Valikko
Kulttuuri    |   uutisanalyysi

Taiteen määrärahat jatkavat kasvuaan

Valtion kulttuuribudjetti paisuu ensi vuonna kymmenisen prosenttia

Tilaajille

Talouskurimus ei näy valtion ensi vuoden kulttuurimenoissa. Viime viikolla päättyneissä budjettineuvotteluissa opetusministeriön kulttuuripuolen toiveista leikattiin pois vain joitakin pienehköjä toiveita kuten medianeuvoston perustaminen.

Kokonaisuutena ensi vuonna taiteelle ja kulttuurille jaetaan näillä näkymin 33,4 miljoonaa eli lähes kymmenen prosenttia enemmän rahaa kuin tänä vuonna. Se on enemmän kuin valtion menojen kasvu keskimäärin.

Ihan kirkossa kuulutettua määrärahojen lisäys ei ole, sillä lopullisen päätöksen tekee eduskunta, joka syksyllä käsittelee hallituksen ehdotusta ensi vuoden valtion menoista ja tuloista. Lopullinen siunaus määrärahoille saadaan loppuvuodesta, mutta todennäköisesti kulttuurin osalta muutoksia ei sanottavammin tule, sen verran sopuisasti tänä vuonna neuvottelut opetusministeriön ja valtiovarainministeriön välillä ovat menneet.

Vertailu viime vuoteen ei ole ihan yksinkertaista, sillä kirjastojen kymmenien miljoonien määrärahat siirretään ensi vuonna opetusministeriöstä valtiovarainministeriön piikkiin. Tämä pudottaa kulttuuriministeriön määrärahojen loppusummaa tämän vuoden 471 miljoonasta 386 miljoonaan, mutta todellisuudessa taiteelle ja kulttuurille jaettavat rahat lisääntyvät. Myös kirjastojen saama potti paisuu. Tämä johtuu pääasiassa kahdesta syystä.

Ensinnäkin ensi vuonna veikkausvoittovaroista aiotaan ylipäätään siirtää enemmän kulttuurille - kuten myös urheilulle ja nuorisotyöhön. Toinen syy on se, että kirjastojen määrärahat otetaan nyt budjettivaroista eikä veikkausvoittovaroista kuten ennen. Näin veikkausvoittovaroja vapautuu entisestään taiteelle.

Eniten lisää rahaa jaetaan kunnille teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuuksina, kaikkiaan lähes 18 miljoonaa euroa. Tämä raha ei välttämättä mene kulttuurille, sillä kunnat voivat käyttää valtionosuudet mihin haluavat. Tosin opetusministeriö on alkanut valvoa aikaisempaa tiukemmin, että rahat menevät niihin kohteisiin, joihin eduskunta on ne halunnut.

Ministeriön lemmikki on tällä kertaa elokuva, jonka tuki paisuu 2,5 miljoonalla eurolla. Vielä enemmän saa Turun kulttuuripääkaupunkihanke, kaikkiaan 3 miljoonaa euroa lisää.

Prosentuaalisesti yksi suurimmista lisäpoteista kohdistuu vapaille teatteriryhmille. Ne saavat 38 prosenttia enemmän rahaa kuin viime vuonna - ensi vuonna laitosten ulkopuolisia teatteriryhmiä tuetaan todennäköisesti 3,6 miljoonalla eurolla. Prosenteissa vielä paremmin on käymässä sirkustaiteelle, jonka pikkuinen 100000 euron potti on kasvamassa 150 prosenttia 250000 euroon.

Tämän vuoden kulttuuribudjetissa on useissa kohdissa sellaisia rahoja, joita ei ole aivan tarkkaan korvamerkitty: yhteensä 2,2 miljoonaa euroa jakavat budjetissa sellaiset momentit kuin "muu taiteiden edistäminen", "opetusministeriölle käytettäväksi" ja "luovien alojen ja yrittäjyyden edistäminen".

Eikä ministeriö ole unohtanut jo nyt eniten saavaa: Kansallisoopperan säkkiin lorisee lähes 1,7 miljoonaa euroa lisää.

Kulttuurimäärärahojen jo koko 2000-luvun jatkuneen nousun on mahdollistanut yleisen talouskasvun lisäksi ennen kaikkea eduskunnan jo 2000-luvun alussa tekemä periaatepäätös. Sen mukaan veikkausvoittovaroista noin 38 prosenttia pitää käyttää taiteeseen eikä noita rahoja voi käyttää valtion muihin menoihin. Ensi vuonna kulttuuri saanee jo 77 prosenttia enemmän rahaa kuin vuonna 2002, jos laskelmista otetaan pois nyt valtiovarainministeriön piikkiin siirrettyjen kirjastojen valtionosuudet.

Valtiovarainministeriö on välillä yrittänyt kustantaa veikkausvoittovaroilla muitakin kuin eduskunnan tahdon mukaisia menoja, mutta etenkin pari vuotta sitten käydyn eduskunnan, hallituksen ja valtiovarainministeriön välisen kädenväännön jälkeen valtiovarainministeriö on malttanut varsin sopuisasti tyytyä eduskunnan tahtoon.

Taidepiirit saavat siis jälleen kerran kiittää rahoista niitä ihmisiä, jotka kuluttavat eurojaan rahapeleihin. Kaikkiaan lähes puolet kulttuurimenoista rahoitetaan veikkauksesta saatavilla tuotoilla.

Ikuinen nousuautomaatti veikkausvoitot tuskin ovat. Internet tulee lisäämään sellaista pelaamista, josta valtio ei kykene nappaamaan osuuttaan. Toisaalta EU saattaa milloin tahansa päättää, että Suomen pitää lopettaa esimerkiksi Veikkauksen erikoisasema, jolloin veikkausvoittovarojen kerääminen voi hankaloitua.

Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää