Valikko
Kulttuuri

Basisteilla on turha vitsailla

Kolmen peukuttajan S.M.V. esiintyy tänään Helsingissä

Tilaajille

Keskiviikkoiltana ei kannata huudella basistivitsejä Kulttuuritalon kulmilla, sillä suurin osa liikkujista on todennäköisesti bassokitaristeja - tai ainakin heidän intohimoisia ihailijoitaan.

Ja illan konsertissa riittääkin ihailtavaa, sillä samassa yhtyeessä soittaa kolme sähköbasson vikkelää amerikkalaista virtuoosia eli Stanley Clarke, Marcus Miller ja Victor Wooten.

He kiertävät nyt maailman konserttiareenoja ensimmäistä kertaa yhdessä S.M.V.-nimisenä mestaribasistien tähtikokoonpanona - vähän niin kuin takavuosien kolme oopperatenoria.

"Konsertti on vähintään vuoden kokokohta, sillä saman tason sähköbasisteja ei löydy koko maailmasta kovin montaa", muistuttaa Jan-Olof "Puppe" Strandberg, neljä omaa fuusio-tyylistä albumia julkaissut pitkän linjan helsinkiläinen bassokitaristi.

Mutta hänkin suhtautui ajatukseen basistien yhteisestä yhtyeestä aluksi varauksella.

"Bändin ensimmäinen levy osoitti kuitenkin, että he eivät ole liikkeellä näytösmielessä, vaan ovat panostaneet myös musiikillisen sisältöön", tarkentaa Strandberg, joka kirjoittaa parhaillaan kirjasarjaa bassosta ja bassonsoitosta ruotsalaiselle erikoiskustantajalle.

Kolmikon historiallisesti merkityksellisen muusikko on Stanley Clarke, 57, jota pidetään yhtenä bassokitaran suurista "vapauttajista".

Ja jo ennen edesmennyttä Jaco Pastoriusta.

Pitkänhuiskea Clarke nousi kertaheitolla kuuluisaksi "peukuttajaksi" jo 1970-luvun alussa pianisti Chick Corean perustamassa, rivakkaa jazzrockia soittaneessa Return to Foreverissa.

"Basistina ja bassosoundin kehittäjä hän on samanlainen innovaattori kuin Jimi Hendrix sähkökitaristina eli kokonaisen tyylin ja koulukunnan luoja. Sen lisäksi Clarke osoitti, että bassokitaristi voi tehdä hyvää musiikkia myös omissa nimissään", sanoo Strandberg, jolle Clarken ensimmäiset 1970-luvun levyt olivatkin suuria innoittajia. Kuten niin monille muille.

S.M.V. -kolmikon muut basistit ovat päässeet Clarkea hieman helpommalla, sillä heidän ei tarvinnut käydä enää asennesotaa soittimensa asemasta. Mutta hekin saavuttivat mainetta aluksi rivimiehinä: Marcus Miller, 49, trumpetisti Miles Davisin ryhmässä 1980-luvun alussa ja Victor Wooten, 44 banjonsoittaja Bela Fleckin Flecktones-yhtyeessä 1990-luvun alussa.

"Minua näissä muusikoissa ilahduttaa myös se, että he eivät ole jämähtäneet paikoilleen, vaan jatkavat soundiensa kehittelyä. Siksikin tämä trio tuntuu perustellulta", sanoo Strandberg.

Mutta sitä hän ei osaa sanoa, miksi juuri taustalla vaikuttavat basistit ovat muusikoista niitä, joista väännetään aina vitsejä - eikä esimerkiksi pianisteista, kitaristeista tai rumpaleista. Tai olisiko kyse vain rockyhtyeen basisteista, eli niistä jotka eivät kelpaa miksikään muuksi.

"Ehkä se johtuu historiasta, sillä alkuaikoina bassokitaristilta - soitin lanseerattiin 1953 - ei vaadittu paljoa. Eikä soittimella ollut silloin vielä edes omaa luonnetta, päinvastoin kuin nyt." S.M.V. tänään klo 21 Kulttuuritalolla (Sturenkatu 4).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää