Valikko
Kulttuuri

Yritysten ympäristövastuu on hämärä käsite

Toiset painottavat valmistusmaata, toiset tuotteen pitkäikäisyyttä

Tilaajille

Kyselykierros muutamiin suomalaisiin muotoiluyrityksiin paljastaa, että toiminnassa pyritään kestävään kehitykseen. Tieto tuotteiden ympäristöystävällisyydestä ei kuitenkaan ole saatavilla kovin helposti. Yritysten nettisivuilla saa klikata monta kertaa, ennen kuin löytää etsimänsä tiedot.

Marimekko alkoi viime vuonna rakentaa konserninlaajuista yhteiskuntavastuun hallintajärjestelmää. Asia on vielä niin tuore, ettei siitä vastuussa oleva henkilö halunnut kommentoida asiaa, vaan käski ottaa yhteyttä Marimekon konserniviestinnästä vastaavaan Marja Korkeelaan.

"Otamme kestävän kehityksen kaikessa huomioon. Pyrimme tuottamaan tuotteita, joiden design ja laatu säilyvät. Emme tee lyhytnäköisiä päätöksiä", hän sanoo.

Marimekon nettisivuilta löytyy yhteiskuntavastuusta kertova osio, jossa on yleistä tietoa muun muassa materiaaleista ja tavarantoimittajista.

Vuodesta 1992 lähtien tuotteisiin ei ole tarvinnut merkitä valmistusmaata, mutta Marimekko tekee niin.

"Siihen siirryttiin kaikkien tuotteiden osalta, koska kuluttajat kysyvät sitä." Marimekon tuotteista noin puolet valmistetaan Suomessa. Ulkomailla valmistusta on lähinnä EU-alueella, Korkeela sanoo. Vaatteissa valmistuspaikka merkitään sen mukaan, missä ne on ommeltu.

Siinä missä Marimekko tuo esille tuotteen valmistusmaan, Iittalassa sitä ei pidetä tärkeänä. Design Forumin näyttelyssä esillä oleva Neo-kattila on tehty Suomessa. Miksei sitä kerrota?

"Se on kaksipiippuinen juttu. Vaikka ihmiset sanovat kyselyissä, että kotimaisuus on tärkeää, käytännön valintatilanteissa siihen ei kiinnitetä huomiota eikä se ole ratkaiseva kriteeri", Iittala Groupin viestintäpäällikkö Tuija Aalto-Setälä sanoo.

Yksi syy siihen, ettei valmistusmaata merkitä, lienee se, että samaa tuotetta voidaan valmistaa Suomessa ja ulkomailla. Sellaisia on esimerkiksi osa Arabian mukeista.

Aalto-Setälän mukaan Iittala Groupin eri brändien eli Iittalan, Hackmanin ja Arabian tuotteista Suomessa valmistetaan yli 70 prosenttia.

Alihankintaa on sekä Euroopassa että Aasiassa. Posliinia tulee muun muassa Thaimaasta ja Indonesiasta, metallituotteita Kiinasta ja Etelä-Koreasta.

Alihankkijat ovat Aalto-Setälän mukaan sellaisia, joissa voidaan valvoa työoloja ja laadun kehitystä. Tehtaille tehdään tarkastuskäyntejä.

"Kestävästä kehityksestä keskustellaan koko konsernin tasolla. Ympäristöasiat ovat tällä hetkellä pinnalla." Ylijäämämateriaaleista esimerkiksi posliini kierrätetään. Sitä käytetään rakennusaineena, muun muassa teiden pohjaksi, Aalto-Setälä sanoo. Lasimurskakin menee rakennusteollisuuteen.

Iittala Groupin omistavan Fiskarsin nettisivuilla on osio, jossa kerrotaan yrityksen "Designin DNA". Siellä kerrataan muun muassa oranssien saksien historiaa, mutta ympäristöasioista ei ole mainintaa.

"Kysymys kestävästä kehityksestä tulee aina vain tärkeämmäksi. Se on yritetty pitää mielessä 15-20 vuoden ajan. Tärkeintä on, että tuote toimii ja kestää suhteessa ikäänsä. Jos se kestää kauan, kierrätysongelma pienenee", Fiskarsin tuotekehityspäällikkö Olavi Lindén sanoo.

Kouluttaja Tiina Laurila penää lisää läpinäkyvyyttä yritysten toimintaan.

"Jos kuluttajat eivät vaadi tietoa, valmistajat eivät sitä viitsi antaa. Tässä olisi suuri haaste valmistajille, jos ajatellaan nykyistä ympäristökeskustelua."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää