Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Etäisten laaksojen isä

Saara Kesävuori kirjoittaa raskaasta aiheesta kepeästi ja taitavasti

Tilaajille

Kun taiteilija Rafael Wardi kuvasi maalauksissaan alzheimeriin sairastunutta puolisoaan, hänen koskettavat työnsä virittivät uudella tavalla arastelematonta keskustelua: muistin maailma ei ole vain mustien aukkojen kaaos, sen pimennossa piilee huikeita yllätyksiä ja elämää ylläpitäviä voimavirtoja.

Saara Kesävuoren romaanin keskushenkilö on alzheimeriin sairastuva isä. Tytärtä, Helenaa, diagnoosi satuttaa. Taudin torjuttu nimikään ei ole suostua hänen suuhunsa.

Vakavan aiheen vastuksen Kesävuori voittaa loistokkaasti. Tekee mieli kiteyttää: raskas aihe - kevyt tapa kertoa. Eikä kevyt tässä tapauksessa tarkoita pinnallista.

Kesävuoren mahtiase on huumori. Hänen herkullisia osumia tuottava lentävä lauseensa pätee, vaikka se joskus hieman kiemuroikin.

Hyvä isä ei onneksi harhaudu kveruloimaan eikä käänny ryppyotsaiseksi sosiaaliraportiksi.

Pojankorstoineen ja sohvalla rötköttävine avomiehineen Helena on uuden elämänvaiheen edessä. Kesävuoren kerronnassa perheen nilkku elämä silti maistuu elämältä. Kuvauksen kultaa hulvaton piilonauru; ns. sairaan ja ns. terveen elämän hankauspisteissä syntyy kipinöivää sähköä.

Potilas Aarne Tirkkosella on vanhuuden varustuksena elämänpituinen rakkaussuhde Norma Jeaniin - joka paremmin tunnetaan Marilyn Monroena, mutta Norma Jean on "aarrelippaaseen suljettu kuva naisesta, joka kuolemalla varmisti olevansa ikuisesti olemassa niille, jotka menettivät hänet".

Norma Jeanin ja Aarnen välinen suhde on tyttären ja isän suljettu salaisuus. Norma Jeanin kaikki elokuvat ovat hyllyssä kunniapaikalla, mutta - ei Piukat paikat aina sovi tunnelmaan, ja Bussipysäkissä on "liian nuori mies. Olen sanonut Norma Jeanille, että kokeneisiin miehiin voi nojata elämän myrskyissä, me taivumme mutta emme taitu".

Näennäisen harhaisen rakkaussuhteen tunnevoima on mitä väkevintä elämäneliksiiriä, joka kampittaa isän etenevää muistin sairautta.

Elokuvat ovat romaanissa kiehtova rinnakkaismaailma; Helenan tuhansien dvd- ja videoiden pimennosta karauttaa Clark Gable tai John Wayne keskelle äidin ja poikien väittelyä - tai Helena nauttii Tuulen viemästä yksin, viinilasinsa ylitse.

Optikkoliikkeen myyjän työstä vapaalle irronnut Helena pyörittää arkea kelpona äitinä. Tosin hän isänsä tapaan on perso portviinille ja siinä sivussa hoitelee kaljoittelevan Miettisensä, jolla mielenterveyshoitajana on jakaa potilastyöstä hyötytietoa. Perherakennelmassa hyörii kontrastihenkilönä Aarnen uskovainen hössöttäjäsisar, tarinan välttämätön hyväke.

Kesävuori vaihtaa kertojanääntä sulavasti tyylilajista toiseen. Olen löytävinäni vastineita musiikista: Helenan arki on kuin letkeää Suomi-poppia, jonka puhkovat raa'an rokin särähdykset. Vihjeet tuttuihin elokuviin soivat kuin samettisten klassikoiden tutut mutta eivät vielä loppuun kuluneet lyhyet fraasit.

Kun isä hapuilee Norma Jeaninsa luokse tai eksyy muistin kujilla muinoin ajankohtaisiin tapahtumiin - silloin kuulen tummat urut, lempeän koraalin hyminän.

Hyvä isä on toki myös puheenvuoro kestovatvotusta pattitilanteesta: vanhus ei pärjää yksin kotona, hoitopaikkoja puuttuu, lääkäri välttelee lupauksia, ja ns. hoitoneuvottelussa paljastuu yksipuolinen lääkärinvalta. Sympatiaa tulee vain tavalliselta hoitajalta.

Moniviritteinen, hauska ja surumielisen viisas romaani toteuttaa Helenan oman lauseen: "Tarinat kertovat elämästä joskus enemmän kuin se elämä itse kertoo itsestään." Satu Koskimies

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää