Valikko
Kulttuuri    |   Alaviite

Ruplat ensin, tasa-arvo sitten

Tilaajille

Palatsimainen rakennus Pietarin keskustassa pullistelee punaisella plyysillä verhoiltuja huonekaluja. Venäläisten ja suomalaisten naistoimittajien ryhmät erottaa helposti toisistaan: suomalaisilla on mukavat pellavahousut ja matalat kengät, venäläisillä huikeat korot ja taitavasti muotoillut kulmakarvat. Olemme kokoontuneet seminaariin, jonka aiheena on naiset ja media.

Kuulemme, että sukupuoliroolit Venäjällä ovat edelleen hyvin perinteiset. Naisten on vaikea nousta korkeisiin asemiin mediassa, kuten muussakin työelämässä - jos he edes käyvät kodin ulkopuolella töissä.

"Kun valmistuin yliopistosta, mieheni oli sitä mieltä, että laitan diplomini kaappiin ja alan hoitaa kotia ja tehdä lapsia. Kävimme aiheesta pitkät keskustelut. Lopulta sain tahtoni läpi. Tosin sitä ennen erosin miehestäni", kertoo naisille suunnatun Business Woman -talouslehden tekijä Lilija Petrova.

Talousjournalismi on nyt Venäjällä pop - jopa naisille on oma talouslehti. Venäjänkielinen Business Woman perustettiin Pietarissa 2005. Levikki on 17000, eli ei kovin suuri, mutta talousasiaa ja luksuselämää yhdistävä aikakauslehti suunnittelee kasvavansa voimakkaasti Moskovan alueella. Lehden ryysyistä rikkauksiin -tyyppisten juttujen isoissa värikuvissa hymyilevät kauniit ja muodikkaasti pukeutuneet johtajattaret, jotka ovat saavuttaneet suurimman nykyisin Venäjällä kuviteltavissa olevan onnen: henkilökohtaisen vaurauden.

Suomessa talousjournalismi oli hetken kuuminta hottia ja meni sitten pois muodista. Venäjällä näin ei ehkä käy pitkään aikaan.

Tasa-arvoa, kuten lähes kaikkea muutakin, voi Venäjällä ostaa rahalla. Mahdollisuus työssäkäyntiin ja perheeseen, siis molempiin, on vain sellaisilla naisilla, jotka ansaitsevat huippupalkkaa tai joiden puoliso ansaitsee huippupalkkaa.

Keskituloinen perhe ei saa lastaan päivähoitoon. Ainoa mahdollisuus on joko yksityinen, kallis hoitaja tai lahjonta.

Syntyvyys on Venäjällä laskenut hälyttävästi, mistä myös pääministeriksi siirtynyt Vladimir Putin on ollut kovasti huolissaan. Monissa perheissä tehdään vain yksi lapsi, sillä isompi perhe on yksinkertaisesti liian kallis. Tosin jo yhdenkin lapsen saaminen on naiselle riski, joka voi merkitä luopumista omasta ammatillisesta urasta.

Pakkokotiäitiys ei ole kovin houkutteleva tulevaisuudennäkymä nuorelle venäläisnaiselle, joka kuitenkin monin tavoin muutoin elää modernia pari-kolmekymppisen elämää.

Sananvapautta on alettu rajoittaa Venäjällä 2000-luvulla pikkuhiljaa. Muutos on kuitenkin tuntuva, kun nykytilannetta vertaa siihen, millaiset toimintamahdollisuudet medialla oli ennen Putinin valintaa presidentiksi vuonna 2000.

Viimeisin outo tapahtumasarja on ollut Putinin aviollisten suhteiden käsittely. Toukokuussa Moskovskij Korrespondent -lehti sinetöi kohtalonsa uutisoimalla, että Vladimir Putin, 55, olisi eroamassa vaimostaan Ljudmila Putinasta ja menossa uusiin naimisiin 24-vuotiaan duuman edustajan ja entisen huippuvoimistelijan Alina Kabajevan kanssa. Uutista ei ole vahvistettu, eikä mikään muu merkittävä venäläinen media ole käsitellyt aihetta sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Putin ei tällaisesta uutisoinnista tykkää. Kohu-uutisen jälkeen Moskovskij Korrespondent joutui lopettamaan toimintansa.

Tällä hetkellä venäläisessä mediassa uskalletaankin julkistaa vain sellaisia tietoja, josta on täysin varmaa, että ne eivät ärsytä Putinia. Näin on siitä huolimatta, että uusi presidentti Dmitri Medvedjev torppasi juuri duumassa uuden lehdistön vapautta rajoittavan lain - joka innoittajana oli ilmeisesti ollut juuri Putinin avioliittouutinen.

Ero poliitikkoja koskevassa uutisoinnissa on siis aikamoinen verrattuna Suomeen, jossa yhtenä päivänä sataa ruususia, toisena tukiaisia. Venäjällä kukaan ei tiedä, onko Putin edes naimisissa.

Anne Moilanen

Kirjoittaja on feministisen aikakauslehti Tulvan päätoimittaja, joka vieraili kesäkuussa Pietarissa Naiset ja media -seminaarissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää