Valikko
Kulttuuri    |   sivusilmin

Internet painuu paperille

Tilaajille

Paperille painettujen sanomalehtien pitäisi tehdä kuolemaa verkkouutisten katveessa. Ranskalaisille tämäkin asia tuntuu olevan vaikea. Pariisin kioskeihin ilmestyi hiljattain uusi sanomalehti, joka tarjoaa internetistä kerättyä aineistoa - paperille painettuna.

Kun ranskalaisäänestäjät kumosivat EU:n perustuslain 2005, viikkolehti Vendredin perustajat havaitsivat, että Ranskassakin yhteiskunnallinen keskustelu on siirtynyt verkkoon. He eivät kuitenkaan päättäneet osallistua sähköiseen väittelyyn, vaan siirtää sen painotuotteeseen.

Vendredin perustajiin kuuluvan Jacques Rosselinin mukaan uusi lehti uskoo paperin ainutlaatuisuuteen lukukokemuksessa. Internetillä on valta-asema informaation tarjoajana ja blogien kirjoittaminen on täydellisen vapaata, mutta asiallisen tiedon löytämiseen internetistä kuluu kohtuuttomasti aikaa. "Verkosta etsitään, mutta lehdistä löydetään", Rosselin sanoi Libérationille.

Vendredin tekijöitä kuitenkin huolestuttaa painettujen ranskalaislehtien yhdenmukaistuminen ja perinteisen tiedonvälityksen keskittyminen yhä harvempiin käsiin. He viittaavat peittelemättä presidentti Nicolas Sarkozyn läheisiin suhteisiin suurten mediatalojen omistajien kanssa.

Blogeissa kommentoidaan ajankohtaisaiheita erilaisin sävyin ja näkökulmin, mikä uuden lehden toimituskunnan mukaan rikastuttaa painettuakin lehdistöä. Vendredi pyrkii valitsemaan, tutkimaan, analysoimaan ja kommentoimaan erilaisia nettisisältöjä journalistisella otteella. Tarkoituksena on levittää uusia ja kiistanalaisia ajatuksia.

Vendredi on tietysti perinteisten lehtimiesten työtä. Toimitusjohtaja Rosselin perusti samalla idealla 20 vuotta sitten Courrier International -lehden, joka kerää viikoittain ulkomaisista laatulehdistä niiden parhaat tai puhutuimmat artikkelit, ja julkaisee ne ranskaksi.

Vendredin päätoimittaja

Philippe Cohen on maan suurimmissa päivälehdissä kokemuksensa kartuttanut poliittinen kirjoittaja, joka tunnetaan erityisesti Marianne-viikkolehden perustajana ja päätoimittajana. Vendredi jatkaa Mariannen ärhäkkää vasemmistolaista linjaa: "Olemme vastaääni vallalla olevalle ajattelulle ja oppositiossa institutionaalisiin painotuotteisiin nähden." Vendredissa vaikuttaa myös Le Monden entinen toimittaja Philippe Labarde, joka kuuluu talouslehti La Tribunen perustajiin ja entisiin päätoimittajiin.

Emmanuel des Moutis on puolestaan johtanut luksusmerkki Tag Heueria ja perustanut kaapelikanavan televisioon.

Vendredissa nämä neljä miestä selaavat nettiä etsien artikkeleita lehteensä. Toivottavasti painetun journalismin tulevaisuus ei ole heidän muutosvastarintansa varassa.

Aki Petteri Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää