Valikko
Kulttuuri

Esikoiskoreografi luottaa alitajuntaansa

Tanssija Sara Vuorinen teki kesätarinan Alminsaliin

Tilaajille

"Tähän tulisi vähän enemmän hoipertelua", sanoo tanssija Sara Vuorinen kollega Antti Keinäselle, ja hoipertelee malliksi Alminsalin näyttämöllä. Keinänen hoksaa heti, mitä koreografilla on mielessä.

Työn alla on Vuorisen näytön paikka. Ensimmäinen oma koreografia, ja heti Kansallisoopperan Alminsaliin. Hirvittääkö yhtään?

"Olen kyllä ajatellut, että kauheeta, olenko mä jotenkin rohkea tai hullu, kun teen tarinallisen koreografian. Nämä jutut tulevat kuitenkin alitajunnasta, enkä ole kyseenalaistanut kaikkea, mitä mieleen tulee. Lapsena analysoin kaiken puhki, mutta nyt luotan intuitioon." Näyttämöllä on komea punainen ulkohuussi, eli on kesä ja ollaan maalla rentoutumassa. Sitten solisti Keinänen eli säntillistä elämää viettävä city-mies joutuukin tekemisiin luonnonvoimien kanssa. Yksi Take off -soolon yllätyksistä liittyy Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelevan Siru Kososen suunnittelemaan puvustukseen.

Koreografi Vuorinen pitää päänsä kylmänä. "H-hetken lähestyessä yritän keskittyä siihen, että hiotaan tämä loppuun asti. Ihanaa jos tästä tulisi hauska ja virkistävä. Jos kukaan ei tykkää, lopetan tähän, tai opettelen lisää ja teen seuraavaksi paremmin." Vaikka Vuorinen on vasta 25-vuotias, hänellä on jo pitkä balettiura takanaan. Hän valmistui kymmenen vuoden treeniputken jälkeen Kansallisoopperan balettikoulusta 18-vuotiaana, ja sai saman tien kiinnityksen.

"Rakastan balettitreeniä, ja minusta on ihanaa olla lumihiutale Pähkinänsärkijässä." Ammattitanssijan uran lisäksi Vuorinen on mukana muualla tehtävissä teoksissa. "Jo balettikoulussa oli tärkeää, että seurana on jotakin luovaa. Keho kaipaa irrottelua." Vuorinen näyttää niin äärimmäisen energiseltä, että varmasti jaksaa tehdä ympäripyöreitä päiviä vaikka kymmenen vuotta putkeen.

Yhtä energinen hän on ollut aina. Jo alakouluiässä hän teki täyttä päätä pieniä tarinallisia balettikoreografioita, aluksi oman kodin olohuoneeseen. Myöhemmin esityspaikka oli koulun juhlasali. Alminsali vaikuttaa kehityksen loogiselta päätepisteeltä.

Second Step -illassa hän esiintyy paitsi koreografina myös tanssijana kahdessa teoksessa.

Second Step - Kansallisbaletin tanssijoiden koreografioita Alminsalissa 20.3.-28.3. Koreografit Eemu Äikiö, Juha Kirjonen, Sara Vuorinen, Minna Tervamäki & Kare Länsivuori, Pekka Yli-Marttila ja Marjaterttu Willman.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää