Valikko
Kulttuuri    |   teatteri

Suurin syyllinen on paras poliitikko

Hiljaiset miehet suuntaavat sanomansa kokoomuspolitiikkaa vastaan

Tilaajille

Maassa, jonka presidentti kutsuu Suomen Venäjän-politiikkaa iloisesti surffaamiseksi ( Tarja Halonen HS 18.4.), saa, toisin kuin naapurissa, sanoa ääneen mitä ajattelee. Vai saako? Ainakin yllättävän harva käyttää tätä oikeutta.

Kulttuuritehdas Korjaamolla nähtävä Syyttäkää! Uhria! on Suomen oloissa poikkeuksellisen puhdasta poliittista teatteria - ja ristiriitainen esitys.

Puoleentoista tuntiin mahtuu niin kiinnostavan omaperäisiä kuin haukotuttavan tylsiäkin hetkiä, voimakkaita surrealistisia tunnelmia ja paperinmakuista yhteiskunta- ja mediakritiikkiä, viileää esteettistä niukkuutta ja silkkaa kansankiihotusta sekä päähenkilö, jota ei näyttele kukaan.

Teemu Kaskisen ja Marko Järvikallaksen kirjoittama Pentti Koira on pitkän linjan nollapoliitikko, jonka media-arvo ampaisee ennätyslukemiin auto-onnettomuuden ja sitä seuraavan täyshalvauksen ansiosta.

Yhtäkkiä koko kansan myötätunnoksi puettu helpotus oman syntitaakan kevenemisestä on hänen puolellaan, Koiran aiheuttamassa kolarissa kuolleesta vanhuksesta ja hänen leskensä vakavasta loukkaantumisesta huolimatta.

Kuulostaako tutulta? Näytelmän taustalla ei päähenkilön nimestä huolimatta kummittele edesmennyt sijoittaja Pentti Kouri vaan kahden vuoden takainen tapaus Sasi.

Koiran ympärillä kiehnäävät hänen tyttärensä ( Nelly Hristova) ja kampanjapäällikkönsä ( Minna Puolanto), joista viimeksi mainittu on myös ensin mainitun aviomiehen ( Matti Laine)potilas ja rakastajatar. Tahtomattaan mukaan tempautuu vielä amerikkalaisten elokuvien kylmän sodan aikaisia gangsterihahmoja muistuttava politiikan toimittaja Veikko Munnukka ( Riku Korhonen).

Yhteiskunnallisen syyllisyyden teema on välillä hukkumaisillaan henkilöiden keskinäisiin, lähestulkoon saippuaoopperamaisiin hetteiköihin, yksityiseen syyllisyyteen ja ratsupiiskan kautta sisään ajettuihin ravivertauksiin, mutta skarpiksi harjoitettu esitys palauttaa katsojan ajatukset harharetkiltään tarinan äärelle.

Lopussa kuullaan suoraa puhetta. Niin suoraa, että ensi-iltayleisön huulille kuollut ja niille uudestaan kirvonnut nauru kuulosti vaivaantuneelta, jopa hivenen epäuskoiselta.

Onko ihan varmaa, että meillä on sanan- ja ilmaisun vapaus?

Pääministerin virkaan valittu ja siitä kieltäytyvä Pentti Koira (jota tosin esittää hänen fiktiivinen vävynsä Santeri Hokkanen) syyttää Suomea epämiellyttävistä asioista: omahyväisyydestä, opportunismista, vastuun pakoilusta.

Hokkasen mukaan Suomessa tunnetaan, ei liikaa vaan päin vastoin liian vähän syyllisyyttä, ja vastuussa asioiden onnettomasta tilasta olemme me kaikki.

Esityksen viimeisissä lauseissa osoite on vieläkin selkeämpi: "Kokoomuksen voittokulku on pysäytettävä. Ymmärrättehän te?" Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää