hän on tehnyt pärevasut mieleen tuovan divaanin, jonka päällä lepää tyynyksi koottu poronnahka. Kun sitä painaa, torso "hengittää" pelottavan elävästi.

Fennofolk-näyttelyn lisäksi kannattaa käydä museon kellarikerroksen uudelleen kootussa perusnäyttelyssä. Sinne on koottu joukko suomalaisen muotoilun valtavirtaa ja suomalaisuutta tulkitsevia esineitä ja kliseitä historian varrelta.

Siellä on esillä myös aito Elovena-pakkaus, jonka kuvastoa Jani Leinonen on käsitellyt ironisesti jo pitkään. Yläkerran Fennofolk-näyttelyyn Leinonen on tällä kertaa monistanut Elovena-pakkausta seinällä laajenevaksi teokseksi. Elovena-tyttö hohtaa sisäistä valoa teoksen sisään asennettujen lamppujen kautta.

Hannu Pöppönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää