Valikko
Kulttuuri

Tanssija tuli tienhaaraan

Nina Hyvärinen ei halua balettiin seinäruusuksi

Tilaajille

Tanssija-koreografi Nina Hyvärinen, 38, on tehnyt kovasti työtä päästäkseen irti tähtiballerinan sädekehästä. "Törmään edelleen ihmisiin, jotka luulevat, että tanssin klassista balettia, vaikka en ole tanssinut sitä seitsemään vuoteen." Tanssijaksi Hyvärisen tunnistaa matkan päästä. Hän näyttää energiseltä, rennolta ja iloiselta ihmiseltä, joka osaa kohdata itsensä. Pää on täynnä pieniä lettejä, ja hän ottaa kahvin kanssa munkkirinkilän. "Pitää syödä, ettei kuihdu." Virkavapaalla oleva Hyvärinen kuuluu virallisesti Kansallisoopperan henkilökuntaan. "Olin vuosi sitten jo lähdössä, mutta Kenneth Greve ei päästänyt. Nyt en saa enempää virkavapaata, joten päätökset on tehtävä." Roikkuminen baletissa on Hyvärisen mukaan hukkaan heitettyä aikaa, jos asiallisia töitä ei ole. "En tanssi enää klassista. Hävettää sanoa, mutta olisi henkisesti järkyttävän vaikeaa jämähtää isoäidin rooleihin, istua tuolilla ja katsoa, kun muut tanssivat. Olen sellaiseen liian nuori ja ylpeä." Fiksu tanssija tunnistaa kasvun paikan, jos sellainen eteen tulee. "Kompromisseja pitää tehdä, jos haluaa leipää pöytään. Tekisin baletissa mielelläni jotakin muuta, esimerkiksi harjoittaisin." Parikymppisenä suuria päärooleja tanssinut tähti on viime vuodet opiskellut lisää, ajatellut ja kehittänyt itseään. Viimeisin aluevaltaus on oman tanssi-illan tuottaminen.

Taivas Niin Korkea Lintujen Lentää -kokonaisuuteen kuuluu Serpentes kolmelle tanssijalle sekä uusi koreografia Huokaise - syvälle minuun. Siinä tanssivat Hyvärisen lisäksi Heidi Lehtoranta, Saara Töyrylä ja Panu Varstala.

" Serpentes on räiskettä ja kiemurtelua, ja Huokaisuihin olen vuodattanut kaiken sentimentaalisuuteni." Harjoituksessa teos on hypnoottisen levollinen, ja sitä tulee seurattua äärimmäisen valppaasti. "Halusin leikkiä läsnäololla. Yhdessä liikkeessä voi olla kaikki." Hän kohottaa kätensä ja näyttää. "Kun käsi tulee alas, siinä voi olla putoava lehti, henkäys, höyhen tai kirsikan kukan terälehti." Illan tuottamisessa oli raadollisiakin puolia. Hyvärinen halusi nähdä, kuinka markkinointi toimii ja kiinnostuuko media hänen työstään. "Eipä juuri kiinnostunut, mikä ei ollut mieltäylentävää." Oman, keskeneräisen työn markkinointi tuntui oudolta.

Hyvärinen lähetti viestejä tiedotusvälineille ja sai aikaan yhteistyötä Anna-lehden kanssa. Sponsoreita ei kuitenkaan löytynyt. Nyt budjetti pitää kutinsa, jos yleisö julkisuuden puutteesta huolimatta löytää Kaapelitehtaalle.

"Jos sali saadaan täyteen, pitäisi saada kaikki maksettua." Ballerina joutui tsemppaamaan ankarasti saadakseen itsensä irti klassisesta liikekielestä. "Meni puolitoista vuotta, ennen kuin tipuin alas klassisen baletin jännityksestä. Klassinen tanssija on ylösvedetty. Olen ollut lapsesta asti esiintyjäluonne ja kun tehdään, tehdään suuresti. Pienen, alhaalla olevan, alas menevän liikkeen löytämisessä meni aikaa." Hyvärinen opiskeli 1990-luvun lopussa Pariisissa nykytanssin legendan Carolyn Carlsonin johdolla. "Kun taas tanssin ylös vedettynä, Carlson sanoi: 'Kyllä me tiedetään, että olet hyvä, relaa nyt vaan'." Nykyään Hyvärinen näkee klassisessa tanssissa jo tahatonta komiikkaakin.

Toinen kasvun paikka oli Japanissa 2004. "Olin puoli vuotta nollassa. Huomasin, että en ole kukaan. Se oli shokki, joka teki hyvää." Hyvärinen harjoitteli olohuoneessaan ja löysi kuntosalille, jonka jumppasalissa voi päivisin harjoitella. Kyllä hän myös opiskeli butoa ja noo-teatteria mestareiden johdolla ja löysi luonnollisen liikkeensä, jota sanoo käärmekieleksi.

Nyt kaikki tiet ovat auki. "Olen bardo-tilassa. En ole enää klassinen, en vielä nykäri, en koreografikaan. Ei ole itsestään selvää tietä, vaan etsin omaa tapaa tehdä ja olla. Haluaisin vain olla henkisesti vapaa ja päättää omasta ajastani." Nina Hyvärisen Taivas Niin Korkea Lintujen Lentää Kaapelitehtaan Pannuhallissa 5.-10.5. kello 19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää