Valikko
Kulttuuri

Taleban kiristää musiikki- kieltojaan Pakistanissa

Tilalle tarjotaan jihad-hymnejä

Tilaajille

Pakistanilaiset bussikuskit ovat alkaneet poistaa ajoneuvoistaan musiikkisoittimia ja videolaitteistoja. Syy löytyy Taleban-liikkeestä.

Talebanin ääriryhmät ovat uhanneet Luoteis-Pakistanissa itsemurhaiskuilla niitä kuskeja, jotka viihdyttävät asiakkaitaan sävelin tai liikkuvin kuvin.

Musiikillista ilmaisunvapautta ja sensuuria seuraava tanskalainen Freemuse-järjestö raportoi jo viime vuoden lopulla laulajien ja muusikoiden ongelmista Luoteis-Pakistanissa Afganistanin naapurissa, jossa paikallinen Taleban-liike on nopeasti kasvattanut valtaansa. Moni muusikko ja laulaja on joutunut vaihtamaan ammattia tai muuttamaan muualle.

Talebanit haluavat korvata muun musiikin omilla "pyhän sodan" jihad-hymneillään, joita tehtaillaan Freemusen mukaan lukemattomissa nyrkkipajoissa. Laulajiksi valitaan hyvä-äänisiä nuorukaisia ja tuotanto palvelee kahta tarkoitusta: värvää uusia kannattajia ja tuo myyntituloja.

Pakistanin talebanit jatkavat afganistanilaisten veljiensä viitoittamalla tiellä suhtautumisessaan musiikkiin, elokuviin ja televisioon. Satoja musiikkikauppoja on tuhottu ja musiikin julkinen esittäminen kielletty. Uusin vaihe taistelussa on muusikoiden uhkailu, joka voi tapahtua esimerkiksi tekstiviestein ja puhelinsoitoin. Kohteina ovat olleet suositut laulajat - ja nyt siis myös bussikuskit.

Tällä viikolla Mardanin kaupungin kuljetustyöntekijät saivat kirjeen, jossa ilmoitettiin, että viihdettä matkustajille tarjoavat bussit syyllistyvät "mauttomuuden ja siveettömyyden" levittämiseen, kaupungin kuljetustyöläisten edustaja Walid Mir totesi uutistoimisto AP:lle.

Militantit aikovat toteuttaa busseissa yllätystarkastuksia ja uhkasivat kirjeessä itsemurhaiskuin ellei laitteita poistettaisi. Heidän mukaansa viihdettä tarjoilevissa busseissa matkustaminen on "henkistä piinaa hurskaille ihmisille".

Mardan sijaitsee aivan lähellä aluetta, jolla Talebanin, al-Qaidan ja paikallisten ääriryhmittymien jäsenet käyvät väkivaltaista kampanjaansa viranomaisia vastaan pyrkien vahvistamaan omaa tiukkaa islamin tulkintaansa.

Muualla Luoteis-Pakistanissa ääriryhmien kohteina ovat olleet tyttöjen koulut, poliisiasemat ja muut viranomaisten toimipisteet.

Afganistanin Taleban-hallinto ehti ennen sen kaatamista vuonna 2001 muun tuhon ohella hävittämään runsaasti kulttuuriaarteita ja lamauttamaan kulttuurielämän.

Talebanin aikana ylintä valtaa kulttuurialalla käytti "Hyveen edistämisen ja paheen vastustamisen ministeriö".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää