Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Lavastusten ruhtinas kylvi ohrapellotkin itse

Palmu- elokuvisssa aloittaneen Ensio Suomisen ura huipentui Rauta-aikaan

Tilaajille

Aikaansaapa, kenties turhankin hätäinen elämäkertojen laatija Kalevi Kalemaa on saattanut kansien väliin lavastustaiteen renessanssiruhtinaan Ensio Suomisen (1934-2003) uran.

Työ televisio-, elokuva-, teatteri- ja oopperalavastajana ei totisesti jäänyt piiloon, osoittaa teos Ensio Suominen - kansallislavastaja.

Kalemaa on tehnyt aiemmin elämäkerran muun muassa Suomisen Impivaara-asunnon naapurinmiehestä, näyttelijä Veikko Sinisalosta.

Kansallislavastaja-termin keksi ottaa käyttöön Ilta-Sanomien Matti Rinne uuskalevalaisesta Rauta-aika -produktiosta kirjoittaessaan.

Se oli sitä aikaa 1980-luvun alussa, jolloin iltapäivälehdillä oli varaa kulttuuritoimittajiin ja televisiolla Suomisen kaltaisiin taiteilijahahmoihin.

Rauta-aika oli Suomisen lavastustehtävien huipentuma, ja hän oli kytköksissä hankkeeseen peräti seitsemän vuotta.

Paavo Haavikko kirjoitti tekstin, jossa ei paljon puhuttu vaan annettiin kehotus: unohtakaa Kalevala! Keskustelua herättänyt Rauta-aika on ilmestynyt tänä vuonna myös dvd:nä.

Kalle Holmberg ohjasi sarjan TV2:lle, ja kakkosen päälavastaja omistautui kaikin mahdollisin valtuuksin Holmbergin luovaksi aisapariksi.

Upeaa Kalevalan kylää varten Suomisen ratkaisuna oli hankkia kolmisenkymmentä vanhaa hirsirakennusta, jotka pystytettiin uudestaan kuvauspaikalle Ilomantsin Siitarinvaaralle. Lappia hän ei yllättävästi käyttänytkään Pohjolana, sillä TV2 oli vain hiukan aiemmin kuvannut Eino Leinon tuonelaa Utsjoella.

Kiukkua taas tuotti Jouko Turkan

Seitsemän veljestä -tv-sarja.

Lavastaja lähti, kun ajatukset eivät käyneet lainkaan yksiin ohjaajan kanssa. Miljööt jäivät toissijaisiksi, sillä Turkan metodina oli vetää naamat isosti ruutuun.

Toisaalta välillä Suomisen lavastukset olivat heijastusefekteineen kriitikoiden mielestä niin vaikuttavia, että esitysten sanottava jäi niiden jalkoihin.

Herkullisesti käy ilmi, että Ensio Suominen oli lavastaja, joka megatuotannoissa itse kylvi jopa tarvittavat ohrapellot!

Jo ennen TV2:n perustamista Ensio Suominen työskenteli Tesvisiossa luoden tv-ilmaisun perusteita ilmavilla lavastusratkaisuilla.

Kaikkiaan suunta kävi kuitenkin suurempiin ja kansallisesti tärkeämpiin töihin. Vaatimattoman peruskoulutuksen saanut Suominen sivisti itseään suvereenisti säännöllisillä Euroopan-matkoilla.

Komisario Palmu -elokuvista 1950-60-lukujen taitteessa aloittanut Suominen käytti panoroinnin tyyppistä elokuvasanastoa vielä teatteriympyröissäkin. Siellä moni Shakespeare-lavastus hyödynsi sotaisasti tavaramerkkinään ruostunutta rautaa.

1990-luvun suurponnistuksia olivat Väinö Linnan romaanien ulkoilmasovitukset Pyynikille, jossa liikkuvan katsomon avulla toimintaa leikattiin kunnianhimoisesti elokuvan virtaavuudella.

Jo 1960-luvun lopulla Suominen - kukapa muu - oli lavastanut Täällä Pohjantähden alla -filmiversion.

Kansallislavastaja on tyyliltään sujuvaa, sisäsiistiä ja monipuolistakin referointia siitä, mitä parrakkaasta mahtipersoonasta on vuosien varrella kirjoitettu.

Elämäkerta olisi ehkä pitänyt koostaa toiselta pohjalta, syventymällä kuvapitoisemmin keskeisiin töihin.

Ammatillinen panos kuitenkin on kiinnostavinta, vaikka julkisuuden eleetkin olivat Suomisen makuun. Kuvitus luonnoksineen on kyllä antoisaa, mutta mustavalkopainatus tuiki tavalliselle paperille ehkäisee räjähtävimmät tehot.

Lukija kaipaisi porautuvampaa pohdintaa lavastusvisioista, paljon tehokkaamman kuvankäytön konkretisoimana.

Jussi Karjalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää