Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Perheen pienin hyötyi isojen draamasta

Venäjän oli helppo helliä Suomea, kun Ruotsi alkoi rakastaa rauhaa

Tilaajille

Vuodet 1809-1812 olivat tärkeitä sekä Suomelle että Ruotsille.

Max Engman käsittelee Suomen sodan ja sen välittömien seurausten lisäksi Venäjän haltuun 1700-luvulla siirtyneen Vanhan Suomen liittämistä muun Suomen yhteyteen ja Ruotsin niin sanottua vuoden 1812 politiikkaa, jolla Ruotsi lähentyi Venäjää ja luopui virallisesti tavoittelemasta Suomea takaisin.

Kirjoittajan mukaan "Suomi sai muotonsa ruotsalaisen menneisyyden ja venäläisen, oikeammin keisarillisen tai imperiaalisen tulevaisuuden välissä ja näiden välisessä jatkuvassa vuoropuhelussa." Vuoden 1812 politiikka helpotti Suomen oloja, ja antoi Engmanin mukaan venäläisille mahdollisuuden löysätä otettaan Suomesta, mikä ei vihamielisen Ruotsin naapurina olisi ollut mahdollista.

Vuodesta 1809 alkanut rauhan aika vaikutti positiivisesti vanhan Ruotsin valtakunnan molempien osien kehitykseen.

Engman on jo varhemmin osoittanut, miten mittavat erioikeudet Aleksanteri I soi "lohdutuspalkinnolleen" Porvoossa 1809.

Pitkistä jäähyväisistä välittyy valoisa kuva keisarikunnan ja autonomisen Suomen suhteista 1800-luvulla.

Venäjän imperiumin käytännöllinen suhtautuminen kävi ilmi niin valloitettujen olojen rauhoittamisessa yleensä, paikallisten olojen järjestämisvapauksissa kuin vaikkapa kielikysymyksessä, jossa lojaalisuus keisarille oli tärkeämpää kuin kielellinen yhtenäisyys.

Suomalaisten organisointikyky ja tehokkuus autonomiansa kehittämisessä tulivat Engmanin mukaan yllätyksenä venäläisille, joiden kokemukset suomalaisista rajoittuivat pääosin Inkerinmaan maaorjatalonpoikiin.

Kirjan chandlerilainen otsikko on osuva: "niin sanottu Ruotsin perintö eli kauan Suomessa ja jossakin merkityksessä voi sanoa sen elävän edelleen tänäkin päivänä".

Tämä on totta hengellisessä elämässä, aatemaailmassa, hallinnossa, lainsäädännössä ja monissa käytännöissä, joita ei tavallisesti mielletä yhteisen historian tuotoksiksi.

Sen sijaan vaikkapa talouselämässä ja korkeimmassa koulutuksessa jäähyväiset typistyivät korkeintaan parin sukupolven mittaisiksi, sillä 1800-luvun puoliväliin mennessä aiemmat siteet olivat puretut tai ainakin muuttuneet aivan tavanomaisiksi suhteiksi.

Engman analysoi luotettavasti myös aikaa ennen vuotta 1809, joskin "Suomen" määritelmän osalta hän on samoissa vaikeuksissa kuin kaikki muutkin aihepiirin tutkijat.

Aikanaan niin sanotut suomalaiskansalliset tutkijat korostivat Suomen erityisyyttä liikaa, mutta tosiasia on, että Pohjanlahden itäpuolisilla alueilla oli erityisasema Ruotsin valtakunnassa.

"Suomi" oli jo Ruotsin ajalla sota- ja muina kriisiaikoina erityisalue.

1550-luvulta 1800-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle ulottuvalla noin 250 vuoden jaksolla alue oli eriasteisissa "poikkeustiloissa" pitkälti yli sata vuotta eli noin puolet koko jaksosta. Muualla valtakunnassa ei näin pitkiä poikkeamia normaalista löytynyt.

Kielen merkitys 1800-luvun alkupuolen suomalaisille oli toisenlainen kuin vuosisadan lopulla.

Kuvaavaa oli, että säädyt pyysivät Porvoossa 1809, että ruotsin kieli säilyisi jatkossakin virkakielenä. Taustalla oli pelko venäjän tai mahdollisesti saksan aseman vahvistumisesta.

Venäjän kielen aseman parantaminen ei onnistunut Suomessa koskaan, sillä suomalaiset - säätyyn ja asemaan katsomatta - eivät halunneet oppia venäjää.

Engman osoittaa muun muassa, kuinka Vanhassa Suomessa ruotsin kieli itse asiassa vahvistui alueen muuhun Suomeen liittämisen yhteydessä.

Kielikysymyksestä Engman antaa tiiviin, mutta nyansoidun esityksen.

Vahva tulkinta on, että suomen kielen 1860-luvulla alkanut korottaminen hallinto- ja sivistyskieleksi merkitsi Suomen historian merkittävintä demokratisointia - se "teki kansan enemmistöstä täysivaltaisia kansalaisia".

Engman analysoi maukkaasti Turun ja Helsingin sopivuutta Suomen pääkaupungiksi.

Turulle oli jo keväällä 1808 jaettu huonot kortit, eivätkä ne ainakaan parantuneet ajan kuluessa.

Kaupunki oli Pietarista katsoen liian kaukana lännessä, se miellettiin liian perinteisen ruotsalaiseksi niin ilmapiiriltään kuin rakennuskannaltaan, minkä lisäksi Turku oli vailla nykyaikaista puolustusta. Näistä lähtökohdista käsin Helsinki ei voinut kuin voittaa.

Oikeastaan vain taloudellisen toiminnan alalla turkulaiset pystyivät muutamia vuosikymmeniä panemaan kampoihin helsinkiläisille. Turussa oli enemmän taloudellisia resursseja ja kilpailukykyisiä kauppahuoneita.

Tämäkin muuttui vuosisadan mittaan, kun helsinkiläiset yrittäjät pääsivät täysimittaisesti hyödyntämään kotikenttäetunsa senaatin virkamiesten kanssa ja hankkivat itselleen muille liikemiehille saavuttamattomia taloudellisia etuja ja tietoa tulevista valtiollisista päätöksistä.

Pitkät jäähyväiset on merkittävä teos, joka tiivistää keskeiset tapahtumat ja prosessit kokonaisuudeksi.

Engman kirjoittaa tyylikkäästi, omintakeisesti ja ennen kaikkea tasapainoisesti monista tärkeistä asioista. Vuosien 1809-12 vaikutuksien analyysi pitkällä aikavälillä on teoksen suuri vahvuus.

Engmanin päätelmät ja tulkinnat ovat osin melko rohkeita, ja ne herättävät ehkä vastaväitteitäkin. Engman muistuttaa monista mahdollisista, mutta toteutumattomista vaihtoehdoista.

Kirjan alkuosa ja päätös sisältävät upeita kielikuvia ja tyylitaiturin taidonnäytteitä. Omassa sarjassaan on kuitenkin epilogin analyysi Ruotsin, Suomen ja Venäjän perhedraamasta.

Petri Karonen

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston Suomen historian professori.

"Suomi" oli jo Ruotsin ajalla sota- ja muina kriisiaikoina erityisalue

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää