Valikko
Kulttuuri

8

Hanoi Rocks hyvästeli faninsa kahdeksan konsertin jäähyväisviikolla

Tilaajille

Se ei ollutkaan surujuhla. Se oli voimannäyttö.

Kun Hanoi Rocksin kahdeksasta jäähyväiskeikasta viimeinen päättyi myöhään sunnuntaiyönä, ilmassa leijui päällimmäisenä riemu. Kuinka komea keikka. Kuinka ainutlaatuinen yhtye. Kuinka upeita biisejä. Kuinka huikea kuuden päivän ja kahdeksan konsertin loppukiri.

Viimeisenä iltana lavalla ei nähty kyyneleitä. Ne olivat vierähtäneet laulusolisti Michael Monroen silmäkulmaan jo lauantain päiväkeikalla, jolloin yhtye jätti jäähyväiset alaikäiselle yleisölleen.

Monroen pyyhkäisemä kyynel oli sekin ilon aiheuttama. Hanoi Rocksin ja yhtyeen kasvattaman uuden sukupolven viimeinen kohtaaminen oli kaikista viikon aikana nähdyistä konserteista tunteikkain. Nuoren yleisön antaumuksellisuus ei voinut olla koskettamatta.

Viikon aikana ei muuten turhia tunteiltu. Tarjolla oli vain hyvää rock'n'rollia.

Michael Monroe ja kitaristi Andy McCoy, Hanoin voimakaksikko lähes kolmenkymmenen vuoden takaa, jätti toisilleen jäähyväiset ainakin toistaiseksi, mutta tämä ei ollut loppu. Molemmat olivat tulleet näyttämään, että heillä on vielä annettavaa.

Vihoviimeinen keikka venyi hyvän matkaa kolmannelle tunnille ja eteni kuin juna: kappaleet vaihtuivat lennosta seuraavaan, yhtye soitti saumattomasti, ja Michael Monroessa näytti olevan loputtomasti virtaa.

Ennen kaikkea tämä oli kitaristi Andy McCoyn viikko. Hän on aina ollut Hanoi Rocksin sielu, se luova tuli, jonka kirjoittamat kappaleet ovat nostaneet yhtyeen korkeuksiinsa. Hän on ollut myös yhtyeen arvaamaton kortti, parhaimmillaan briljantti ja pahimmillaan ailahteleva itsetuhoisuutensa vanki.

Nyt Andy McCoy oli vain ja ainoastaan erinomainen, joka hetki läsnä ja maineensa veroisessa soittovireessä.

Viikon kohokohtia olivat epäilemättä myös ne kolme keikkaa, jolloin yhtyeen alkuperäinen kitaristi Nasty Suicide vieraili lavalla ja valloitti yleisön vilpittömän onnellisella hymyllään.

Kaiken tämän jälkeen mieleen nousee väistämättä kaksi kertaa sama kysymys. Miksi nyt.

Miksi yhtye oli nyt paneutuneempi ja intohimoisempi kuin kenties kertaakaan aiemmin seitsemän vuotta kestäneen uuden tulemisensa aikana? Ja miksi lopettaa juuri nyt, kun kaikki näyttää olevan kohdallaan?

Monroe ja McCoy, molemmat 46, eivät kaikesta päätellen olleet valmiita tekemään Hanoista eläkevirkaa, vaan päättivät lopettaa tällä kertaa noususuhdanteen aikana - toisin kuin viimeksi.

Vuosikymmenien uran jälkeen ei ole helppoa jättää laivaa ja hypätä kohti tuntematonta. Se vaatii rohkeutta.

Hanoi Rocks on tavallaan päätynyt samaan umpikujaan, johon se ajettiin jo 25 vuotta sitten rumpali Razzlen kuoleman jälkeen. Yhtyeellä oli mahdollisuudet vaikka kuinka korkealle, mutta niin ei ollut tarkoitettu.

Edes toinen tuleminen ei muuttanut tätä, ja ilmeisesti seitsemän vuotta riitti sen todistamiseen. Hanoi Rocks säilyy intohimoisten faniensa, kuten koko jäähyväisviikoksi Tavastialle muuttaneiden japanilaisten, yksinoikeutena.

Tai kuten Michael Monroe lauloi Don't You Ever Leave Me -kappaleen keskelle: "Älkää huoliko minusta. Pyyhin vain pölyt harteiltani ja tulen takaisin. Toivottavasti te olette myös siellä." Katso lisää kuvia Hanoi Rocksin jäähyväisistä HS.fi/kulttuuri HS:n kuvaaja tallensi Hanoi Rocksin pitkät jäähyväiset ilta illalta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää