Valikko
Kulttuuri

Vantaan barokkia ei järjestetä ensi kesänä

Festivaali ei hakenut Vantaan kaupungilta toiminta-avusta ensi vuodeksi

Tilaajille

Vantaan barokkia ei järjestetä vuoden 2009 elokuussa.

Musiikkilehti Rondon mukaan Vantaan barokki olisi halunnut ensi vuodeksi 15000 euron suuruisen korotuksen toiminta-avustukseensa puolipäiväisen työntekijän palkkaamiseen. Koska Vantaan kaupungilla ei ollut mahdollisuutta lisätä tukeaan, Håkan Wikmanin johtama tapahtuma ei jättänyt lainkaan toiminta-avustushakemusta viime lokakuussa ja ensi vuoden festivaali päätettiin jättää pitämättä.

Vantaan ruotsalaisen seurakunnan kanttori Håkan Wikman perusti Vantaan barokin 1993. Sen keskuksena on ollut Vantaan Pyhän Laurin kirkko, joka on erinomainen, tunnelmallinen tila barokkimusiikkikonserteille.

Viikon mittainen tapahtuma nousi nopeasti korkealle kansainväliselle tasolle, ja se on antanut oman täydentävän persoonallisen värinsä Suomen festivaalikentälle.

Vantaan barokki valittiin Finland Festivals -ketjun vuoden festivaaliksi 2008. Viime kesänä konsertteja oli 13 ja yleisöä noin 2500. Arviolta puolet yleisöstä on vantaalaisia.

Viime vuoden budjetti oli 183000 euroa, mistä summasta meni festivaalin tuottajan Sari Kaipaisen mukaan kolme neljännestä taiteilijoiden palkkioihin, matkoihin ja majoitukseen ja loput mainoksiin, ilmoituksiin ja festivaalin toimiston ylläpitämiseen.

Wikmanin periaate on ollut, että rahat käytetään ohjelmistoon. Sen vetäjien toiminta on ollut pääasiassa talkootyötä, ja Wikman ja Kaipainen ovat saaneet korvausta, jos rahaa on ollut jäljellä taiteilijapalkkioiden maksamisen jälkeen.

"Vantaan barokin tiimoilta on käyty monta neuvottelua, ja on hirveän suuri sääli, ettei tätä hienoa festivaalia järjestetä ensi kesänä", Vantaan kulttuurijohtaja Iiris Lehtonen toteaa. "Lisää rahaa emme pysty antamaan nykyisessä taloustilanteessa millekään yhteisölle, mutta muuten olemme yrittäneet kaikkia keinoja." Lehtonen sanoo, että vuodeksi 2008 Vantaan barokki sai Vantaan kaupungilta 23 prosenttia enemmän tukea kuin vuonna 2007: toiminta-avustusta 39000 euroa ja kumppanuusrahaa 17000 euroa.

"Kahdenkymmenenkolmen prosentin lisäys oli tarkoitettu nimenomaan henkilöstömenoihin. Kaupunki ei voi kuitenkaan suoraan määrätä, miten rahat pitää käyttää. Wikman laittoi ne ohjelmistoon." 15000 euron suuruisen lisätarpeen Lehtonen kertoo lukeneensa musiikkilehti Rondosta. "Wikman puhui neuvotteluissamme paljon suuremmista summista." Lehtosen ehdotus oli, että Vantaan barokkia lyhennettäisiin yhdellä päivällä, jolloin säästyvä summa voitaisiin käyttää henkilöstömenoihin. Wikman ei ollut kiinnostunut tästä vaihtoehdosta.

Lehtosen mielestä yhden päivän leikkaus ei olisi vaikuttanut festivaalin kansainväliseen tasoon ja tarjontaan. Hän katsoo tuntevansa festivaalikenttää ja sen ongelmia.

Lehtosella on viime vuonna alkanut kolmen vuoden viransijaisuus Vantaan kulttuurijohtajana. Sitä ennen hän toimi kymmenen vuotta Vantaan viihdeorkesterin intendenttinä. Vuosina 1994-95 hän oli Jyväskylän kesän toiminnanjohtaja.

Festivaalin koko tulevaisuus näyttää epävarmalta. Wikman ei ollut tavoitettavissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää