Valikko
Kulttuuri

Venäläinen jazzin korkeakoulu nosti kielletyn musiikin esiin

Neuvostoaikaan improvisointi vei muusikkoja kuulusteluihin

Tilaajille

pietari. Pietarin jazzfilharmonia juhli viime viikolla näyttävästi 20-vuotissyntymäpäiväänsä. Viikon kestävällä festivaalilla esiintyi eturivin pietarilaisia ja moskovalaisia jazzmuusikoita.

Kun David Gološokin kaksikymmentä vuotta sitten ryhtyi puuhaamaan omaa jazzklubia, yhteiskunta oli romahduksen partaalla. Neuvostoliitto eli viimeisiä vuosiaan. Maassa oli syvä poliittinen ja taloudellinen kriisi, joka kosketti myös kulttuurielämää.

Neuvostoliiton aikana taitelijat työskentelivät yhden organisaation alaisuudessa. Silloisessa Leningradissa muusikoita työllisti Lenkontsert, joka organisoi myös jazzkonsertit.

"Vuonna 1988 Lenkontsertin johtaja ilmoitti, ettei hän voi tarjota minulle enää seuraavaksi vuodeksi töitä. Minun piti työllistää kuitenkin itseni lisäksi yhtyeeni jäsenet. Oli pakko kehittää joku idea ja päätin ehdottaa oman jazzklubin perustamista", Gološokin muistelee.

Hän otti yhteyttä Pietarin nykyiseen kuvernööriin Valentina Matvienkoon, joka työskenteli silloin Neuvostoliiton kultturiministeriössä. Gološokin sai Matvienkosta tukijan.

Pietarin keskustassa oli jäänyt elokuvateatteri tyhjilleen, kun ihmiset siirtyivät katsomaan videoita. Matvienko tarjosi elokuvateatterin tiloja jazzklubille. Samaa paikkaa havitteli myös ravintola. Alkoi taistelu byrokratiaa vastaan, jonka Gološokin lopulta voitti.

Remonttiin ei tietenkään ollut varaa, mutta Gološokin haali tukea yksityisiltä jazzin ystäviltä. Paikka saatiin avatuksi tammikuussa 1989.

Nimi oli aluksi Leningradin jazzkeskus, mutta Gološokin halusi muuttaa sen filharmoniseksi jazzhalliksi, koska klubilla oli kasvatuksellinen tehtävä.

"Ihmiset eivät tienneet, mitä on blues. He eivät tunteneet nimiä Charlie Parker, Louis Armstrong, John Coltrane tai Miles Davis. Me järjestimme temaattisia iltoja, joissa esiteltiin tietyn tyylisuunnan tai säveltäjän musiikkia." Linjaksi vakiintui mainstream ja vanha jazz.

"Emme voineet säikyttää jazziin tutustuvaa yleisöä avantgardismilla tai jazzin uusilla suuntauksilla. Nykyään ohjelmistossa on myös modernia jazzia." Jazzfilharmoniassa on kaksi salia. Pääsali on sisutettu tunnelmallisesti pienillä pöydillä, joita valaisevat punaiset lamput. Yläkerrassa on pienempi Ellington-sali. Musiikkia on tarjolla lähes joka ilta.

David Gološokinin ura multi-instrumentalistina ja säveltäjänä on kestänyt yli neljäkymmentä vuotta. Hänen nimeään kantava yhtye täytti vastikään neljäkymmentä vuotta.

Gološokin sai klassisen viulun koulutuksen, mutta hän soittaa myös trumpettia, flyygelitorvea, pianoa, vibrafonia ja bassoa. Ensimmäiseen yhtyeeseen hän pääsi 16-vuotiaana 1960-luvun alussa.

"Ystävieni perustamasta yhtyeestä puuttui basisti. Harjoittelin kaksi viikkoa sormet verillä ja pääsin mukaan." David Gološokin ensemble ja juuri viisikymmentä vuotta täyttänyt Leningrad Dixieland ovat Pietarin vanhimmat jazzyhtyeet.

Gološokinin mukaan ennen 1950-lukua maassa ei ollut oikeaa jazzmusiikkia, vain jonkin verran jazzia muistuttavaa tanssimusiikkia.

"1950-luku oli vaikea vuosikymmen, koska tärkeää oli vain kommunistinen ideologia, jolle länsimainen musiikki ja taide eivät kelvanneet. Taiteen piti olla yksinkertaista ja kansaa valistavaa." 1960-luvun puolivälissä Moskovassa ja Leningradissa järjestettiin jazzfestivaaleja, mutta ne lopetettiin nopeasti. Muusikoita vietiin kuulusteltavaksi. Gološokiniakin kuulusteltiin.

"Minulta kysyttiin, miksi en soita nuoteista vaan omasta päästäni. Minua käskettiin lopettamaan improvisointi", Gološokin muistelee.

Nyt tilanne on toinen. Pietarilaiset ja moskovalaiset jazzmuusikot tekevät yhteistyötä eurooppalaisten ja amerikkalaisten säveltäjien ja muusikoiden kanssa. Kesäisin järjestetään Valkeiden öiden swing -festivaali ja ilmaiskonsertteja ulkona.

Gološokin yhtyeineen kiertää ympäri maailmaa. Myös Suomessa hän on käynyt useita kertoja. Suomalaisilla muusikoilla on kutsuja Pietariin. Kaksikymmentävuotiasta jazzfilharmoniaa kävi onnittelemassa helsinkiläisistä ja kouvolalaisista muusikoista koostunut Kouvola All Star Dixieland.

http://www.jazzhall.spb.ru/

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää