Valikko
Kulttuuri    |   Uutisanalyysi

Klikkaaja ei maksa mitään

Tilaajille

Maanantaina julkistettu selvitys väittää yhä useamman suomalaisen seuraavan uutisia internetin kautta. Tilastokeskuksen mukaan verkkolehtiä luki keväällä 69 prosenttia 16-74-vuotiaista. Vuotta aiemmin osuus oli 63 prosenttia.

Sivustojen kävijämäärissä se ei kuitenkaan näy. Verkkovierailuista kirjaa pitävän TNS-gallupin tilastot kertovat, että muutama kärkimedia kerää yhä klikkauksia, mutta niidenkin kasvu on taittunut ja jäänyt kauaksi vuoden parhaista luvuista. Lehtien valtaenemmistö taas on aina joutunut tyytymään satunnaiskävijöihin, eikä muutosta parempaan näy.

Kahdesta erillisestä selvityksestä voi tehdä ainakin sen johtopäätöksen, että vaikka yhä useampi sanoo lukevansa lehtiä internetissä, sivustoilla käydään aiempaa harvemmin.

Uutinen netin suosion kasvusta onkin ajalle tyypillinen. Median edunvalvojat julistavat mielellään ilosanomaa verkkolehtien vahvistumisesta, mutta välttelevät puhumasta sen seurauksista: siitä kuinka harva media tosiasiassa enää kasvattaa levikkiään ja lukijamääriään.

Media lähti kalastelemaan verkolla yleisön suosiota tietämättä, miten klikkaukset voisi muuntaa järkeväksi liiketoiminnaksi. Lehtien tilaajat, irtonumerojen ostajat ja mainostajat pantiin rahoittamaan kannattamattomia verkkosivuja, joista printtilehden jutut sai lukea kustannuksitta.

Erityisen selvästi muutos on näkynyt iltapäivälehtien myynnissä. Usein koko toimialan muutoksia ennakoivat iltapäivälehtimarkkinat supistuvat vauhdilla. Ihmiset vilkaisevat lööpit mutta eivät osta lehteä vaan vilkaisevat jutut verkosta. Yhä useampi puheenaiheeksi tarkoitettu lehti jääkin myymättömänä kellastumaan kioskin telineeseen.

Löytyisikö jostain mediahistorian tutkijaa, joka selvittäisi, kenen idea oli jakaa kalliisti tuotettuja, rahanarvoisia uutisia ilmaiseksi, kun verkossa ei edes ollut vakavasti otettavia kilpailevia sisällöntuottajia? Mieleen tulevat ajat, jolloin Soneran oli kännykkähuumassa pakko huutaa Saksasta ilmaa, kun kerran kaikki muutkin niin tekivät.

Ihmisten opittua uusiin tapoihin paluuta ei taida olla. Kotimaisista sanomalehdistä jo 164 julkaisee sisältöään verkossa. Yksikään niistä ei kata edes kustannuksiaan.

Alalla kuvitellaan, että se joka saa eniten vierailijoita sivustolleen, pystyy myös houkuttelemaan niille lisää maksullisia ilmoituksia. Nettisivujen ilmoitusmäärät ovatkin nousseet, mutta niiden huomioarvo on perinteisiin mainoksiin nähden olematon. Siksi niitä joudutaan myymään pilkkahinnalla.

Yhä useampaa painettua lehteä taitaa odottaa iltapäivälehtien kohtalo: menot kasvavat, tulot ehtyvät, eikä uusi media tuota mitään. Häviäjinä ovat tekijät ja lukijat.

Jouni Tervo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää