Valikko
Kulttuuri

Taide-lehti sai säilyttäjän

Tuore päätoimittaja Pessi Rautio aikoo jatkaa kuvataidelehden perinteikästä linjaa

Tilaajille

Vesilasiin nousi loppuvuodesta myrsky, kun Taide-lehteä kolme vuotta päätoimittaneelle Arja Elovirralle ei tarjottu jatkoa tehtävässä.

Uudeksi päätoimittajaksi valittiin Pessi Rautio, 43.

Työ alkaa maaliskuun alussa, ensimmäinen Raution toimittama numero ilmestyy huhtikuussa.

"Arjan tekemästä lehdestä on hyvä jatkaa", Rautio sanoo.

"Tunnen suurta intohimoa lehden tekemistä kohtaan. Kirjoittajan identiteettini on aina ollut vahva", jatkaa Rautio, joka kirjoitti taidekritiikkejä Helsingin Sanomiin ja Nyt-liitteeseen 1994-2003.

Viime vuodet hän on työskennellyt Helsingin kaupungin taidemuseon amanuenssina. Hän on kuratoinut muun muassa kuvanveistäjä Pekka Jylhän ja 70-lukua käsitelleet näyttelyt.

Pessi Rautio on lukenut Taidetta opiskeluajoistaan 80-luvun alusta. Konsepti toimii hänen mielestään pääosin yhä, mutta uusille juttutyypeille pitäisi raivata tilaa.

"Esimerkiksi klassinen kiertohaastattelu jonkun kysymyksen äärellä voisi olla hyvä." "Lehden numeroita on aika ajoin vaivannut monotonisuus. Riskinä on, että ihmiset lehden käsiin saadessaan katsovat sitä, laittavat sen hyllyyn ja ajattelevat, että 'mä luen sen sitten myöhemmin'." Taiteen ydintä ovat taiteilijaesittelyt ja näyttelyarviot. Lehti käsittelee myös kulttuuripolitiikkaa ja kansainvälisen taidemaailman ilmiöitä.

Rautio aikoo selkeyttää lehden jaottelua ja tehdä teemanumeroita.

"Taiteella on uskollisia lukijoita, jotka tilaavat ja lukevat lehteä siksi, koska ovat aina niin tehneet. Instituution asemasta kertoo myös se, että noin 80 prosenttia lukijoista arkistoi lehtensä." Mutta uusia lukijoitakin tarvitaan.

"Radikaalissa uudistamisessa voisi mennä pahasti metsään, mutta jotain täytyy tietysti tehdä." Moni nuoremman sukupolven lukija on kritisoinut Taidetta siitä, että numerot näyttävät jo ilmestyessään arkistokamalta. Tästä Rautiolla on näkemys: sisältö ennen kaikkea.

"Uudistaminen uudistamisen takia ei ole välttämätöntä." Lehden tehtävä on Raution mielestä pyrkimys esitellä asioita kiinnostavasti älyllisyyttä menettämättä. Suomalaisessa taidekirjoittamisessa päästään harvoin tarpeeksi syvälle.

"Usein puhutaan taiteen terveysvaikutuksista tai siitä, miten joku näyttävä teos on herättänyt Lontoossa kohinaa mutta ei pohdita sitä, mikä merkitys itse teoksella on." Entäs sitten päivälehtikritiikin uhkaava kuolema?

Huonosti menee, Rautio sanoo. Hänen mielestään kritiikki kirjoittamisen muotona on kuitenkin niin kiinnostava, ettei se katoa.

"Päivälehdessä kritiikin tulee kertoa, onko näyttely katsomisen arvoinen. Taiteessa kritiikki antaa taiteesta kiinnostuneelle lukijalle mahdollisuuden peilata omia näkemyksiään." "Kritiikin pitäisi nähdä myös se, mitä tapahtuu taiteen arvorakenteiden ulkopuolella ja murtaa konsensusta, joka syntyy kentällä helposti ilman, että kukaan kysyy miksi." "Kritiikissä tuoreuden tuntu on parhaimmillaan, ja siinähän on human interest -asiaakin. Ihminen sanoo jonkun toisen tekemisestä jotain omalla äänellään. Suurella yleisöllä on ajatus kritiikistä harmaatukkaisten miesten norsunluutornista kuuluttamana sivistyssanakikkailuna, mutta eihän se nyt enää sellaista ole." Taiteella ei ole varsinaisia kilpailijoita. Ulkomaisista lehdistä Rautio seuraa The Art Newspaperia ja sanomalehtien kulttuurisivuja.

"Art Forumista ja Flash Artista saa hakemalla hakea toimitettua aineistoa." Rautiosta tulee samalla myös Kustannus Oy Taiteen toimitusjohtaja - työnkuva, jota monet etukäteen kauhistelivat. Rautio luottaa organisaatioon ja avustajiin ja kokemukseensa taloushallinnosta ja -johtamisesta taideinstituutioissa ja -järjestöissä.

Markkinointia ja verkkosivuja pitäisi kehittää, mutta vielä on liian aikaista sanoa, miten. Kustannustoiminta on ollut viime vuosina hiljaista, mutta sitäkin pitäisi nyt miettiä.

Taide täyttää 50 vuotta tämän vuoden lopussa. Merkkipäivää juhlitaan, ainakin teemanumerolla.

Taide ilmestyy seuraavan kerran 20. helmikuuta. Siirtymävaiheen numeron päätoimittaja on Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Juha Okko.

www.taidelehti.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää