Valikko
Kulttuuri    |   teatteri

Sumu saartaa perheen helvettiin

Kurt Nuotion loistelias ja tarkka ohjaus ymmärtää O'Neillin perheen riivattuja

Tilaajille

He eivät näe horisonttia, eivät lähikuvaa, eivätkä edes toisiaan. Maiseman ja elämän ylle on pudonnut raskas, läpitunkematon sumu.

Eugene O'Neillin

Pitkän päivän matka yöhön on niin henkilökohtainen ja demoninen perhenäytelmä, ettei sen ihmiskuvia voi avata itseään satuttamatta. Kansallisteatterin pienintä yksityiskohtaa myöten rikastettu ja tarkennettu tulkinta ajaa suoraan aivojen tunnekeskukseen.

Kukaan ei jää kylmäksi näyttämöllä eikä siten katsomossakaan. Näyttelijät altistavat itsensä ja ilmaisunsa sietämättömille tunnemyrskyille, jotka vaihtuvat nopeassa tempossa syvästä vihasta rakkauteen ja myötäelämiseen, repivästä riidasta anteeksiantoon.

Kirjailija kuorii kerros kerrokselta julmasti, mutta samalla hyvin hellästi perheensä lohdutonta tarinaa. Maailma ei ole mustavalkoinen, ei ole syyttömiä, ei pahoja, mutta tuskin hyviäkään.

Alkoholisoitunut ja itara isä, kulkuri ja omaisuutensa Monte Criston kreivin kauhtuneessa menestysroolissa ansainnut despootti, hänen kaksi henkisesti rampautunutta poikaansa ja morfinistiäiti yrittävät selvitä elämästä. Sumusireenit soivat, ja viskipullot tyhjenevät.

Pakahduttavinta tässä Kurt Nuotion ohjaamassa tulkinnassa on hienovarainen näyttelijätyöstä ammentava psykorealismi. Kiitos. Tervetuloa takaisin stanislavskilainen tunnemuisti ja havainto, orgaaninen näyttelijäntyö.

Neljän seinän sisällä tihentyvä perhedraama on aluksi suuri huijaus, patoutunut petos, ja sitä leimaa ihmisten hiottu kyky valehdella toisilleen. Kauan näytelmä ei kuortaan koossa pitele. Halkeamat syvenevät jokaisen repliikin myötä.

Suomalainen näyttelijä pystyy mihin vain. Nuotio on ohjannut tilanteet niin tarkkaan, että niiden sisäinen ymmärrys on siirtynyt ilmaisuun. O'Neillin mestarillisen vastavoimaiset ja runolliset tunnekuljetukset saavat tilaa ja aikaa.

Isän ja poikien, äidin ja poikien erilaiset riippuvuussuhteet perataan lohduttomaan loppuun saakka. Jokaisella on oma tunnustusmonologinsa, eikä mikään jää piiloon.

Ohjauksen ja näyttelijöiden kyky rakastaa näitä ihmisiä luo kerroksia ja syvyyttä.

Esko Salmisen näyttelemä isä-Tyron ei ole totutusti julmuri tai hirviö. Salmisen suhteessa rooliinsa ja vastanäyttelijöihin löytyy tuhat sävyä itsesyytöksen kyyneleistä lohduttomaan raivoon ja rakkauteen.

Hänen alistamiaan lapsia näyttelevät Eero Aho epäonnistuneena näyttelijäpoikana ja Jussi Nikkilä keuhkotautisena runoilijasieluna. Sukupolvet jysähtävät kipinöiden toisiaan vasten, eikä välissä ole kilpiä.

Veljeskateus ja lapsuuden korjaamattomat vammat purkautuvat. Salmisen, Ahon ja Nikkilän yhteisnäytteleminen tuottaa henkeäsalpaavan herkkiä ja latautuneita hetkiä.

Ulkopuolisuuteensa ja itseensä sulkeutuva morfinistiäiti, Terhi Panula, tulkitsee täydesti hermokimppua, jonka jokainen ele huutaa lisää myrkkyä.

Perhenäytelmä on lavastuksessa ja puvuissa sijoitettu O'Neillin omaan aikaan, 1900-luvun alun Amerikkaan. Ratkaisu on tyylikäs ja tukee ohjauksen tekstiä kunnioittavaa lähtökohtaa. Esitys on yhtä tinkimättömän pitkä kuin nimensä.

Juha Siltasen suomennos on selkeä, mutta myös herkästi ilmaiseva. Se antaa puhujalle mahdollisuuden tarkkuuteen.

Seitsemäntoista vuotta sitten Kurt Nuotio ohjasi samaan teatteriin Elämää pidemmän yön, Lars Norénin riivatun näytelmän Eugene O'Neillista. Silloin Salminen palasi kotiinsa Kansalliseen samana henkilönä, jota hän nyt tulkitsee kirjailijan omin havainnoin.

Kyllikki Forssell esitti morfinisti-Marya. Esitys oli aikansa huutomerkki.

Jotain on välillä tapahtunut. Sekä ohjaaja että näyttelijät ovat hivuttautuneet vielä keskemmälle kokemuksia, jotka vievät pelottavan lähelle teatterin elämästä erottavaa kuilua.

Mutta sumussakin syttyvät valot. Lopussa odottaa lähes raamatullinen anteeksianto - ellei sitten samaistu nietzscheläiseen hulttiopoikaan.

Kirsikka Moring

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää