Valikko
Kulttuuri    |   ESPOO CINÉ 21.-30.8.

Eric Cantona haluaa nauttia kuvauksissa kuin kentällä

"Tiedän, mitä osaan ja mitä en", elokuva-alalle siirtynyt Cantona sanoo

Tilaajille

Looking for Eric -elokuva lähti värikkäänä jalkapalloilijana aikanaan tunnetun Eric Cantonan, 43, aloitteesta. Elokuva kertoo duunarista ja jalkapallofanista, joka ratkoo ongelmiaan urheiluidolinsa avulla.

"Cantona soitti ranskalaiselle tuottajallamme ja ehdotti elokuvaa hänestä ja fanien suhteesta", elokuvan ohjaaja Ken Loach kertoi Cannesissa toukokuussa.

Cantona oli kirjoittanut parisivuisen synopsiksen, jonka käsikirjoittaja Paul Laverty sitten mylläsi mieleisekseen. "Minun kirjoittamani tarinani oli toinen kuin mikä elokuvassa on. Ja tämä on niistä parempi", Eric Cantona itse arvioi Cannesissa. "Noh, se oli erilainen", kokenut kirjoittaja Laverty sanoi.

Cantona on urheilu-uran jälkeen näytellyt aiemminkin ja hän omistaa veljineen tuotantoyhtiön. Ala kiinnostaa brittipelaajia muutenkin: Rio Ferdinandin ja Ashley Colen tuottama rikoselokuva saa ensi-iltansa Briteissä tässä kuussa.

Rakkaus jalkapalloon yhdisti Looking for Ericin tekijät, sillä Cantona pelasi pitkään Englannin pääsarjassa, Leeds Unitedissa ja nousi seuran legendaksi Manchester Unitedissa. Ura oli särmikäs, sillä katsojan potkaiseminen kesken pelin toi pitkän pelikiellon.

Ohjaaja Loach seuraa jalkapalloa tiiviisti ja käy lähes joka kerta kannattamansa Bath City -joukkueen otteluissa. Bath City pelaa kuudennella sarjatasolla. Tunnelma on kuulemma sähköinen.

"Jalkapallossa ei tiedä lopputulosta puoliajalla toisin kuin elokuvissa, joissa puolivälissä arvaa mihin kaikki päättyy", Loach vertasi.

Cantona sanoi, että pelaajauran aikana hänellä ei ollut aikaa juuri tavata faneja, joista elokuva kertoo.

"Olen työväenluokan kasvatti, ja kasvoin tällaisten ihmisten joukossa, joista elokuva kertoo. En koskaan unohda taustaani." Tarinan lopussa on Loachille tyypillinen joukkovoimaa ylistävä kohtaus, jota kuvatessa Cantona kohtasi useamman bussillisen jalkapallofaneja. Avustajina olivat Manchester Unitedin sekä suurseuraan kriittisesti suhtautuvan vaihtoehtoseura FC Unitedin fanit. Fanit alkoivat laulaa vanhalle idolilleen vanhoja kannatuslauluja. "Koskettava hetki", käsikirjoittaja Laverty kuvaili.

Hänen mukaansa Cantonaa arvostetaan yhä, koska hän pelasi himosta, ei rahasta. Cantona ei mielellään näe itseään idolina. "Kun pelasin, yritin ajatella vain joukkuetta. Jos ajattelee yleisöä, siitä tulee taakka. Haluan näytellä niin kuin pelasin, nauttia kuin lapsi." Orastavasta elokuvaurasta huolimatta Cantonalta kysytään usein vain jalkapallosta. Hän kehuu ympäripyöreästi ystäväänsä Diego Maradonaa ja lapsuutensa Ajaxia, näkee Zlatan Ibrahimovicissa ison persoonan, pahoittelee kausikorttihintojen nousua ja ylistää Manchester Unitedin kaunista nykypeliä.

Peliura loppui kuin kesken 1997.

"Intohimo hävisi. Se on sama kuin rakkaudessa: yhtenä päivänä se vain loppuu." Cantona kertoo myös ihailleensa Ken Loachin elokuvia. Hänen näyttelijäihanteinaan ovat hänen oma näyttelijävaimonsa sekä miesten puolelta Al Pacino, Gérard Depardieu ja Niels Alestrup. Cantonalla on uusiakin elokuvasuunnitelmia, mutta käsikirjoittamaan hän ei aio enää ryhtyä. Edes kahden liuskan verran.

"Pyydämme mukaan ihmisiä, jotka osaavat kirjoittaa. Minä tiedän, mitä osaan ja mitä en."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää