Valikko
Kulttuuri

A niin kuin Aleksi, M kuin menestys

Aleksi Mäkelä on ohjaaja isojen suomalaisten yleisöelokuvien takana

Tilaajille

Elokuvan sisäpiiri on aina tiennyt, että Solar Filmsin matkassa alkoholi virtaa.

Onkin yllätys, kun elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä, 39, kertoo tipattomasta tammikuustaan. Vaikka Mäkelällä on ollut ensi-ilta, gaalat ja kaikki.

Paljastuu, että Mäkelällä oli selvä kausi viimekin vuonna, ja sitä edellisenä. Uusi Rööperikin on valmistunut selvin päin.

" Rööperin tein nimenomaan niin, että olin kuukauden ennen kuvausten alkua ottamatta mitään", Mäkelä sanoo kahvilassa kahvi ja mustikkapiirakka edessään.

"Kuvauksissa en ollut kertaakaan krapulassa." Se on poikkeuksellista?

"Päätin kokeilla, ja mukavaa se oli. Sain näyttelijätkin mukaan. Kun ohjaaja on streittinä, ei muutkaan viitsi juoda." Tähän on tultu. Rellestyselokuvien tekijä on keski-ikäistynyt - ja vakavoituminen näkyy myös hänen elokuvassaan.

Mäkelä on elokuvan kultasormi. Yhdessä tuottaja Markus Selinin kanssa he ovat valmistaneet viime vuosien isoja suomalaisia menestyselokuvia.

Pahat pojat näki 600000 katsojaa ja Matin 460000. Sitten oli vielä Häjyt, kaksi Varestakin.

Rööperi kiilannee pian joukkoon, sillä ensi viikon aikana sen näki 65000 katsojaa.

Ohjaaja on tyytyväinen.

"Hankaluuksiakin on ollut. Elokuvasäätiö ei innostunut aluksi. Sanoivat: ei kannata tehdä, on keskeneräinen." Myöhemmin tukea tuli, mutta vähemmän kuin tuotantoyhtiö odotti. Mäkelä uskoo, että jatkossa tukea on vaikea saada.

Tuotantotuen nykyjakajia Mäkelä ja solarilaiset epäilevät.

" Olli Soinion (säätiön ex-rahanjakaja) aikaan oli selkeä kombinaatio: tehtiin kaupallisia leffoja ja taideleffoja. Miksi se piti lopettaa, kun se lähti toimimaan helvetin hyvin. Tuli yleisöä, tuli palkintoja." Oman menestyksen syitä hän ei ensin halua pohtia. "Jos olisi vastaus, tekisin vain erittäin menestyneitä elokuvia." Pian hän jatkaa, että suurin yksittäinen syy on aihevalinta. Ja pitää haistaa oikea ajankohta. Osansa on näyttelijöilläkin. "Nuoriso etenkin haluaa katsoa henkilöitä, joita tuntee." Mäkelä käyttää usein samoja näyttelijöitä kuten toinenkin itseoppinut suomalaisohjaaja.

" Aki Kaurismäkikin on vaihtanut näyttelijöitä vain siksi, että osa on kuollut." Kritiikeissä Mäkelä ei yhtä lailla pärjää kuin vuoden katsotuimmat -tilastossa. Mäkelän mielestä Rööperissä arviot olivat nyt hitusen tavanomaista paremmat.

"Mäkelä-Selin-Pääkkönen-akseli ärsytti monia. En tiedä, mitä pahaa me on ihmisille tehty elokuvia tekemällä." Pian Mäkelä päätyy ihmettelemään kaupallisuusvihaa.

"Pitäisi ymmärtää, että tämä on joillekin ammatti, josta tulee leipä kotiin. Ei minulla ole varaa tehdä elokuvia, josta kriitikotkin tykkäisivät." Mäkelä-elokuvien toistuva aihe on poikajengi, ystävyys, katupojan kapinallisuus.

Niin Rööperissäkin. Mäkelä selittää tykänneensä gangsterileffoista aina: James Cagneystä, Bogartista, Kummisedästä, Scarfacesta ja Guy Ritchiestä.

Mikä niissä kiinnostaa?

"Meillä on ollut voimakas kaveripiiri pienestä asti. Gangsterileffoissa on vähän samaa elämää ja tuntuu, että mukamas tietäisi siitä jotain, vaikka ei tiedä oikeasti." Entäs se Mäkelän rosvojen moraali? Mäkelä sanoo, että vaikka Koistisen veljeksiä, Tom Sjöbergiä tai Nykästä kuvataankin, niin hänen ja katsojan pitää pystyä samaistumaan, kokemaan empatiaa - ja vähän sympatiaakin.

"Minulle on ehdotettu elokuvaa Bodomista ja Heinojen murhista, mutta en näe niissä mitään mielenkiintoa. Ne henkilöt ovat läpeensä pahoja." Rööperin päähenkilö on niin sanottu hyvä rosvo.

"Sitä se ei ollut käsikirjoituksessa.

Samuli (Edelmann) halusi tehdä hänestä sellaisen. Oli hyvä, että Samuli piti päänsä ja hyvä, että annoin periksi." Keski-ikäistyneen Mäkelän Rööperi-tarinassa on nyt yllättävästi myös draamaa.

"Me painotettiin tarkoituksella henkilöitä. Ampuminen ja räiskiminen on vähentynyt." Rööperi onkin Mäkelän henkilökohtaisin elokuva.

Tärkein työtoveri ohjaaja-Mäkelälle näyttelijäin ulkopuolelta on kuvaaja Pini Hellstedt. "Kuvaajan kanssa se koko prosessi luodaan." Valmistautumiseen kuuluu elokuvien katselu.

Rööperissä näistä "referenssielokuvista" tärkeimmät olivat Ridley Scottin

American Gangster ja David Cronenbergin

Eastern Promises.

" Gangsterista haettiin kontrastia ja värimaailmaa. Puvustaja sai ideaa aikakaudesta. Samuli halusi hahmoonsa Josh Brolinia, sen nahkatakkia ja muuta. Kuvaajan kanssa taas katsottiin, miten kaupunki oli Eastern Promisesssa valaistu ja lavastettu. Miten käytettiin lavasteseiniä ja kamera-ajoja." Rööperin taustalla olevasta Sjöbergin ja Harri Nykäsen kirjasta Mäkelä ei juuri puhu. Sen hän sanoo, että haastatteluromaanissa miehet oli nähty "vitun kovina jätkinä".

"Ei sellaisesta leffaa saa aikaiseksi. Keksinkö minä vai Leino (Marko, käsikirjoittaja), että ne on kaikki isättömiä poikia, äitien poikia. Se toi hyvää pehmennystä siihen, ettei kaikki ole niin rosvoa." Sitten hän perustelee Rööperiin kirjoitettua love storya.

"Sekin tuo vastapainoa rosvoille. Kirjassa vaimo, joka kielsi Tomppaa lähtemästä huumebisnekseen, kuoli sitten itse huumeisiin. Se twisti oli saatava elokuvaan." Kehun Edelmannin ja Pihla Viitalan kohtauksia. Ohjaaja myötäilee, sanoo että näyttelijöillä oli hyvä jännite. Onko se vain näyttelijöiden keskinäistä onnistumista, kysyn.

"Kaikki vaikuttaa kaikkeen", Mäkelä sanoo ja syöksyy muistelemaan kymmenen vuoden takaista nöyryytystä. Alan tunnustukset eivät ole Mäkelälle viime vuosina osuneet.

" Häjyistä oli melkein kaikki ehdolla Jusseissa, mutta ohjaaja ei. Ihmettelin, mitä raati miettii. Kuka nämä elokuvat oikein tekee? Silloin ajattelin, että ei Jusseissa ole mitään tolkkua." Julkisuudessa Mäkelä ja tuottaja Selin esitellään usein samassa lauseessa. Mäkelän mukaan yhteistyö menee käytännössä vähän miten sattuu. Kuka esimerkiksi päättää aiheet?

" Rööperissä aihe tuotiin Markukselle: hän ja Sjöba on vanhoja kavereita.

Matti keksittiin Cannesissa humalassa Jasperin (Pääkkönen) kanssa. Markus ei tykännyt yhtään." Mäkelä kertoo, että Aku Louhimiehen piti alun perin tehdä Vares. "Mulla oli samaan aikaan NHL-aihe Ammattilainen, josta en saanut mitään irti. Markus sitten sanoi, että vaihtakaa pojat leffat päittäin." Pian paljastuu, että Vares meinasi rikkoa Mäkelän ja Selinin kultaisen liiton. Leikkausvaiheessa 2004 syntyi iso riita.

" Vares ykkösessä ei ollut mun nimeä ollenkaan. Sanoin, ettei se ole Aleksi Mäkelän elokuva, jos en tee sitä loppuun. En viitsi mennä riidan yksityiskohtiin", hän sanoo.

"Se olisi voinut tulla minkä leffan kanssa tahansa. Lapselliseksi se meni. Kuukauteen ei puhuttu." Mäkelän mukaan hän ja Selin ottavat yhteen usein. "Tärkeintä on, että tuotetta ei vahingoiteta. Tyhmintä on tehdä asioista julkista", Mäkelä sanoo ja viittaa Paha maa -riitaan.

Selin ja Mäkelä asuvat naapureina Nummelassa, ja kiista laukesi, kun Selin tuli kylään viskipullon kanssa.

"Markus on äärimmäisen vahva tyyppi. Sen kanssa pitää oppia elämään. Jos nuori mies, tai nainen, ei pidä varaansa, jää kyllä jalkoihin." Mäkelän mukaan Selin ei puutu hänen elokuviensa tekoon alun jälkeen kuin vasta sitten, kun leikkauksen ensi versio on valmis.

"Voi olla, että hän ei tykkää jostain näyttelijästä, joten en sitten ota sitä väkisin." Yleensä Selin haluaa lyhentää. "Tietenkään en koskaan näytä hänelle versiota, joka on valmis. Pelivaraa pitää olla." Mitä seuraavaksi?

Vareksia Mäkelä ei enää halua tehdä.

"Todennäköisesti seuraava elokuvani on suomalaisesta rasismista ja maahanmuuttopolitiikasta. Huutia tulee taas, niin maan perkeleesti." Miksi?

"On aiheita, joihin Mäkelä ei saa koskea. Ja aiheita, joihin ei saa koskea. Nyt olen tekemässä molempia", Mäkelä sanoo.

" Vihisen Pote (Heikki) tarjosi sitä Vares ykkösen aikoihin. Sanoin, että paha aihe, ei pysty vielä tekemään. Nyt voisi olla oikea aika, ensi-ilta 2011." Siis taas oikea aihe, ja oikea ajankohta. Ja oikea ohjaaja.

Mäkelä uskoo, että se suuri elokuva on vasta tulossa.

" Rööperillä päästiin divarista SM-liigaan, mutta NHL:ään on vielä pitkä matka. Kun tulee kymmenes elokuva, niin siinä pitäisi olla jo jotain enemmän." Mistä aiheesta se suuri Aleksi Mäkelä -elokuva syntyy sitten kun on syntyäkseen?

Suuri syntyy usein sattumalla, Mäkelä sanoo ja kertoo että englanninkielisen elokuvan teko kiehtoo. Aihekin on jo tarjolla.

"Markus osti option (Ilkka) Remeksen kirjaan 6/12. Se olisi mahdollisuuksien rajoissa budjetillisesti. Voisi palkata monesta maasta huippunäyttelijät." On yksi mutta. Se mutta liittyy Mäkelän nuoruuden ohjaajaidoliin, jonka tietä hän aikoinaan lähti seuraamaan.

"Asiat helpottuvat, jos Mannerheim menee hyvin. Silloin Markuksen rohkeus kasvaa. Jos tulee takkiin aivan järjettömästi, on paljon vaikeampaa tehdä seuraavaa isoa leffaa." "Kuvauksissa en ollut kertaakaan krapulassa" "Rööperillä päästiin divarista SM-liigaan"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää