Valikko
Kulttuuri

Synkkyyden luupista miljoonamyyjäksi

Yhdysvaltojen Top 40 -listajyrä Children of Bodom Jäähalliin

Tilaajille

Hemmetti, tämähän on Helsingin Malminkartano.

Children of Bodomin lauluntekijä, kitaristi ja laulaja Alexi Laiho, 29, on hetken treenikämpällä Yhdysvaltain-kiertueen ja tänään alkavan Euroopan-kiertueen välillä. Yhdysvalloissa oltiin pääesiintyjä, Helsingissä Slipknotin ja Machine Headin lämmittelijä.

"Tätä rundia kestää jouluun, ja lämmittelijän osa on melkein lomaa. Vain 45 minuuttia illassa", Laiho hymähtää.

Bodomien kiertämisellä on myyty toistaiseksi 1,2 miljoonaa levyä "äärimetallia" eli extreme metal -musiikkia.

"Extreme metal on raskasta, nopeaa, ei-radioystävällistä kamaa, jossa laulu ei ole puhdasta, vaan huutoa tai kärinää." Laiho on ylpeä Suomen listaykkössijoituksista, koska ne toivat äärimetallin radioonkin.

"Se on hyvä keskisormi isolle medialle. Jos kuulijat päättää, että ne diggaa, niin te ette mahda sille mitään." Bodomit ovat olleet Top 10 -listoilla Japanissa, Saksassa ja Kanadassa. Yhdysvalloissa Blooddrunk-levy nousi keväällä sijalle 22. Vain HIM on yltänyt Suomesta korkeammalle.

"Yhdysvalloissa pitää olla koko ajan, että saa näkyvyyttä. Aloitimme lämmittelybändinä 2003, teimme kolmea rundia vuodessa ja ensimmäinen pääesiintyjärundi 2005 oli jo 96-prosenttisesti loppuunmyyty." Bodomit kiersivät äsken Los Angelesista New Yorkiin, pieniä kaupunkeja väistämättä.

"Pikkupaikoilla meitä diggaava jengi on ihan fileinä, kun viisi jätkää jostain Pohjoisnavalta tulee sinne soittamaan." Bodomeita lämmitteli jopa Testament, alan pioneeri.

"Jotain on nyrjähtänyt." Kaikki alkoi, kun isä vei Alexin Dire Straitsin keikalle.

"Diggaan yhä helvetisti Mark Knopflerista. Soitin viulua 7-vuotiaasta, mutta hän sai minut haluamaan kitaran." 13-vuotiaana Alexi ryhtyi tekemään musiikkia nykyisen Bodom-rumpalin Jaska Raatikaisen kanssa. Maku muuttui.

"Kuulin Metallicaa ja olin että wau, onpa hienoa ja nopeata. Slayerin jäbät tuntui hulluilta ja Sepultura oli šokki. Kaoottisuudessa oli outo viehätys." Seuraavaksi iski black metal, ja vain muhjuisin underground-demo kelpasi aidoksi asiaksi. Myös rikollisten satanismipuheet kiehtoivat.

"Se toi mystiikkaa ja halusin tietää, mitä musiikkia niin kuutamolla olevat tyypit tekevät. Mutta lähtihän se käsistä varsinkin Norjassa. Musiikki jäi toisarvoiseksi, kun ne poltti kirkkoja ja tappoi toisiaan." Alkuperäinen ilmiö hiipui, mikä on Laihosta hyväkin asia.

"Musiikki on musiikkia, eikä sen pidä satuttaa ketään. Soittotaitokin kiinnostaa, ja black metalissa harva osasi soittaa." Monipuolinen Laiho opiskeli Oulunkylän pop & jazzopistossa. Virtuositeetti oli huikeaa jo Bodomin ensilevyllä.

"Toimme jotain uutta: äärimetallia ja huutolaulua, mutta myös vanhan koulun riffittelyjä ja klassisen musiikin vaikutteita", Laiho kuvailee.

Laiholta sujuvat yhä Bach ja Steve Vain sovitus Paganinin viulukapriisista. Laihon ja Roope Latvalan soitto Vivaldin

Vuodenaikojen kitarasovituksessa on saanut yli kaksi miljoonaa kävijää Youtubessa. Seuraavaksi hän haluaa opetella banjolla bluegrassia. "Ne tyypit ovat hardcore-jätkiä." Mielisäveltäjä on Mozart.

"Parasta ikinä.

Don Giovannin loppukohtaus on niin raskasta kamaa, että rupee itseäkin ahdistamaan. Siinä jää pahansuopuudessa Mayhemit ja Burzumit kauas taakse!" Burzum oli norjalainen black metal -yhtye, joka inspiroi espoolaisyhtyeen nimeä.

"Kartalta löytyi Bodom-järvi. Muistin murhatarinan, ja Bodom kuulosti Burzumilta." Laiho ei usko, että Bodom-järven verilöylyn ainoa eloonjäänyt olisi kuullut yhtyeestä.

"Tarkoitus ei ole loukata valitettavan tapahtuman asianosaisia, ja tämä on ymmärretty. Nimestä ei ole tullut shittiä." Annatko Bodom-lyriikoilla gloriaa murhaajalle?

"En. Ne ovat kauhutarinoita ilman todellisuuspohjaa." Laihon muutkin lyriikat peilaavat vihaa ja aggressiota.

"Eikä sanoituksia voi tehdä tai laulaa feikisti." Ahdistus täytyy joskus tuottaa väkisin.

Are You Dead Yet -levyn kolme viimeistä sanoitusta syntyivät vasta, kun Laiho käytti viidestä viimeisestä studiopäivästä kolme viskipullojen parissa kotonaan.

"Kun tarpeeksi kauan oli sekaisin, niin olin taas pohjalla ja halveksin itseäni. Sitten kirjoitin kolme elämäni parasta lyriikkaa ja lauloin ne paremmin kuin koskaan kahdessa päivässä purkkiin. Fiilis oli aito." Uhraus oli Laihosta pieni.

"Tekisin mitä tahansa musiikkini vuoksi." Keikoilla Laiho hakee katarsista eli puhdistautumista niiden antiikin Kreikan tragedioiden tapaan, joissa isät tapetaan, äidit naidaan ja lopulta puhkotaan itseltä silmät.

"Sitä voi huutaa naama punaisena rivouksia, mikä on hyväksyttyä meidän formaatissa." Yleisö tekee usein samoin.

"Sen 90 minuutin aikana masentuneen teinin ei tarvitse kelata elämässään olevaa paskaa. Musiikki ei paranna, mutta voi tuoda hetken lomaa oman elämän todellisuudesta." Entä jos puhdistautuminen ei onnistu? Voiko musiikin ja lyriikoiden äärimmäinen synkkyys luoda luupin, joka vain kierrättää ja jatkaa ahdistusta?

"En ole uskaltanut ajatella noin pitkälle", hän pohtii.

"Olen aika varma, että olen jäänyt synkkyyden luuppiin, mutta elän siinä helvetin hyvin eikä se ole minulle ongelma." Luita on tosin katkeillut. Ja ensimmäisessä tapaamisessamme hän piti aurinkolaseja, koska molemmat silmät olivat mustina. Laiho oli kiivennyt kännipäissään korkealle aidalle ja pudonnut kasvoilleen.

"Teen joskus asioita, jotka voivat näyttää sivusta katsoen aika pahoilta", hän myöntää.

"Mutta sitten elämä jatkuu." Synkistelijä pitää kivaakin.

"Lavameiningissä pelleillään hulluna, ja onhan sanoituksissakin mustaa huumoria." Laiho on tyytyväinen nyky-kokoonpanoon, johon kuuluu myös äärimetallin veteraani Roope Latvala.

"Mahtava kitaristi. Hän ansaitsee olla bändissä, jolla voi elättää itsensä. Olisi rikos, jos hän joutuisi ajamaan sporaa." Hän kehuu Suomen bändejä kestävyydestä. "On hienoa, että mestoilla ovat olleet pitkään myös HIM ja Nightwish." Mutta kauanko tätä jaksaa? Onko Laihokin keski-ikäisenä klinikalla Metallican James Hetfieldin tavoin?

"Saa nähdä. En vedä kännejä ennen keikkaa, mutta keikan jälkeen sekoillaan usein." Hän tuntee ikuisen yövuoron ja alan armottomuuden.

"110 prosenttia pitää antaa, oli paniikkikohtauskankkunen tai kuumesairas, vaikka henkensä kaupalla. Keikka vedettäisiin, vaikka kuolisin. Sitten roudataan zombie lavalle ja annetaan elektrošokkeja." Children of Bodom, Machine Head ja Slipknot tänään Jäähallissa klo 20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää