Valikko
Kulttuuri

Supersankareilla on vaihtoehtomaailma

Uutuuselokuva Watchmenin filmatisointi oli jättimäinen haaste

Tilaajille

LOS ANGELES. "Vaikka Watchmen sijoittuu vuoteen 1985, monet sen viitteet tuntuvat yhä hämmästyttävän tuoreilta", sarjakuvaan perustuvan elokuvan tuotantosuunnittelija Alex McDowell sanoo. "Pureva satiiri sattuu monesti omaan nilkkaamme." Watchmen on monen sarjakuvafanin Raamattu.

Alan Mooren kirjoittama ja Dave Gibbonsin piirtämä sarjakuvateos ilmestyi 1986-87. Time- ja The Wall Street Journal -lehdet ovat ylistäneet sitä kyvystä ylittää perinteisen sarjakuvan rajat.

Time jopa valitsi Watchmenin maailman sadan parhaan proosateoksen joukkoon.

"Sen kuvaamassa maailmassa on ällistyttävän paljon yhtäläisyyksiä etenkin 1980-luvun kanssa. Välillä tuntuu, että kylmä sota on vieläkin meneillään", McDowell pohtii.

"Näen myös paljon samaa Watchmenin presidentti Nixonissa ja todellisuuden George W.Bushissa. Miesten Vietnamin ja Irakin politiikassa on pelottavia yhtäläisyyksiä." Watchmenin vaihtoehtoisessa historiassa Richard Nixon on presidenttinä vielä 1980-luvullakin, ja naamiosankarit eli vartijat on julistettu lainsuojattomiksi.

Heihin kuuluva Tri Manhattan on luonnonoikku, jolla on liki jumalallisia kykyjä. Hahmo on Yhdysvaltain armeijan valtti, joka presidentin pyynnöstä lopettaa Vietnamin sodan kertaheitolla.

McDowell muistaa, kuinka lähtemättömän vaikutuksen Watchmen teki häneen.

"Asuin Lontoossa, kun Watchmen julkaistiin. Kiinnostuin siitä heti pakkomielteenomaisesti. En kuitenkaan ymmärtänyt läheskään kaikkia tarinan piilomerkityksiä." "Tiedostin kyllä, että Britannia oli 1980-luvun puolivälissä käytännöllisesti katsoen Yhdysvaltain hallinnassa." Teoksen ideoita McDowell pitää nyt ajankohtaisempina kuin koskaan.

Kvanttifyysiset teoriat ja biologiset siirrännäiset ovat entistä lähempänä nykytiedettä, ja rappio on sekin lisääntynyt 2000-luvulla.

Watchmenin on ohjannut Zack Snyder. McDowellin ja Snyderin johdolla elokuvan suunnittelutiimi hyödynsi digitaalisia apuvälineitä ja loi kaupunkimiljöitä, maisemia ja ajoneuvoja. Useimmat kohtaukset kuvattiin kuitenkin oikeissa lavasteissaa.

"Halusimme luoda Watchmenin maailmasta mahdollisimman aidon tuntuisen, joten käytimme tavallista enemmän oikeaa lavastusta." McDowellin mukaan Watchmenissa oli noin 200 lavastetta, mikä on ennätys hänen urallaan.

"Oli järkevintä ja taloudellisinta kuvata Watchmen Kanadassa. Rakensimme Vancouveriin Manhattan-katulavasteen, joka on tarinassa keskeinen. Se vetää yksityiskohtaisuudessaan vertoja jopa JFK-lentokentän lavasteille, jonka suunnittelin Steven Spielbergin elokuvaan Terminaali", McDowell kertoo.

Watchmeniin haettiin vaikutteita myös elokuvan lähihistoriasta. Tuotantotiimi tutki muun muassa elokuvia Tri Outolempi (1964), Taksikuski (1976), Mies toisesta maailmasta (1976) ja Ilmestyskirja. Nyt. (1979).

"Myönnän auliisti, että elokuvassa Pohjois-Amerikan ilmapuolustuksesta vastaavan NORADin operatiivinen keskus on Watchmenissa suora hatunnosto Stanley Kubrickin

Tri Outolemmelle", McDowell paljastaa.

Watchmen saa Suomen ensi-iltansa tänään perjantaina 6. maaliskuuta.

Katso elokuvan videoarvio ja traileri HS.fi/leffaraati nyt-liite sivu 14 Lue Watchmen-

elokuvan arvio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää