Valikko
Kulttuuri    |   kuukauden läpimurto 9

Puhekuplat kasvavat eläviksi olennoiksi

Mari Ahokoivu teki pitkän esikoissarjakuva-albuminsa kokemuksistaan Angoulêmen sarjakuvakoulussa

Tilaajille

Kerran kuukaudessa ilmestyvässä sarjassa esitellään läpimurron tehnyt suomalainen taiteilija. Läpimurtaja voi olla uusi tulokas tai kokenut tekijä, joka yllättäen rysäyttää itsensä ihan uudelle alueelle tai tasolle.

Puhekuplat kasvavat eläviksi olennoiksi Mari Ahokoivu teki pitkän esikoissarjakuva-albuminsa kokemuksistaan Angoulêmen sarjakuvakoulussa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 "En halua tehdä päiväkirjasarjakuvaa. Siksi pyrin siihen, ettei sarjakuvani ole liian henkilökohtainen, vaikka se kertookin tunteista ja tunnelmista", Mari Ahokoivu selittää.

Hänen ensimmäinen pitkä sarjakuvatarinansa Löydä minut tästä kaupungista perustuu kokemuksiin Ranskassa, puolen vuoden kurssilla Angoulêmen sarjakuvakoulussa. Ahokoivu ei osannut ranskaa, ja albumi kuvastaa yksinäisyyden ja vierauden tunteita.

"Angoulême mainitaan kerran, ja siinä on joitakin tunnistettavia paikkoja. Mutta en halunnut kuvata kaupunkia täsmällisesti. Ranskan siitä tunnistaa, mutta muuten se voisi olla mikä tahansa kaupunki. Se korostaa vierauden tunnetta. Päähenkilölle se on paikka, josta ei saa otetta." Angoulêmen vanha keskusta sijaitsee kukkulalla, jonka jyrkänteeltä avautuu näkymä ympäröiviin lähiöihin ja maaseudulle. Maisemalla herkuttelusta Ahokoivu luopui ohjatakseen tunnelmaa oikeaan suuntaan.

Muutenkin Löydä minut tästä kaupungista on kerronnaltaan varma, ja puhekuplien oivaltava käyttö etsii uutta kerrontaa.

Ahokoivu (s. 1984) on tähdännyt sarjakuvataiteilijaksi pitkään ja määrätietoisesti. Steiner-koulun päättötyö oli sarjakuva. Ennen Angoulêmea hän opiskeli Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla.

"Ville Ranta kävi Oulussa samaa peruskoulua ja lukiota kuin minä. Hänen esimerkistään oivalsin jo varhain, että sarjakuvaa voi tehdä tosissaan. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen en hakenut mihinkään muualle kuin Liminkaan. Sarjakuva on laji, jossa pystyn ilmaisemaan itseäni parhaiten." Siellä opetti juuri Ranta, joka tunnetaan muun muassa Muhammed-sarjakuvan herättämästä kohusta ja Elias Lönnrotista kertovasta mestariteoksesta Kajaani. Mutta Ahokoivu ei suinkaan jäljittele Rantaa.

"Toisena opettajana oli Keijo Ahlqvist. Heidän tyylinsä ja näkemyksensä ovat aivan erilaisia. Se antoi ymmärtää, ettei ole vain yhtä oikeaa tyyliä, vaan voi tehdä omalla tavallaan. Ja kun sarjakuvalla tuskin tienaa paljon, kompromissit ovat turhia." Limingassa opiskellessaan Ahokoivu julkaisi ensimmäiset pienkustanteensa. "Äskeisellä Helsingin sarjakuvafestivaalillakin mielenkiintoisimmat jutut löytyivät pienlehtiosastolta", hän painottaa.

Ja pienkustanteissa suomalaisen sarjakuvan kehitys onkin pitkälti itänyt. Niillä aloitti esimerkiksi Ville Ranta ja moni muu. Albumitkin tulevat usein pienistä pajoista. Ahokoivun albumin julkaisi Rannan ja muutaman muun taiteilijan Asema-kustantamo.

Mutta mitä Ahokoivu oppi maailman ehkä tunnetuimmassa sarjakuvakoulussa Angoulêmessa? Sieltäkö tulivat puhekuplat, jotka liikkuvat ruutujen rajojen yli kuin elävät olennot?

"No, Angoulêmessa opetus oli ranskaksi, jota en siis osannut kovin hyvin. Opetus oli muutenkin vapaata. Tärkeintä oli, että näin ranskalaisen sarjakuvakulttuurin. Tyylini muuttui paljon, ja lisää, kun muutin Helsinkiin. Sarjakuvablogi on muovannut sitä paljon." Monen muun taiteilijan tavoin Ahokoivu painottaa, että tekemällä oppii parhaiten. Hän arvelee, että tyyli saattaa muuttua vieläkin, mutta nyt sillä on vankka pohja.

"Vasta viime kesänä löysin Tove Janssonin. Sekä Muumit että hänen novellinsa tekivät vaikutuksen. Tavallaan on harmi, etten tullut lukeneeksi niitä lapsena, mutta on hienoa löytää ne nyt minulle tuoreina. Minulle Muumeissa ei ole nostalgiaa." Janssonin assosiaatioita viljelevässä tavassa jakaa ruutuja kuva-aiheilla onkin jotain sielun sukulaisuutta Ahokoivun puhekupliin, jotka rakentavat kerrontaa myös muodollaan ja sommittelulla.

Löydä minut tästä kaupungista ei kuitenkaan ole Ahokoivun aivan ensimmäinen julkaistu kirja. Jo pari vuotta sitten ilmestyi hänen Sarjakuvantekijän oppaansa.

"On ollut vähän vitsi, että tein ensin oppaan ja vasta nyt fiktiivisen esikoisteoksen", Ahokoivu naurahtaa.

Nyt hän on lopettelemassa kuvallisen viestinnän opintojaan Oulun ammattikorkeakoulussa ja suunnittelee blogisarjakuvistaan kokoelmaa.

"Sanon niitä sarjakuvarunoiksi, koska niiden muoto on vapaa. Joskus niissä on melkein pelkästään typografiaa." Mari Ahokoivun blogi osoitteessa http://ahokoivu.vuodatus.net.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää