Valikko
Kulttuuri    |   helsingin juhlaviikot 13.-30. 8.

Oppipoika kasvoi tarinansa mittoihin

Saksofonisti Joshua Redman elää nyt luovinta vaihettaan

Tilaajille

Saksofonisti Joshua Redman sai uralleen unelmastartin, jollainen voi osua kohdalle vain kerran. Jos sitäkään.

Ei siksi, että hän oli voittanut kansainvälisen saksofonikilpailun. Vaan siksi, että hänellä oli kerrottavanaan tarina, joka kiinnosti muitakin kuin musiikkiin erikoistuneita journalisteja.

Varsinkin niitä, joita sytyttävät periamerikkalaiset, myyttiset menestystarinat.

Se oli tarina Harvardista vastikään valmistuneesta varattoman yksinhuoltajan pojasta, joka hylkäsi tavoitellun stipendin epävarman taiteilijauran takia. Sellaisen, jonka turvin hän olisi voinut jatkaa lakiopintoja vähintään yhtä arvostetussa Yalen yliopistossa.

Se oli myös tarina lahjakkaasta saksofonista, joka yritti seurata jazzia soittavan tunnetun saksofonisti-isänsä jälkiä. Sen saman poissaolevan isän, johon ei ollut edes tutustunut.

"Lievää katumusta runsaasta julkisuudesta kesti ehkä vuoden verran, mutta vähitellen ymmärsin, ettei sitä annostella aina ansioiden mukaan", sanoo Joshua Redman, 40.

Nyt näyttää, että Redman on selvinnyt suurista odotuksista: hänellä on takanaan viisitoista vuotta kansainvälistä uraa, joka on ollut enimmäkseen nousujohteista.

Ja nyt, esiintyessään ensi kertaa kertaa Helsingissä, hän on vahvimmassa vedossaan. Talvella julkaistu triolevytys Compass on soolouran rohkein, rennoin ja vapautunein.

"Tietysti en ole vieläkään täysin tyytyväinen itseeni, mutta pystyn antamaan aika ajoin periksi tälle kirotulle täydellisyyden tavoittelulle", naurahtaa Redman.

"Ehkä siksi, että suhteeni musiikkiin on nyt vakaammalla pohjalla kuin viisitoista vuotta sitten. Ja samalla rennommalla: minulla ei ole enää paineita osoittaa olevani jotain." Kalifornian Berkeleyssa syntynyt ja varttunut Redman löi itsensä läpi 1991, pianisti Thelonious Monkin mukaan nimetyssä kansainvälisessä saksofonikilpailussa.

"Redman voitti, sillä hänellä oli oma ääni, soundi. Hän tunsi teorian, mutta soitti kuin sitä ei olisi ollutkaan", perusteli raatiin kuulunut vaikutusvaltainen kriitikko Gary Giddins.

Ja kuinka oikeassa Giddins olikaan. Kilvan voittanut Redman soitti todellakin kuin teoriaa ei olisi ollut, koska hänelle sitä ei ollut olemassa.

"Akateemisena opiskelijana olin huolellinen ja harkitseva, mutta muusikkona vierastin viimeiseen saakka kaikenlaisia erittelyjä ja luokitteluja. Nyt tietysti ymmärrän, että jazz edusti minulle ennen kaikkea vapautta, turmeltumattomien tunteiden maailmaa." Monista samaan aikaan aloittaneista muusikoista Redmanin erottaakin se, ettei hänellä ole muodollista musiikkikoulutusta.

"Varmasti olisin toiminut toisin - jos olisin tiennyt, että minusta tulee ammattimuusikko." "Mutta se ei ollut edes suunnitelmissani, halusin vain osallistua saksofonikilpailuun." Redmanin korkeakoulu olikin isä Dewey Redman (1931-2006), Ornette Colemanin, Charlie Hadenin ja Keith Jarrettin kokoonpanoissa soittanut tenorisaksofonisti.

Dewey Redman otti poikansa oppipojakseen omaan orkesteriinsa kahdeksi vuodeksi, vaikka käytännössä kisällisuhde jatkui kuolemaan saakka - tai ainakin melkein.

"Kolme kesää sitten uskalsin vihdoin pyytää hänet levylleni. Se oli myös viimeinen kerta, jolloin soitimme yhdessä." Joshua Redman Trio tänään Huvilassa. Konsertin aloittaa klo 19 Verneri Pohjolan Aurora.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää