Valikko
Kulttuuri    |   Uutisanalyysi

Hidasta ja mittaamatonta palapeliä

Vakoilusta Suomessa voi puhua myös ilman hysteriaa

Tilaajille

Mitä uutta tiedetään aikeista murhata marsalkka Mannerheim sodan aikana?

Miksi Supon etsivä Niilo Hulkkonen vei kesällä 1953 peukalokyytiläisensä Pekka Rapun suoraan kuulusteluun?

Missä kulki raja, jonka yli astuessaan diplomaatti joutui persona non grataksi 70-luvun Suomessa?

Rutkasti kysymyksiä ja jokunen vastauskin sinkoilee seminaarissa, jonka järjestää Historian ystäväin liitto yhdessä Lahden kansanopiston kanssa. Kolmen päivän sessio pui vakoilun ja salaisen tiedustelun historiaa. Alustamassa käy tutkijoita, diplomaatteja ja tiedustelumiehiä. Asiantuntevaa yleisöä opistolla istuu runsaasti.

Selviää, kuinka vainoharhaista ja kryptistä vakoilumaailma on. On ehdittävä edelle ja arvattava vihollisen seuraava askel. Vaihtoehtoisesti täytyy malttaa olla hiljaa ja odottaa saalista - vaikka vuosikausia.

Käy myös ilmi, kuinka työlästä on tutkia alaa, jolla ei niinkään kanneta huolta arkistojen muodostamisesta kuin niiden tuhoamisesta.

Lahden seminaarista puuttuu tyystin hysteria, joka taannoin riepotteli mediaa pahasti. Stasi tai Tiitisen lista eivät ole kiellettyjä sanoja, mutta parista luennosta jo käsittää, mikä Suomea ja Suomesta vakoilleiden pääilmansuunta on. Se on itä.

Vaan eipä salissa näy hysteriaa nostattaneitakaan.

Aluksi neuvostovakoilu korvasi massalla laatua. Moskovan rauhan jälkeen Helsingin-lähetystö paisui 186 työntekijän taloksi. Jatkosodassa Suomeen passitettiin eri teitä tuhatkunta vakoojaa, tutkija Vladimir Panschin arvioi.

Tiedustelusota ei tyssännyt yya-ystävyyteen, vaan sopeutui rauhan oloihin. Professori Kimmo Rentolan mukaan KGB:n Helsingin-residentuurassa työskenteli aina lähemmäs 30 upseeria lukuisine virka-apulaisineen, eikä sotilasvakoilun GRU tyytynyt juurikaan vähempään.

Myös Suomen alueella KGB:n "kilpi ja miekka" suojasi sosialismin voittoa kuudella eri lohkollaan. Se teki poliittista ja taloudellis-teknistä tiedustelua, vastavakoilua, ja tuki niin sanottuja illegaaleja.

Vielä 50-luvulla voitiin keriä auki vanhan ajan vakoilujuttu, jossa vaatturi Reino Kettunen oli värvännyt menestyksekkäästi jopa armeijan kantaväkeä - vain puheen ja viinapullon voimalla.

Sittemmin pyrinnöt hioutuivat hienovaraisemmaksi kotiryssä-instituutioksi, illastamisen ja pikkulahjojen herttaiseksi ilmapiiriksi. Sen piirissä oli vaikeampi vetää viivaa tietovuodon ja tietojen vaihdon väliin. Moni teki typeryyksiä, muttei ehkä petoksia.

Aina pitää muistaa, että tiedustelu kantaa keinoja kaihtamatonta kovaa ydintä. Ennen päätymistään suomalaisten peräti lämminsydämiseksi kummisedäksi ja presidentintekijäksi Viktor Vladimirov oli Moskovassa ylennyt KGB:n salamurha- ja sabotaasiosaston kärkeen. Niihin "märkiin juttuihin" (mokrye dela) ei kosteus virrannut vodkasta.

Kylmän sodan tutkimuskenttä - vakoiluineen ja tiedusteluineen - on lähdevajeesta kärsivää hidasta ja mittaamatonta palapeliä. Mutta onneksi sitä jotkut malttavat harjoittaa.

Veli-Pekka Leppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää