Valikko
Kulttuuri    |   teatteri

Orlando on pommimies ja tarjoilijatar

Rohkea Woolf-sovitus ei esitä jakautunutta persoonaa vaan kaksi erillistä ihmistä

Tilaajille

Jos unohdetaan se lievästi pöyristyttävä kömmähdys, että Virginia Woolfia ei mainita Orlando-esityksen käsiohjelmassa muuten kuin yksirivisen englanninkielisen sitaatin lähteenä, kirjailija saattaisi hyvinkin pitää näkemästään.

Ainakin hän olisi kyllin älykäs ymmärtääkseen sovituksessa otetut vapaudet ja kyllin avarakatseinen kunnioittaakseen yrityksen yltiöpäisyyttä.

Sillä onhan rohkeaa, ellei suorastaan röyhkeää, kirjoittaa oma, nykyarkeen sijoittuva tarinansa juhlitun, kirjallisesti subliimin, ihmisyyden ja olemassaolon arvoituksia pöyhivän runoelman päälle.

Anna Viitala, joka tekee Orlandon taiteellisena opinnäytteenään Teatterikorkeakoulun dramaturgian laitokselle, ei ole pelännyt ennenkään.

Hänen edellinen työnsä, Martina Martin ohjaama ja Jussi Nikkilän esittämä 7/1 veljestä, muunsi Aleksis Kiven eepoksen modernin, yksiöönsä lukkiutuneen aikamiespojan monologiksi.

Samalla Puoli-Q:n intiimillä näyttämöllä nähtävän Orlandon kertojan osuuksissa saattaa olla hiven enemmän Woolfia kuin Juhanin yksinpuhelussa Kiveä, mutta periaate pysyy: ottaa teoksesta keskeinen elementti, sijoittaa se tähän aikaan sekä tunnistettavaan ympäristöön ja jättää muu.

Mikä sitten on

Orlandossa kaikkein keskeisintä, lienee tulkinnanvaraisempaa kuin, anteeksi vain, kenties hieman vähemmän hienosyisessä veljesromaanissa.

Viitala on ratkaisunsa tehnyt: hän keskittyy nuoren ihmisen identiteetin etsintään ja sen peilautumiseen ennen muuta parisuhteissa.

Mukana on Orlandon luomistyö ja hänen harhailunsa, pohdintaa ajan olemuksesta ja olevaisen todellisuudesta, väittämiä sukupuolten erilaisuudesta ja samanlaisuudesta sekä joitakin viittauksia ympäristöön, jossa heijastuvat päähenkilön kulloisetkin tunnetilat.

Ennen kaikkea on nuori ihminen, joka etsii rakkautta.

Woolfin 1928 ilmestyneessä romaanissa hätkähdyttävintä lienee se, että päähenkilö - joka elää noin 340 vuotta vanheten tänä aikana tuskin 40-vuotiaaksi - on aluksi mies, mutta muuttuu nukkuessaan, olletikin omasta halustaan, naiseksi. Kuitenkin - ja tätä kirjailija moneen otteeseen korostaa - hän on kaiken aikaa sama ihminen.

Sally Potterin hienossa elokuvasovituksessa (1992) Orlandoa esitti upeasti yksi ja sama näyttelijä, Tilda Swinton, jonka kasvot vilahtavat myös tuoreen näyttämösovituksen videotaustassa.

Viitalan suurin dramaturginen ratkaisu on jakaa Orlandon rooli kahdelle näyttelijälle, miehelle ja naiselle, joiden erot korostuvat ohjauksessa.

Heitä on mahdoton mieltää yhdeksi persoonaksi, joten väite kuuluneekin: ihminen on eri aikoina ja eri paikoissa kokonaan toinen.

Santtu Karvonen on sympaattinen, ujo ja vähän kömpelö ylioppilas, jonka määrä- ja itsetietoinen Sasha (kiehtova Armi Toivanen) hetkessä iskee ja jo seuraavassa käänteessä jättää.

Ytimiään myöten loukattu nuorukainen valmistaa pommin, pakkaa sen Suomi-reppuun ja marssii elokuvakeskukseen aikomuksenaan räjäyttää itsensä ja siinä ohessa vähän muutakin taivaan kitkeriin tuuliin.

Tätä seuraa mainio, aivan absurdi ja yllättävä kohtaus, jossa elokuvakeskukseen kuusi vuotta aikaisemmin eksyneet sukkahousutenavat (Toivanen sekä riemastuttavan lapsen itsestään löytänyt Olavi Uusivirta) saavat Orlandon jälleen näkemään maailman kauneuden.

Noora Dadun intensiivinen Orlando taas työskentelee tympääntyneenä tarjoilijana Pariisin lentokentällä, juo halpaa punaviiniä ja taistelee kirjaimellisesti luomistilasta, kunnes kohtaa tikkaria tarjoavan elämäntapamatkailija Shelmerdinen (Uusivirta). Orlando palaa kotiin ja julkaisee vihdoin kirjansa versoen muutenkin uutta elämää.

Ensimmäisessä näytöksessä Dadu on myötäelävä, tyylillisesti kohottunut kertoja, kun taas toisessa näytöksessä samaa tehtävää hoitaa selvästi matalammalla taajuudella operoiva Karvonen.

Ohjauksena Orlando on ääni- ja valodramaturgiaa myöten hallittu kokonaisuus, joskin jatkuva liitutauluihin raapustaminen - Woolfin "muistin ompeleet" - alkaa loppupuolella vähän tympäistä.

Mitä sovitukseen tulee, ollakseen omassa lajissaan mestariteos Anna Viitalan Orlandoon on jäänyt ylimääräisiä kohtauksia (tv-visat, kirjailijapalautteet, sinänsä hauskat hipit) ja vaikeasti yhteensopivia elementtejä (kuten kirjailijalta lainattu kertoja, tämän monistuminen sekä jossain määrin epäselvä suhde esityksen muihin toimijoihin).

Se on kuitenkin kiinnostava ja arkailematon näkemys ehdottoman merkittävästä, silti tai siksi varsin vähän versioidusta romaanista - ja samalla itsenäinen, omaääninen teoksensa.

Voiko vastavalmistuvalta dramaturgilta enempää vaatia?

Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää