Valikko
Kulttuuri

Ohjaaja Härö sai outoa postia

Käsikirjoitus Klaus Härön neljänteen elokuvaan löytyi sattumalta

Tilaajille

Tätä elokuvaa ei olisi ehkä ikinä tehty, ellei Klaus Härö olisi ollut sairaana kotona Porvoossa marraskuussa 2007. Härö ei tavallisesti lue hänelle lähetettyjä käsikirjoituksia. Tasoltaan kirjavia elämäntarinoita olisi paljon tarjolla, ja Härö on ystävällinen ihminen. Hän kokee, ettei pystyisi antamaan kirjoittajille riittävästi aikaansa.

Sateisena tiistaipäivänä postilaatikossa oli taas käsikirjoituksen kokoinen paketti. Nöyrä saatekirje loisti poissaolollaan, ja Härö ryhtyi kummastuneena plaraamaan nidettä. Otsikko, Postia pappi Jaakobille, kiinnosti häntä. Kirjoittaja oli tuntematon J. M. Makkonen.

"Vau, tässä on jotakin", ohjaaja näki heti.

Härö soitti torstaina tuottaja Risto Salomaalle. Innostus tarttui, ja Salomaa lensi Helsinkiin Erottamattomat-elokuvan kuvauksista.

Puolikuntoinen Härö jätti käsikirjoituksen postilaatikkoonsa Salomaan noudettavaksi.

"Naapurit katsoivat pitkään, kun kaivelin Härön postilaatikkoa ja vein sieltä paketin", Salomaa kertoo. Perään hän lähetti tekstiviestin: lasti noudettu.

Seuraavaksi Härö näppäili J. M. Makkosen numeron ja ajatteli samalla sanoa kaverille pari valittua sanaa saatekirjeiden tarpeellisuudesta.

Puhelimeen vastasikin naisääni.

Turun Taideakatemian elokuvalinjalta juuri valmistunut Jaana Makkonen oli varma, että soitto oli kavereiden jäynää. "Täällä on oikeasti Klaus Härö", vakuutti Härö ja järjesti tapaamisen Helsingin rautatieasemalle.

"Minusta oli mahtavaa, että hän oli nähnyt vaivaa ja lukenut tekstin", Makkonen kertaa tapahtumia.

"Jaanalla ei ollut aavistustakaan, kuka minä olin", Härö jatkaa. Makkonen oli lähettänyt Härölle postia opettajansa kehotuksesta, ajattelematta asiaa sen enempää.

Postia pappi Jaakobille on hänen lopputyönsä.

Aseman kuppilassa ohjaaja kysyi kohteliaasti, onko käsikirjoittaja mahdollisesti nähnyt hänen elokuviaan. "En ole, anteeksi", Makkonen myönsi. "Se ei haittaa mitään", Härö kuittasi.

Tapaamisen jälkeen Makkonen oli tyynen varma, että Härö tekee elokuvan, mutta ehkä vasta vanhana pappana. Tapahtumien nopeus yllätti lopulta kaikki.

Postia pappi Jaakobille sai ensi-iltansa torstaina Göteborgin elokuvajuhlilla. Elokuvateattereihin se ehtii huhtikuun alussa.

Alun perin tähtäimessä oli tv-tuotanto, joka olisi esitetty Kotikatsomossa tulevan pääsiäisen juhlaelokuvana. Kaikki ensimmäisen version nähneet olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että valkokangas olisi elokuvalle oikea paikka. Salomaa ja tuottajakollega Lasse Saarinen päättivät ottaa riskin lisäkuluista, ja tuotantoa laajennettiin.

"Klaushan ei tätä itse sano, mutta meillä oli käsissämme timantti", Salomaa toteaa.

Klaus Härön neljäs pitkä elokuva kertoo armahdetun elinkautisvanki Leilan ja sokean pappi Jaakobin tarinan.

Teos käsittelee Härölle tyypillisesti hyvin kipeitä asioita hyvin elegantisti, mutta nyt aikaisempaa tiiviimmässä muodossa.

Keskeinen kuvauspaikka on vanha pappila eli rapistunut kokemäkeläinen maalaistalo. Kirkkona palvelee Tyrvään kirkko ulkoa ja Hattulan kirkko sisältä nähtynä. Päähenkilöitä on vain kaksi, Kaarina Hazard ja Heikki Nousiainen.

"Tässä on tarina, joka kertoo hyvin tärkeästä asiasta, siitä, että ihminen tarvitsee armoa", Härö tiivistää.

Käsikirjoittaja Makkonen kertoo, ettei halunnut tehdä perinteistä nuoren tytön kasvutarinaa vaan kertoa vahvasta, kypsästä naisesta, josta elämä näkyy.

Makkonen on siviiliammatiltaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Työkokemusta on muun muassa turkulaisesta lastenkodista. "Siellä opin sen, että ihminen ei elä vain itseään varten, ja mitä lojaalisuus ja sankaruus ovat." Tällä hetkellä hän työskentelee draamaohjaajana lasten iltapäiväkerhossa Espoossa ja kuuntelee ohessa olarilaisten tarinoita.

"On hyvä pitää asenne, ettei kirjoittamisesta tule pakkoa. Tämä arki ja tämä elämä riittävät minulle hyvin, kirjoittaminen on ylimääräistä bonusta. Keskityn nykyiseen työhöni kesään asti." Makkosen arvot kuulostavat Härön elokuvilta. "Minua viehättää se, että ihminen pystyy moskan ja vastoinkäymisten keskellä löytämään oman arvokkuutensa. On paljon ihmisiä, joilta on viety kaikki ja jotka ovat siitä huolimatta selvinneet." Ohjaajan ja käsikirjoittajan välillä vallitsee tila, jota voi kutsua vain sielujen sympatiaksi. Ei millään uskoisi, että he tapaavat nyt vasta toista kertaa.

Makkonen on luottanut Härön näkemykseen niin lujasti, ettei ole vielä nähnyt juuri valmistunutta elokuvaa. Hän ei edes tullut Kokemäelle seuraamaan kuvauksia, vaikka Härö olisi hänet sinne mielellään halunnut.

"Jos se kelpaa Klaus Härölle ja Rimbo Salomaalle, se kelpaa minulle. En halunnut mennä sinne sössimään." Makkonen selailee hiljaisena kuvauspaikalta otettuja valokuvia. Hän näkee luomansa vanhan pappilan nyt ensimmäistä kertaa. "On valtava kokemus, että joku tekee eläväksi hahmot, joiden kanssa olen työskennellyt vuosia." Härö houkuttelee Makkosta yhteisen elokuvan ennakkonäytökseen jo samana iltapäivänä, mutta Makkonen ei lähde. "Jospa minä menen sitten muun yleisön kanssa." "Jää nyt ainakin lounaalle." Siihen Makkonen suostuu.

Jaana Makkonen ei aluksi uskonut, että Klaus Härö oli Klaus Härö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää