Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Tukahdutettu puoli nousee esiin

Anni Sinnemäen runoissa unelmoidaan muistojen Moskovasta

Tilaajille

A leksis Kiven katu on Anni Sinnemäen toinen runokokoelma. Ensimmäinen, Sokeana hetkenä (2003), sisälsi enimmäkseen Ultra Bra -yhtyeelle tehtyjä sanoituksia, joten uutta kokoelmaa voi pitää Sinnemäen avauksena "puhtaiden" runokokoelmien saralla - joskin jo hänen sanoituksensa olivat usein lähempänä vapaamuotoista runoa kuin perinteistä laululyriikkaa.

Runot ovat hallittuja, aistillisia ja häpeämättömän nostalgisia. Ne vievät onnellisten ja kipeiden muistojen syliin, Helsingin, Pietarin ja Firenzen kaduille, hämäriin huoneisiin ja häikäisevään aamuaurinkoon.

Politiikka on kaukana. Välillä vilahtaa pääministeri lenkillä Töölönlahden rannalla, välillä Brysselin lasipalatsit hohtavat, mutta muuten pysytellään intiimien ja yksityisten elämysten parissa.

Kokoelman ensimmäisestä osastosta hahmottuu kertomus parisuhteesta, sen synnystä, kukoistuksesta ja kuihtumisesta. Pienet yksityiskohdat ja suuret tunteet limittyvät, kahvikuppi ja rakkaus tulevat toistensa synonyymeiksi.

Toinen osasto on omistettu ystäville, jotka lukion viimeisellä luokalla haaveilivat maailman valloituksesta - ja jotka sitten melkein sen valloittivatkin. Rakkaudet tulevat ja menevät, mutta ihanat ystävättäret pysyvät.

Muistikuvaan juhlivasta poikaporukasta tulee pienellä eleellä kohtalon tuntua: "Hennosti erottuvat ne kohdat / joista he myöhemmin murtuvat." Viimeinen osasto keskittyy lapsuudenkotiin, äitiin ja etenkin isään. Maailmaa parannetaan, kirjoja luetaan ja teetä tarjoillaan. Välillä riidellään, humallutaan, ja "lapsenlapset löytävät marihuanakätkön / levittävät sen pitkin lattiaa / juuri silloin kun nimipäiväkahveille / on kutsuttu myös eräs koira".

Joku voisi pitää uuden kokoelman ilmestymistä juuri vihreiden toukokuisen puheenjohtajavaalin alla laskelmointina. Tästä tuskin on kyse.

Aivan näin boheemina tuskin edes vihreät haluaisivat johtajaansa nähdä. Äänessä ei ole se voimakastahtoinen poliitikko ja terävä talousajattelija, jota Osmo Soininvaara ja kumppanit ovat viime aikoina ylistäneet, vaan unelias runotyttö, joka haluaisi mieluiten upota lämpimän peiton alle uneksimaan muistojen Moskovasta.

Mutta ei runoja pidä tietenkään kirjoittajansa kokokuvana lukea, edes näin intiimejä ja minämuotoisia. Ne paljastavat kirjoittajastaan sen puolen, joka talouspoliitikon on pakko tukahduttaa, öisen ja unelmoivan.

Kuisma Korhonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää