Valikko
Kulttuuri

Herra Kolkon jäämistö taipui musiikiksi

Alamaailman Vasarat teki levyn tutkimusmatkailun hengessä

Tilaajille

"Huuro Kolkko oli vähän samanlainen tutkimusmatkailija kuin Mannerheim, paitsi että hän suuntasi lähinnä Etelä-Amerikkaan. On myös epäilty, että hän olisi ollut vakoilija", Jarno Sarkula selittää.

Sarkula, 36, on säveltänyt suurimman osan Alamaailman Vasarat -yhtyeen uuden Huuro Kolkko -levyn kappaleista. Levy on saanut innoituksensa matkailijan viime vuosisadan alussa retkiltään keräämästä materiaalista. Sitä ei ole säilynyt kovin paljon.

"On pari hyönteisnäytelaatikkoa, jotka ovat rikki niin, että kärpäset ja perhoset ovat menneet vähän sekaisin. Sitten on nippu valokuvia ja lappusia sekä päiväkirja - kaikki kehnossa kunnossa", Sarkula pahoittelee.

Huuro Kolkko -hahmo taitaa olla sepitettä, vaikka levyn kantta koristaa kuva, joka esittää kuulemma Kolkon hyönteiskokoelmaa. Epäilystä eivät hälvennä edes yhtyeen verkkosivujen kertomukset Kolkosta.

Alamaailman Vasarat on aina esittänyt maailmanmusiikkia sepitteelliseltä Vasaraasian mantereelta. Sinne Jarno "Stakula" Sarkula kumppaneineen on kuvitellut runsaasti "käärmeitä, hämähäkkejä ja muita ilkeitä eläimiä".

Yhtye ei myönnä virallisesti, että Huuro Kolkko olisi sepitettä. "Tällä levyllä ei ole mitään tekemistä Vasaraasian kanssa. Tämä on meidän tulkintamme Huuro Kolkon matkoilta jääneen materiaalin pohjalta." Olipa lähde sitten kuvitelmaa tai totta, niin Huuro Kolkko -levy on jo kolmelta aiemmalta Alamaailman Vasaroiden levyltä tuttua hallitun hillitöntä puhaltimiin perustuvaa instrumentaalimusiikkia, johon on poimittu aineksia monesta tyylistä.

Omien lisäksi Tuomari Nurmion kanssa syntyi viitisen vuotta sitten Kinaporin kalifaatti -levy, joka sai enemmän huomiota kuin yhtyeen omat tuotokset. Silti sanoituksia tai laulua ei Sarkulan mukaan kaivata.

"Halusimme tehdä teemalevyn. Olemme aina sepittäneet tarinoita kappaleiden taustoiksi, mutta nyt ikään kuin siirryimme lyhäreistä pitkään leffaan Huuro Kolkon tarinoiden myötä. Laajensimme sanastoamme, kun irrottauduimme vakiokuvioistamme." Vakioympyröistä yhtye irrottautui myös maantieteellisesti. Alamaailman Vasarat kävi tekemässä levyä Italian Toscanassa. Sieltä vuokrattiin huvila ja palkattiin paikallinen kokki.

"Ei se maksanut enempää kuin studio Suomessa. Pystyimme keskittymään hyvin, kun kukaan ei hätäillyt pois kesken kaiken saunavuoron tai vaipan vaihdon takia." Alamaailman Vasaroiden musiikissa on kuultu aineksia monelta suunnalta klezmeristä arabialaiseen.

Sarkula sanoo, ettei vaikutteita ei ole poimittu tietoisesti.

"Olen kotoisin Uudeltamaalta. Mitä sanottavaa minulla voisi olla vaikka jostain afrikkalaisesta tyylistä? Alamaailman Vasaroiden musiikki on soppa musiikkia, jota voisi olla. Ei se ole aitoa, vaan sellaista Indiana Jones -romantiikkaa." Kadonneen aarteen metsästäjiin verrattava romantiikka on purrut laajalti.

Alamaailman Vasarat konsertoi maailmalla - Euroopassa ja jopa Japanissa - yhtä usein kuin Suomessa. Ensi kesänä yhtye soittaa muun muassa Roskilden festivaalilla.

Sarkula on löytänyt myös uuden soittimen, tubaxin. Se on saksalaisen soitinrakentaja Benedikt Eppelsheimin kymmenen vuotta sitten kehittämä muunnos kontrabassosaksofonista.

"Uusia soittimia, varsinkaan akustisia, ei synny usein. Tubax tiukentaa yhtyeemme sointia, etenkin alakertaa. Tätä mallia on tehty nelisenkymmentä kappaletta. Aiemmin soitin myös harvinaista kontrabassoklarinettia, joka kuulostaa ison petoeläimen viimeiseltä henkäisyltä. Tubax on helpompi", Sarkula kehuu kimuranttia puhallintaan.

Alamaailman Vasarat konsertoi Tampereen Klubilla pe 24.4. klo 23 ja Helsingin Korjaamolla la 25.4. klo 21.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää