Valikko
Kulttuuri

Pirunbunkkeri voitti taistelun

Timo ja Tuomo Suomalaisen Temppeliaukion kirkko, 40, on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä

Tilaajille

Jo ennen kuin Temppeliaukion kirkko avaa aamukymmeneltä ovensa, sen edessä kärkkyy turistibussi.

Sisältä purkautuu joukko pirteitä japanilaisia, jotka hajaantuvat tutkimaan ja valokuvaamaan kirkon komeita sisätiloja, kallioseiniä ja kuparista kupolia.

"Aina kun tulen tänne, tunnen tunnun, mihin me pyrittiin veljen kanssa. Ensiksikin on tietysti pyritty hartauteen, koska tämä on kirkko. Mietimme myös, että ainoa mahdollisuus säilyttää paikan luonne on se, että tehdään kirkko kalliosta", arkkitehti Timo Suomalainen, 81, sanoo kirkkosalissa.

Hän ja hänen vuonna 1988 kuollut veljensä Tuomo Suomalainen suunnittelivat kirkon, joka täyttää tänään 40 vuotta.

Periaatteena oli, että Temppeliaukion kirkossa pitää olla luonnon tuntu. Sisäseinät ovat paikalla louhittua luonnonkiveä. Se, mikä oli ihmiskäden tekemää, sai näkyä. Siksi kallioseinissä on vielä poranterien jyrsimät urat näkyvissä.

Temppeliaukion kirkko on suosituimpia turistikohteita Suomessa.

Timo ja Tuomo Suomalainen saivat kirkon suunnittelun tehtäväkseen vuonna 1960 käydyn kilpailun perusteella. Samoihin aikoihin Suomalaiset voittivat kilpailun Jyväskylän hallinto- ja kulttuurikeskuksesta.

Nuorille arkkitehdeille näytti olevan ovi auki menestykseen. He eivät kuitenkaan päässeet toteuttamaan Jyväskylän kohdetta, sillä työ annettiin muutamaa vuotta myöhemmin Alvar Aallolle.

Jyväskylän kaupunki halusi tehdä Jyväskylästä Aalto-kaupungin.

Suomalaiset saivat tietää asiasta lehdestä, Timo Suomalainen sanoo. "Me oltiin aika katkeria, kun Aalto otti sen työn. Me pojat kun ei olla totuttu siihen, että meidän yli kävellään, niin mehän ruvettiin kirjoittamaan Aaltoa vastaan suorastaan." Siitä tuli nuhteet Arkkitehtiliitolta, joka oli todennut, ettei kilpailusääntöjä ollut rikottu.

Kamppailu Jyväskylän hallinto- ja kulttuurikeskuksesta oli nuorille arkkitehdeille esimakua siitä, mihin he myöhemmin joutuivat Temppeliaukion kirkon kohdalla.

Heti kilpailun ratkettua suunnitelma tosin otettiin hyvin vastaan.

"Alkuun tosiaan pari vuotta vastaanotto oli aika myönteistä. Sitten rupesi näkymään vastustusta oman ammattikunnan piirissä." 1960-luvun alussa vapaamuotoisempi arkkitehtuuri, Suomalaisten kirkon lisäksi muun muassa Timo Penttilän Helsingin kaupunginteatteri ja Reima ja Raili Pietilöiden arkkitehtuuri, pyrki haastamaan vallassa ollutta rationalistista arkkitehtuuria.

Sitä ei aina katsottu suopeasti. "Meidän pahin vastustaja oli Rakennustaiteen museo, joka toimi Aarno Ruusuvuoren johdolla", Suomalainen sanoo.

Ruusuvuori, joka toimi myös professorina, tunnetaan eleettömästä ja pelkistetystä betoniarkkitehtuuristaan.

Yleinen mielipide oli kirkkoa vastaan. Sitä pidettiin liian kalliina ja nimitettiin muun muassa kalliomoskeijaksi ja piruntorjuntabunkkeriksi.

Vuoden 1968 marraskuussa Ylioppilaiden kristillisen yhdistyksen jäsenet maalasivat kirkon betonisiin perustuksiin "Biafra!"-tekstejä. Niillä vaadittiin rakentamiseen kuluvien rahojen lähettämistä Afrikan nälkäänäkeville.

Yksi Biafra-teksti on jätetty muistoksi kirkon huoltokäytävän seinään.

Rakennustaiteen museo hyväksyi Temppeliaukion kirkon näyttelyynsä ensi kerran 1999, Saksan arkkitehtuurimuseossa järjestettyyn näyttelysarjaan. Vuonna 2003 kansainvälisen kiertonsa aloittaneessa museon Sacral Space -näyttelyssä se oli näyttävästi mukana.

Mutta tapahtumien jäljet vaikuttavat yhä Timo Suomalaisessa. Puolustuskanta ei ole hellittänyt.

Ennen Suomalaisten voittoisaa suunnitelmaa Temppeliaukion kirkosta oli järjestetty jo kaksi kilpailua. 1930-luvun kilpailussa arkkitehti Pauli Blomstedt esitti idean rakentaa kirkko kallion reunaan louhittuun koloon.

Molemmissa suunnitelmissa on käytetty kalliota hyväksi, ja samankaltaisuus ja jopa plagioinnin ajatus on tuotu usein esille. Timo Suomalainen sanoo, etteivät he tunteneet Blomstedtin suunnitelmaa.

"Jollain lailla ymmärrän ihmisiä, jotka katsovat julkisivupiirroksia pintapuolisesti. Piirustuksissa on samanlainen kupoli, mutta ei muita samanlaisia periaatteita. Palkintolautakunta kirjoitti selvästi, että se on meidän oma, ja lautakunnassa oli mukana Pauli Blomstedtin veli Aulis Blomstedt." Tänään Temppeliaukion kirkossa (Lutherinkatu 3) klo 19 alkavassa tapahtumassa muun muassa Timo Suomalainen kertoo kirkon synnystä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää