Valikko
Kulttuuri    |   Kirjat

Kolmion takaa, tai kielletystä ajosuunnasta

Tomi Kontion teksteissä menneisyys sisältää aina menetyksen

Tilaajille

Niin monelta kantilta Tomi Kontio (s. 1966) valottaa viidennen runokokoelmansa nimeä, että on pakko alkaa alusta.

Delta on kreikkalaisten aakkosten kolmas kirjain, ja luonnontieteissä se merkitsee toisinaan muutosta. Jokien suulla delta on suisto, taivaalla lentokone. Ainakin Bulgariassa on sen nimistä jäätelöä.

Jälkimmäistä keveää merkitystä ei Kontion kolmiolla ole, sillä muutamaa hieman yllätyksetöntä sanaleikkiä - "vainaja aina ja, / ikuisesti, se olio joka oli jo" - lukuun ottamatta hänen runokokoelmansa on minusta yleisilmeeltään surumielinen.

Siitä kielii sekin, että delta on kokoelmassa myös ruotsin kielen verbi, osallistua, ottaa osaa suomalaisessa merkityksessä, "delta / i sorgen".

Ajattelen, että juuri osallistumista Kontio kuvaa. Sillä mitä muuta on ihmisen elämä tai sen kuvaaminen kuin osallistumista maailmaan?

Sitä se on, ei enempää eikä vähempää, kunnes aika jättää: "Siellä he elävät, toiset, laittavat kynttilöitä / ja ruokaa, laittavat kellonsa pari minuuttia edelle, / etteivät myöhästyisi kun heidän aikansa tulee." Kuolema on läsnä tiheämmin kuin nimikuvio konsanaan tai Kontula, runoilijan kuulut kotikulmat.

Kontio katsoo maailmaa kolmiostaan kivasti, eri lailla, niin kuin hyvässä runossa pitää. Parasta on, kun kielessä tullaan kolmion takaa tai kielletystä ajosuunnasta.

Kontio läpivalaisee tavan takaa suomen sanoja ruotsin kielen kautta, paljon enemmän kuin Pentti Saarikoski Ruotsin-kauden runoissaan.

Niin kuin tässä: "Molen, suomeksi mooli, se mikä minä olen / mitattuna kemiallisesti, hiiltä, hiiltä /.../ Solet, ruotsalaisten aurinko sinä olet /.../" Ylipäätään ihminen liikkuu Deltassa ihmistä kohti, mies naista, minä sinua kohti, monella tasolla: siinä se jäljittelee todellisuutta.

Tomi Kontio on tähän hetkeen poikkeuksellinen runoilija, koska hän viljelee säemuotoisissa runoissaan tarinoita. Menneisyydestä, puhujan omasta, lapsuudesta, ikään kuin summatakseen elettyä elämää keski-iän tilinpäätöksessä. Surumielisyys voi tulla tästä, sisältäähän menneisyys aina menetyksen.

Tai kenties se vain kuuluu Kontiolle - lukihan kriitikko Mervi Kantokorpi melankoliaa myös runoilijan edellisestä, Vaaksan päässä taivaasta -kokoelmasta.

Asiaan kuuluu, että luin Deltan kolmeen kertaan. Sen se kesti, mutta se riitti, kompaktista kokonaisuudesta jäi muisto. Se on kuva, jota ei tarvitse, ei voi sanoa toisin: "meri, taivas ja taivaalla linnut".

Janna Kantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää