Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Abban loppu oli suurmenestyksen alku

Abba-kirja kertoo, miten syntyivät huippuhitit ja mikä oli niiden hinta

Tilaajille

Miten kerran niin läheiset ihmiset muuttuvat toisilleen niin vieraiksi, että heitä ei saa yhteiseen valokuvaan?

Tätä ja muutamaa muuta Abba-arvoitusta ratkoo yli 440 sivun verran Carl Magnus Palm kirjassaan Abba. Se sisältää suunnilleen kaiken tietämisen arvoisen neljästä muusikosta ja heidän manageristaan, jotka yhdessä loivat ruotsalaisen popin menestystarinan.

Perusteellinen teksti tyydyttää niin musiikista kuin Abban muusikoiden elämästä kiinnostuneen uteliaisuuden. Asiat kietoutuvat väistämättä yhteen kahden sittemmin eronneen pariskunnan yhtyeessä.

Palm purkaa hyvin sekä Abba-sävellysten ominaislaadun vähittäisen synnyn brittipopin ja ruotsalaisen iskelmän pohjalta, kerroksellisen soinnin salat että Abban tekstien henkilökohtaiset, liikuttavatkin yhteydet.

Myös "viides Abba", ääniteknikko Michael B. Tretow, saa ansaitsemansa huomion. Hän oli soinnin kannalta niin keskeinen, että Abba luovutti oma-aloitteisesti Tretowille 0,5 prosentin rojaltin levymyynnistä.

Muusikot saivat alun perin 0,75 prosenttia, mutta kävivät sittemmin oikeutta levy-yhtiö Polar Musicin omistajaa Stig Stikkan Andersonia (1931-1997) vastaan osuuttaan nostaakseen. Käräjöinti katkaisi Abban ja managerin välit. Ne eivät korjaantuneet koskaan.

Abban Waterloo nousi Eurovision laulukilpailun voittajaksi 1974 paitsi iskevällä melodialla ja muista erottuvalla esityksellä, myös sitkeydellä ja manageri Stikkan Andersonin hyvän pelisilmän ansiosta.

Ruotsissa voitto herätti myös närää. Kimalteleva pop oli niin kaukana 1970-luvun edistyksellisestä hengestä kuin vain ajatella saattoi.

Palm taustoittaa pitkään ja hartaasti sitä, mitä kaikkea ehti tapahtua jo kauan ennen Birminghamin voittoa ja tulee samalla asianosaisten minielämäkertojen kautta kuvanneeksi Ruotsin nousua hyvinvoinnin mallivaltioksi.

Yhdistävä linkki on aluksi Stikkan Anderson, Länsigöötanmaalla Hovan pikkukaupungissa kasvanut köyhän, mutta ahkeran yksinhuoltajan poika, joka huomasi varhain, että musiikin avulla voi murtaa monenlaisia rajoja. Anderson perusti musiikkikustantamonsa 1960, ja vuonna 1963 syntyi levy-yhtiö Polar Music.

Anderson bongasi studioonsa lupaavan Hootenanny Singers -yhtyeen, jossa kitaraa soitti muuan Björn Ulvaeus, syntynyt 1945 Göteborgissa.

Samaan aikaan Tukholman suunnalla touhusi Benny Andersson (s. 1946), taitava kosketinsoittaja, joka pyydettiin suosittuun Hep Stars -yhtyeeseen 17-vuotiaana. Ensimmäinen Anderssonin säveltämä kappale No Response nousi singlenä listakolmoseksi.

Muusikot tutustuivat, kun Hootenannyt ja Hep Starsit bilettivät yhdessä 1966 keikkojensa jälkeen Linköpingissä.

Kolmen viikon kuluttua syntyi ensimmäinen kappale, jonka tekijöiksi merkittiin nimet Ulvaeus-Andersson. Loppu on niin sanotusti historiaa.

Paitsi että historiaa ei olisi tietenkään kirjoitettu ilman kahta pitkäsääristä laulajaa, joiden äänet soivat harvinaisen hyvin yhteen.

Anni-Frid Lyngstadilla (s. 1945 Norjassa) ja Agnetha Fältskogilla (s. 1950 Jönköpingissä) oli kummallakin ennen Abbaa jo hyvä matka omaa musiikkiuraa takana. Fältskog oli ensisinglellään (1967) esittäytynyt myös säveltäjänä ja nousi listoille 1970.

Vähitellen parit löysivät toisensa. Ensimmäistä kertaa asteltiin neljästään studioon maaliskuussa 1972. Viimeisen kerran Abba esiintyi julkisesti yhdessä joulukuussa 1982 BBC:n televisio-ohjelmassa, playbackinä.

Kymmenessä vuodessa syntyi kahdeksan toinen toistaan parempaa studioalbumia, joita on myyty satoja miljoonia. Ylitsevuotava suosio huipentui äärimmilleen hysteerisellä Australian kiertueella 1977. Sillä ja Pohjois-Amerikan kiertueella 1979 Agnetha Fältskog tajusi, että hänen menestymisen nälkänsä oli ajat sitten tyydytetty. Hän halusi elää tavallista kotielämää pienten lastensa kanssa.

Tähän Abba vähitellen kaatui. Hehkuvin kipinä oli sammunut muiltakin.

Kiertämisestä ja palvonnasta Abba sai niin tarpeekseen, että edes muutaman suuryrityksen esittämä miljardin dollarin keikkatarjous vuonna 1999 ei saanut heitä palaamaan yhteen. Tarjouksesta sentään keskusteltiin, kirjasta selviää.

Menestystarinan jälkimainingit eivät silti ota laantuakseen vieläkään, 27 vuotta hajoamisen jälkeen. Päinvastoin, ne lyövät ennätyksellisen korkeina.

Mamma Mia! -musikaalin ja -elokuvan megasuosion ansiosta Abban muusikoihin kohdistuu aina vain valtava mielenkiinto.

Mamma Mia! -elokuvan ensi-illan yhteydessä Tukholmassa kesällä 2008 muusikot saatiin pitkästä aikaa myös samaan valokuvaan elokuvateatteri Rivalin parvekkeella, eri puolilla parveketta tosin.

Mamma Mia! -musikaalin Ruotsin ensi-illassa 2005 se ei onnistunut, vaikka kaikki olivat paikalla.

Tukholman Abba-museolle yhtye on kuitenkin sanonut lopulta kyllä. Palmin mukaan museo avataan 2009, mutta tieto on vanhentunut. Museolta puuttuvat tilat.

Pirkko Kotirinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää