Valikko
Kulttuuri    |   helsingin juhlaviikot 15.-31. 8.

Bombay Jayashri ja yhtye valloittivat taidoillaan

Hämeenniemen uutuusteos hakeutuu idän ja lännen väliin

Tilaajille

Säveltäjä Eero Hämeenniemi on pitkään ollut kiinnostunut intialaisesta kulttuurista ja etsinyt tapoja yhdistää länsi- ja itämaista musiikkikulttuuria. Viimeksi ilmestyneessä Tulevaisuuden musiikin historia -kirjassaan hän kritisoi länsimaisen konserttikulttuurin jäykiksi kokemiaan käytäntöjä ja haikaili Intiassa kokemansa yhteisöllisyyden perään.

Varmasti osaksi tämän takia hänen uuden Sade ja punainen maa -teoksensa kantaesitys pidettiin Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa eikä missään varsinaisessa konserttisalissa. Teltassa tunnelma olikin välitön, mutta akustisesti tilaa ei voi mitenkään pitää orkesterimusiikille sopivana.

Sähköinen vahvistaminen oli tässä tilassa välttämätöntä, mutta soiva tulos oli nyt kehno. Matalat taajuudet jytisivät, balanssit olivat pielessä ja sointi oli harvinaisen suttuinen. On vaikea sanoa, kuinka paljon syytä on teoksessa itsessään, kuinka paljon miksaajassa, mutta parempaan äänentoistossa pitäisi pystyä.

Länsimaisen konserttikulttuurin näkökulmasta Avantin tilaama Sade ja punainen maa ei tarjoa hirveästi muistettavaa, mutta pääosassa olikin kahden musiikkikulttuurin törmääminen ja yhteiselo. Karnaattisessa eli eteläintialaisessa klassisessa musiikissa pääpaino on monimutkaisissa rytmi- ja melodiakaavoissa ja niihin perustuvassa improvisaatiossa, länsimainen musiikki taas nojaa vahvemmin dynaamisiin harmoniakulkuihin.

Hämeenniemen teos hakeutuu näiden kulttuurien väliin. Melko simppelit harmoniat toimivat pohjana intialaisille solisteille, karnaattisen musiikin supertähdelle Bombay Jayashrille ja lyömäsoittajavirtuooseille Pungkulam Subramaniamille ja S. Karthickille. He saivat vielä tukea suomalaisista solisteista Minna Pensolasta ja Heikki Nikulasta.

Intialaista musiikkia tuntemattoman on mahdotonta täysin seurata sen hienovaraista rytmiikkaa ja melodiikkaa, mutta Jayashrin ja hänen yhtyeensä ehdoton virtuositeetti on päivänselvää länsimaisellekin ummikolle. He nostivat Sateen ja punaisen maan tarvittaessa hurjaan rytmihurmioon ja toisaalta Bombay Jayashrin eteerinen äänenkäyttö pystyi myös suorastaan hidastamaan ajan kulkua.

Jayashrin ja viulisti Minna Pensolan solistinen vuoropuhelu vaikutti luontevalta. Bassoklarinettisolisti Heikki Nikula pääsi improvisoimaan laulusarjan keskimmäisen laulun laajassa soolo-osuudessa. Suomalaisten ja intialaisten muusikoiden yhteistyötä piti hallinnassaan kapellimestari John Storgårds, jonka jammailua ghataminsoittaja S. Karthickin kanssa oli mukava seurata.

Huvila-teltta sopi paljon paremmin Jayashrin nelihenkisen yhtyeen konserttiin kuin Avanti-kamariorkesterin esiintymiseen. Jayashri ennusti aika tarkkaan, että yhtye esiintyisi "noin 63 minuuttia", mutta kokemusaika oli varmasti lyhyempi.

Neljä kappaletta tuossa ajassa ehti esittää, ja huippukohdaksi tuli Subramaniamin ja Karthickin soolo mridangam- ja ghatam-lyömäsoittimilla. Hämeenniemen mukaan Intiassa suuri osa yleisöstä häipyy kahville juuri rumpusoolon aikana, mutta Huvila-teltassa ilmiöstä ei ollut tietoakaan. Yleisö seurasi lumoutuneena, ja soittajat saivat ansaitun räjähtävät aplodit.

Samuli Tiikkaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää