Valikko
Kulttuuri    |   konsertti

The Lord of the Rings -sinfonia sai hurmioituneen vastaanoton

Tampere Filharmonian kolme konserttia soivat täysille saleille

Tilaajille

tampere. Niin ne nappasivat tamperelaiset The Lord of the Rings -sinfonian kovasti odotetun Suomen ensi-illan. Olisi sen mielellään kuullut vaikka Helsingin juhlaviikoillakin. Sen verran komea teos on, ja vielä yleisöystävällinenkin.

Ja yleisöähän riitti. Viisi tuhatta kuuli Taru sormusten herrasta -elokuvien musiikista sovitetun sinfonian kolmessa konsertissa vappuviikonloppuna Tampere-talossa.

Vastaanotto oli joka esityksessä hurmioitunut.

Howard Shore sävelsi Peter Jacksonin ohjaamiin elokuviin kaksitoista tuntia musiikkia. Shore sovitti teoksistaan kaksituntisen, kuuteen osaan jaetun sinfonian vuonna 2004.

Teoksessa yhdistyy sujuvasti klassisia, etnisiä ja viihteellisiäkin vaikutteita. Shoren sävellys on kudelma lukuisista johtoaiheista, jotka kuuluvat eri kansoille ja tarinan päähenkilöille.

Tarinan kulkua seuraavaa teosta kuvitetaan konserteissa kankaalle heijastetuilla kuvilla. Ne ovat John Howen ja Alan Leen piirroksia J. R. R. Tolkienin fantasiamaailmasta.

Tampere Filharmonia, Tampereen Filharmoninen kuoro ja Pirkanpojat - yhteensä pari sataa muusikkoa - saivat suurimittaisen teoksen soimaan täyteläisesti.

Vaikka sinfonia on oikeastaan kuoroteos, illan varastivat muusikot.

Saksalainen kapellimestari Markus Huber on johtanut teoksen jo yli kuusikymmentä kertaa eri puolilla maailmaa. Ainakin lauantai-illan esitys, viimeinen kolmesta, oli hallitumpi ja vaikuttavampi kokonaisuus kuin säveltäjän itsensä johtama Tukholman Filharmonikoiden esitys marraskuussa 2007.

Sopraanosolisti oli belgialainen Ann De Renais, joka on viime vuosina laulanut osan lukuisia kertoja maailmalla. Hän oli solistina myös Tukholman konsertissa. De Renais suoriutui ihan tyydyttävästi vaikeasta tehtävästään. Hän laulaa alun perin kolmen hyvin erilaisen solistin tulkitsemia kappaleita. Erityisesti Gollum's Song -kappaleen sanoitukset heräsivät eloon hänen tulkitsemina.

Suurimmat suosionosoitukset kuitenkin keräsi Tampereen oma poika, poikasopraano Jaakko Hallikainen, jota tuntui kovasti jännittävän ison orkesterin edessä.

Niin, ne muusikot. Lukuisat lyömäsoittajat hallitsivat iltaa, soittaen jos jonkunlaista kilkutinta ja kolkutinta aina japanilaiseen koto-rumpuun asti.

The Bridge of Khazad-dûm -osiossa rummutus intoutui jo vähän liiankin kovaksi ja jyräsi kaiken muun alleen.

Annaleena Puhto soitti piccolohuilulla hobittien teeman ihastuttavan herkkäeleisesti. Silti, piccolohuilu ei ole tinapilli, jolla melodia alun perin soi. Sooloviulisti Mihail Slobodjaniuk ansaitsee erityismaininnan siitä, että hän vaihtoi Rohanin ratsastajien teemaa varten rouheasointisempaan viuluun. Se ainakin kuulosti hardangerinviululta, jolla teema kuuluisi soittaa.

Huber sai esitykseen hienosti nousevan kaaren, jossa intensiteetti kasvoi tasaisesti. Teoksen aloitti viettelevän pahaenteinen Sormuksen historian teema. Sormuksen saattueen teemaa Shore kehittelee kautta koko teoksen. Se soi mahtipontisimmin The Ring Goes South -osiossa.

Koko elokuvatrilogian musiikillinen huippukohta on The White Tree -osioon kuuluva The Lighting of the Beacons, jossa vasket ovat pääosassa. Sen jälkeen orkesteri pauhasi valtavalla volyymillä suurten taisteluiden musiikkia.

The End of All Things -osiossa taidettiin rikkoa desibeliennätyksiä, kun kaikki kaksisataa muusikkoa päästivät täysillä.

Lopussa tunnelma vielä herkistyi, kun Ann De Renais tulkitsi kauniin päätöskappaleen Into the West.

Sen jälkeen desibelirajoja koettelivat aplodit, jotka tuntuivat jatkuvan loputtoman kauan.

Jussi Ahlroth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää