Valikko
Kulttuuri    |   HELSINGIN JUHLAVIIKOT

Malin Mama Africa laulaa suorat sanat

Afrikan merkittävimpiin laulajiin kuuluva Oumou Sangare tekee myös autobisnestä

Tilaajille

Malilaisen laulajatähden Oumou Sangaren, 41, harteille on jo soviteltu uuden Mama African viittaa, joka vuosikymmenet lämmitti eteläafrikkalaista Miriam Makebaa (1932-2008).

Aikamoinen Mama Africa tämä nainen onkin. Ensilevystään ( Moussolou ["Naiset"], 1990) lähtien hän on herättänyt huomiota paitsi lauluäänellään, myös teksteillään. Ne ovat ravistelleet miesvaltaista perinnekulttuuria.

Aluksi mieskuulijat saattoivat jäädä mielenosoituksellisesti konserttisalin ulkopuolelle odottelemaan vaimojaan, mutta nykyään Sangare on koko kansan laulaja.

"Meillä Malissa on tapana sanoa, että jos todella pidät ystävistäsi, sinun on kerrottava heille totuus", laulaja kertoo sähköpostitse Bamakosta, Malin pääkaupungista. "Tiesin, että miehet pitivät minusta todella, joten käytän sitä hyödykseni ja sujautan teksteihini myös sanomaa. Minäkin pidän heistä tosi paljon." Aivan erityisesti Sangare suuntaa kuitenkin sanomansa Malin naisille.

Sangare on lauluissaan ja puheissaan pitänyt ääntä moniavioisuutta, nuorten tyttöjen pakkoavioliittoja ja naisten ympärileikkauksia vastaan.

"Halusin alusta lähtien rohkaista lauluillani naisia. Kertoa, että vaikka olet nainen, voit silti olla joku. Halusin myös kiittää äitiäni hänen vahvasta luonteestaan, jonka olen perinyt." Sangaren äiti, laulaja Aminata Diakite, jäi pesueensa kanssa kuin nalli kalliolle, kun aviomies, sittemmin imaami ammatiltaan, muutti toisen vaimonsa kanssa Norsunluurannikolle. Sangare oli tuolloin kaksivuotias.

Siinä iässä, kun lapset Suomessa aloittelevat koulua, Sangare keikkaili jo häälaulajana äitinsä rinnalla.

Ensilevyn sensuelli, intohimon väristyksiä kuvaileva Diaraby Nene oli naisen laulamana aiheeltaan ennenkuulumaton sekin.

21-vuotias nainen, joka oli hankkinut laulajankannuksiaan lapsesta lähtien ja elättänyt sisarusparvensa 13-vuotiaasta, pongahtikin yhdessä yössä koko kansan puheenaiheeksi.

Malin historian myydyimpiin nykyään lukeutuva levy ilmestyi hetkellä, jolloin Malin yli 20 vuotta kestänyt sotilasdiktatuuri alkoi tulla tiensä päähän; ensimmäiset vapaat vaalit järjestettiin 1992.

Tänä keväänä Oumou Sangare julkaisi neljännen studioalbuminsa Seya arvostetulla World Circuit -brittimerkillä. Sana seya tarkoittaa iloa.

Edellisestä levystä ja edellisistä pitkistä kiertueista on jo kuusi vuotta.

"Tarvitsin breikin pitkistä kansainvälisistä kiertueista ja matkalaukkuelämästä", Sangare sanoo.

Välivuosina tähti on viljellyt maata, hoitanut hotellibisnestään ja tuonut Maliin edullisia autoja Kiinasta. Ne kantavat hänen nimeään: Oum Sang. Sivulauseessa Sangare mainitsee auttavansa toisinaan myös ystäväänsä, joka omistaa orpokodin ja jolla on kädet täynnä töitä. Sangare on myös Unescon hyvän tahdon lähettiläs. Hänen omaan perheeseensä kuuluvat mies ja teini-ikäinen poika.

"Minulla on liikaa energiaa", Sangare selittää toimeliaisuuttaan. "Sitä täytyy hiukan kuluttaa." Idea autojen maahantuonnista sai alkunsa kampaajantuolissa Pariisissa, missä Sangarella on kakkosasunto. Hän luki lehdestä edullisista kiinalaisista Gonow-autoista, jotka maksoivat saman kuin Maliin käytettyinä rahdatut eurooppalaiset autot.

"Wow, ajattelin, nämä voisivat kiinnostaa Malissa", Sangarella välähti. Heti Maliin palattuaan hän soitti presidentti Amadou Toumani Tourélle, joka on myös hänen läheinen ystävänsä. Maahantuontilupa heltisi ja Touré oli leikkaamassa nauhaa, kun kasvavalle keskiluokalle suunnattujen Oum Sang -avolavojen ensimmäinen erä saapui keväällä 2006.

Autojen nimi ei ole narsismia; idean keksi kiinalainen. Kerrotaan, että kun Sangare saapui hiomaan ensimmäistä sopimusta autotehtaalle, kiinalainen myyntijohtaja oli lentää takamuksilleen tajutessaan, että kyseessä oli sama kuulu afrikkalainen laulaja, jonka musiikkia hän on ladannut innoissaan netistä. Miehen ehdotuksesta tehdas loi Sangaren kunniaksi uuden Oum Sang -brändin.

Bisnekset pyörivät, mutta ytimeltään Sangare on muusikko: "Voin sanoa, että olen syntynyt musiikkia varten." Hänen sukunsa tulee Etelä-Malista Wassouloun alueelta, joka on tunnettu nimenomaan wassoulou-musiikistaan ja vahvoista naisistaan. Wassouloun perinne inspiroi Sangarea, mutta sen lisäksi häntä inspiroi myös meno modernissa Bamakossa.

Mitä musiikin voimaan tulee, yksi instrumentti on yli muiden: "nuorisoharppu" kamelngoni, josta tuli suosittu 1970-80-luvulla.

"Se on mystinen soitin ja musiikissani avainasemassa. Ja bändissäni soittava Benego "Brehima" Diakité on maailman paras muusikko", Sangare vakuuttaa. "Jumala antoi hänelle sellaiset sormet, että ne todella värähtelevät!" Musiikilla on omat taikavoimansa, laulaja uskoo: "Musiikki voi lohduttaa, parantaa, kasvattaa, välittää tietoa ja viihdyttää. Se saa kuulijan nauramaan ja itkemään - ja tanssimaan." Oumou Sangare yhtyeineen tänään Huvilassa. Illan aloittaa Arnold Chiwalalan BanduBandu kello 19. Konsertti on loppuunmyyty.

Sangaren ääni on säestänyt Malin matkaa kohti tasa-arvoa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää