Valikko
Kulttuuri

Hollannin "vuoden tanssija" on suomalainen Cecilia Moisio

Amsterdamista tuli toinen kotikaupunki jyväskyläläiselle

Tilaajille

Suomalainen Cecilia Moisio on ollut kahtena peräkkäisenä vuonna Hollannissa ehdolla "vuoden tanssijaksi". Kun titteli tänä vuonna tuli, hän ei lopulta saanutkaan kunniaa yksinään, vaan Ann Van de Broekin koko kolmihenkinen esiintyjäryhmä, Cecilia mukaan lukien, palkittiin.

Suomessa 30-vuotias Moisio on liki tuntematon. Päästyään Jyväskylästä ylioppilaaksi Tarja Saran tanssikoulun oppilas päätti saman tien lähteä ulkomaille opiskelemaan nykytanssia. Se tapahtui jo 12 vuotta sitten.

Cecilia Moisio pääsi legendaariseen Lontoon The Placeen.

Lontoon asuntojen vuokrat ja koulun korkeat lukukausimaksut saivat hänet kuitenkin yrittämään kanaalin toiselle puolelle kohtuullisten kustannusten Amsterdamiin, jossa hänet hyväksyttiin Amsterdamin teatterikouluun jazztanssin linjalle.

Jazztanssin linjaa Cecilia piti hyvänä valintana, sillä siellä opetettiin myös roolityötä. "Suuri osa opiskelijoista suunnitteli tekevänsä musikaalirooleja, muut tanssiteatteria ja nykytanssia. Kaikissa lajeissa esiintyjyys on keskeisellä sijalla." Cecilian kohdalle ei ole tullut musikaaleja, mutta niitä hän ei ole toistaiseksi kaivannutkaan. Hän pääsi koulun neljäntenä vuonna Hollannin tunnetuimpiin koreografeihin kuuluvan Krisztina de Châtelin tanssiryhmään.

"De Châtelin energinen tyyli sopi minulle ja onni potkaisi kun pääsin heti kiinni hyvään ryhmään", Cecilia Moisio kertoo.

Krisztina de Châtel johtaa Dansgroep Amsterdamia nykyisin yhteistyössä israelilaisen koreografin Itzik Galilin kanssa. Viiden vuoden aikana Moisio on saanut tehdä ryhmälle myös oman koreografian.

"Hollantilaisissa ryhmissä on teknisesti hyviä tanssijoita. Tosin he ovat harvoin hollantilaisia, sillä maassa on runsaasti ulkomaalaisia. Ero suomalaisiin ryhmiin on suuri - Suomessa näyttämöllä näkee useammin ihmisen kuin teknisesti hiotun virtuoosin." Vuoden tanssija -palkinnon Cecilia Moisio sai belgialaisen Ann Van den Broekin pienen tanssiensemblen jäsenenä.

Belgia on ollut nykykoreografian johtavia maita 1980-luvulta lähtien. Silloin belgialaisen tyylin edelläkävijä Alain Platel sai teoksissaan eri taiteen lajit - tanssin, teatterin, visuaaliset taiteet, musiikin - dialogiin keskenään, mistä syntyi uusi teatterin tekemisen tapa.

Van den Broek on hakenut rahoitusta tuotantokohtaisesti Hollannissa ja Belgiassa. Hän on tehnyt nyt neljä tuotantoa, joissa Cecilia on ollut mukana, keväällä valmistuu viides yhteistyö.

Mikä yhä kiinnostaa Ann Van den Broekin tyylissä?

"Hänellä on hyvin omaperäinen tapa työstää aiheitaan. Nyt viimeksi palkittu Co(te)lette, siis Kotletti, käsittelee naisen lihaa." "Ann itse kutsuu tyyliään emotionaaliseksi minimalismiksi, sillä niukka tyyli herättää paljon tunteita." "Koreografia ei mitenkään pyri miellyttämään yleisöä, mutta tyylin teatraalisuus on hyvin haastavaa", Cecilia Moisio toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää