Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Aateliset upseerit halusivat saada Hitlerin hengiltä

Operaatio Valkyriaan osallistunut upseeri julkaisi muistonsa vain vähän ennen kuolemaansa

Tilaajille

Viimeinenkin yritys epäonnistui, kohde jäi eloon.

Sotamarsalkka Wilhelm Keitelin ulos kantaman Adolf Hitlerin otsassa oli nirhauma, kasvoissa naarmuja ja säärissä toistasataa puunsälettä, oikea käsi oli nyrjähtänyt, vasen käsi vuosi verta ja hiukset olivat kärventyneet takaraivolta. Molemmat tärykalvot olivat vaurioituneet, toinen korva oli kuuro.

Pommiattentaatti oli kuitenkin onnistunut siinä mielessä, että Sudenpesän neuvottelurakennus oli sortunut savuaviksi raunioiksi.

Führeriä vastaan tähdätyssä salamurhassa kuolivat kenraali Günther Korten, eversti Heinz Brandt, kenraali Rudolf Schmundt ja pikakirjoittaja Heinrich Berger.

Tästä alkoi Hitlerin verinen vastaisku heinäkuun 20. päivän salaliittoon Valkyriaan osallistuneita esikuntaupseereita vastaan.

Yli 5000 epäiltyä pidätettiin ja noin kaksisataa upseeria tuomittiin kansantuomioistuimessa ja teloitettiin kuristamalla. Osa salaliittolaisista teki itsemurhan - kuten teki esimerkiksi Itärintaman Keskisen armeijaryhmän esikuntapäällikkö everstiluutnantti Henning von Tresckow, joka oli yksi salaliiton keskeisistä toimijoista.

Bryan Singerin tuoreeksi Hollywood-elokuvaksikin taipunut operaatio Valkyria on tarkasti dokumentoitu historiallinen tapahtuma.

Sitä on käsitelty kattavasti myös useissa kirjoissa. Uusimpia on tänä vuonna Ranskassa julkaistu vapaaherra Philipp von Boeselagerin pieni muistelmateos Me tahdoimme tappaa Hitlerin.

Viime toukokuussa kuollut Wehrmachtin majuri von Boeselager oli viimeinen hengissä ollut Hitlerin murhaamisen tähdänneen salaliiton jäsen.

Se huipentui heinäkuun 20. päivänä 1944, kun eversti Claus von Stauffenberg asetti Hitlerin päämajassa pommin karttapöydän alle neuvottelun aikana ja poistui tekosyyn varjolla päämajasta.

Ikävä kyllä von Boeselagerin (1917-2008) kirja ei sisällä mitään uusia tietoja tuosta attentaatista.

Jos on lukenut esimerkiksi William L.Shirerin, Werner Maserin, Michael Burleighin, Peter Hoffmannin, Allan Bullockin tai Michael Balfourin teokset, huomaa väkisinkin, kuinka ohut muistelma lopulta on.

Mielenkiintoisimmaksi anniksi paljastuu von Boeselagerin havahtuminen SS-joukkojen tekemiin rintamalinjojen takaisiin etnisiin puhdistuksiin Neuvostoliitossa. Ne saivat hänet liittymään salaliittoon.

Tästä havahtumisesta olisi suonut von Boeselagerin kertovan laajemminkin, koska hänellä olisi ollut siihen mitä parhaat edellytykset.

Salaliitto oli itse asiassa pitkällisen Hitlerin vastaisen toiminnan päätepiste. Keskisen armeijaryhmän suunnittelema ensimmäinen murhayritys tapahtui 13. päivänä maaliskuuta 1943, jolloin valtakunnankansleria kuljettaneeseen lentokoneeseen onnistuttiin piilottamaan pommi. Se ei kuitenkaan räjähtänyt.

Samana vuonna epäonnistui myös kolme muuta murhayritystä, joiden suunnittelijoina olivat von Tresckow ja esikuntaupseeri vapaaherra Rudolf von Gersdorff.

Myös von Boeselagerille annettu tehtävä ampua Heinrich Himmler ja Hitler kariutui, koska Führerin suunnitelmiin tuli viime hetkessä muutos.

Sen jälkeen toiminta uuvahti hetkeksi mutta alkoi taas, kun Claus von Stauffenbergin liittyi salaliittoon.

Yhdessä mielessä heinäkuun 20. päivän salaliitto on historiallisesti paradoksaalinen. Siinä aatelisto nousi kapinaan rahvasta vastaan.

Philipp von Boeselagerin isä oli varakas vapaaherra, hänen äitinsä taas brysseliläinen aatelisnainen. Perhe asui Reininmaalla arkkipiispan entisessä talossa.

Musiikillisesti lahjakas kreivi Claus von Stauffenberg puolestaan kuului tunnettuun eteläsaksalaiseen aatelissukuun.

Salaliitto tähtäsi myös tulevaisuuteen.

"Kyse ei ole niinkään käytännön tavoitteista, vaan siitä, että Saksan vastarintaliike on uskaltanut tehdä ratkaisevan siirron koko maailman ja historian silmien edessä", Henning von Tresckow tiivisti.

Samalla hän rivien välissä ikään kuin ennakoi myös hankkeen epäonnistumisen.

Jukka Petäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää