Valikko
Kulttuuri    |   Tampereen flamencoviikko 20. - 26.7.

Vyyryläisestä tuli Sevillassa La Zingara

"Tanssijan kylmyyttä ei Andalusiassa anneta anteeksi"

Tilaajille

Kati Vyyryläisestä tuli kolmisen vuotta sitten Sevillassa flamencotaiteilija La Zingara.

Flamencotanssija ja Latinalaisen Amerikan tutkimuksen opiskelija ei osannut edes haaveilla tanssijan urasta Espanjassa lähtiessään opiskelemaan Cristina

Heerenin flamencokouluun, josta hän valmistui vuonna 2000. Eivätkä ovet helposti aukeakaan ulkomaisille tanssijoille.

Parhaillaan Vyyryläinen vierailee Tampereen flamencoviikolla opettamassa kotimaisia flamencotanssin ammattilaisia ja harrastajia.

Flamencon synnyinseudulla Andalusiassa on runsaasti ammattilaisia, jotka ovat imeneet flamencoilmaisua jäseniinsä vauvaiästä asti. Vyyryläinen sanoo tuntevansa kotikaupungissaan kolme ulkomaista ammattilaista, jotka ovat saaneet töitä flamencotanssijoina.

Itse hän on tanssinut yli kolme vuotta kahdessa flamencokokoonpanossa. Sen lisäksi suomalaistanssija tekee töitä paikalliselle ohjelmatoimistolle Espanjassa ja maailmalla, opettaa omassa studiossaan ja esiintyy viikoittain flamencokahviloissa eli tablaoissa ja yksityisissä juhlissa.

Tuoreimpia töitä on toinen päärooli Nobel-kirjailija Juan Ramón Jimenezistä kertovassa teoksessa La Luz con el Tiempo adentro. Miten ovet aukesivat Vyyryläiselle?

"Ajatuksena on ollut sanoa kyllä kaikille flamencotöille. Rohkeutta ja pokkaa pitää olla. Pitää näkyä joka paikassa, ansioluettelo ei auta. Ja ilmaisuvoimaa on oltava. Tanssijan kylmyyttä ei Andalusiassa anneta anteeksi. Minulla on ollut monta onnellista käännettä." Ensimmäisen suuren työtehtävänsä Vyyryläinen sai, kun tunnettu tanssija Israel Galvan kiinnitti huomiota suomalaistanssijaan Rafaela Carrascon ja Belen Mayan tanssiteoksen loppukohtauksessa. Galvan suositteli Vyyryläistä teokseen, johon tarvittiin kahta ulkomaista tanssijaa.

Suurten lavaesiintymisten lisäksi Vyyryläinen esiintyy paikallisten kitaristien ja laulajien kanssa. Ensimmäinen flamencokahvilakeikka Sevillan La Carboneriaan tuli eräänä sunnuntai-iltana Vyyryläisen sonnustautuessa yöpuulle. Aikaa yhdeltätoista alkavaan esitykseen oli tunti.

"Perustablaomeininkeihin ulkomaalaisen on vaikea päästä sisään, mutta Andalusia on vähitellen avautumassa myös ulkomaisille ammattilaisille. Kauheasti täytyy kuitenkin todistella sitä, että on vähän parempi kuin muut tai jotenkin erityinen. Muuten ei saa mahdollisuutta koe-esiintymisiin." Vyyryläinen sanoo, että tietyn ammattilaistason saavuttamisen jälkeen ulkomaalaisuudesta voi tulla etu, erikoisuus, jota Andalusiassa menestymiseen tarvitaan.

Suurin osa Vyyryläisen tanssitöistä on Andalusiassa arvostettua perinteistä flamencoa. Mittavissa teatteriteoksissa ja yksittäisten muusikoiden kanssa työskennellessä tehdään myös fuusioita ja käytetään modernimpaa liikekieltä.

"Kaiken kaikkiaan liikekieli on mielestäni paljon perinteisempää, vaikkakin rikkaampaa ja herkullisempaa kuin Suomessa. Täällä kotimaassa on ollut tarve tehdä omannäköistä flamencoa - ja erilaisia taidelajeja yhdistävien teosten tekemiseen on myös enemmän mahdollisuuksia kuin Espanjassa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää