Valikko
Kulttuuri    |   kuvat

Näkökulma naisten Japaniin

Sinebrychoff tarjoaa valkoista puuteria ja vihreää teetä

Tilaajille

Taidemuseoiden Aasia- ja teebuumi jatkuu: Ateneumin japanilaisten puupiirros- ja valokuvanäyttelyjen sekä EMMAn ja Designmuseon teenäyttelyiden perään Sinebrychoffin taidemuseo johdattaa meidät nyt kahta eri väylää japanilaiseen kulttuuriin.

Auringonjumalattaren tyttäret - japanilainen naisellisuus avaa näkökulman naisten Japaniin. Aikajänne ulottuu Edo-kauden (1600-1867) puupiirroksista ja kauneudenhoitovälineistä nykytaiteilijoiden teoksiin.

Chado - teen tie museon kellarissa esittelee japanilaista teekulttuuria keväisen teetilaisuuden vaiheiden ja esineistön kautta.

Japanilainen teetilaisuus kestää noin neljä tuntia, ja sen valmistelu vie useamman päivän. Hitaus ja esteettinen hienostuneisuus leimaavat myös Sinebrychoffin näyttelyitä, joihin kannattaa tutustua rauhallisesti.

Ei siis haittaa, vaikka meille tarjoillaan jo kolmas tee-näyttely peräkkäin.

Chado on niistä kaunein: intiimi, pieni ja harras. Vitriinit tarkoin valittuine esineineen suorastaan loistavat hämärässä kellarissa, ja pienessä teehuoneessa tullaan näkemään myös teenäytöksiä.

Hienosti on rakennettu myös museon pääkerroksen täyttävä Auringonjumalattaren tyttäret. Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Sami Maukonen ja Janne Vesterinen.

Japanilaisen mytologian mukaan "Alussa nainen oli Aurinko". Auringonjumalatar Amaterasu Omikami edusti hyväntahtoisuutta, rehellisyyttä ja lempeyttä. Japanin keisarin uskotaan syntyneen auringonjumalattaresta, ja nykyinen keisari on järjestyksessä 125. suoraan alenevassa polvessa.

Naisen asemaa ovat Japanissa määritelleet politiikka, talous ja uskonnot.

Sinebrychoffin näyttely zoomaa Edo-kauteen, joka oli Japanin historiassa uutta luova kulttuurin kultakausi. Kaupunkien huvikorttelit olivat täynnä teattereita, teehuoneita, bordelleja ja julkisia kylpylöitä.

Näyttelyn kuraattorin Ulla Huhtamäen valitsemat naisen elämää Edo-kaudella kuvaavat puupiirrokset tulevat kotimaisista kokoelmista. Niiden keskellä nähdään valikoima 1700-luvun kauneudenhoitovälineistöä, joka on lainassa Tokiosta.

Nuoren naisen 33-osainen myötäjäissetti kertoo huikeasta käsityötaidosta, uskomattomasta seremoniallisuudesta, taikauskosta ja paljosta muusta.

Valkeaksi puuteroidut kasvot, korkealle piirretyt kulmakarvat, pieni suu ja mustatut hampaat ovat japanilaisen naiskauneusihanteen perusteita. Sanottiin, että valkoinen puuteri peittää naisen seitsemän virhettä.

Ehostuksen ja kampausten muoti levisi kunnioitetuilta geishoilta tavallisten naisten käyttöön. Moninkertaiset kimonot paljastivat vain niskan kaaren, ja nilkan näkyminen on eroottisuuden huippu.

Edo-kauden estetiikan vastapainoksi Auringonjumalattaren tyttäret esittelee viiden nykyisin työskentelevän naistaiteilijan grafiikkaa.

He ovat syntyneet viidellä eri vuosikymmenellä, ja jatkavat omalla tavallaan vanhan puupiirrostaiteen ja kalligrafian perinteitä.

Ryhmän vanhin Toko Shinoda (s. 1913) jatkaa 95-vuotiaana yhä työtään päivittäin. Hän asui 1950-luvulla New Yorkissa ja sai vaikutteita abstraktista ekspressionismista.

Nuorin Nana Shiomi (s.1956) on asunut parikymmentä vuotta Lontoossa. Hän on valinnut tekniikakseen perinteisen japanilaisen puupiirroksen.

Viisi naistaiteilijaa asettuvat sulavasti näyttelyn perinteiseen estetiikkaan. Sähköinen nykytaide tai populaarikulttuuri eivät nyt ole mukana.

Kokonaisuutena Sinebrychoffin Japani-kattaus on hienostunut ja kulttuurihistoriasta rikas. Runsaan näyttelyjulkaisun ovat toimittaneet Anne-Mari Forss ja Ulla Huhtamäki.

Näyttelyyn liittyy monipuolinen oheisohjelma: työpajoja lapsille ja aikuisille, mangapajoja nuorille, senioriklubeja, yleisöluentoja, teeseremonioita.

Anu Uimonen

www.sinebrychoffintaidemuseo.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää