Valikko
Kulttuuri    |   teatteri

Berryn perhe on selviytymistarina

Komin Irving-sovitus sujuu ja viihdyttää, joskin ensi-illassa vielä vähän kireästi

Tilaajille

Tekemällä esityksen amerikkalaisen John Irvingin kirjasta Kaikki isäni hotellit Kom-teatteri liittyy "mahdottomien" romaanien rohkeiden näyttämösovitusten tekijöihin.

Marko Järvikallaksen sovitus höylää runsaasta kudelmasta siistin viipaleen, joka keskittyy perheeseen, seksiin, suruun ja rakkauteen sekä selviytymiseen. Karhuja unohtamatta.

Suuri osa Irvingin nautiskelevaa, yllättävillä yksityiskohdilla ja käänteillä juhlivaa kerrontaa putoaa välttämättömyyden pakosta pois, mutta tarina etenee kohtalaisen koherentisti Berryn perheen perustamisesta henkilökohtaisten (taustalla koko maailmaa raatelevien) tragedioiden kautta onnelliseen loppuun. Niin, onnelliseen - vaikka teoksessa todetaan useampaankin otteeseen, että onnellisia loppuja ei ole.

Johanna Freundlichin ohjaus tavoittaa epäsovinnaisen perheen keskinäisen kiintymyksen ja lämmön sekä sisäiset jännitteet ja komiikan varsin hyvin. Silti draaman kulminaatioiksi dramatisoidut raiskaukset ja kuolemat joko sivuutetaan tai tärvellään tukalalla kohelluksella ja kakofonialla, aivan kuin työryhmä ei olisi tohtinut katsoa niiden pohjaan saakka.

Aivan kuin yin voisi olla ilman jangia tai katharsis ilman kipua.

Vastavoimien epäsuhdan vuoksi niin ankarimman tuskan kuin suurimman ilon ja huojennuksenkin kokemukset jäävät katsomossa aika laimeiksi ja yhdentekeviksi.

Viesti kyllä tulee perille.

Omistautukaa elämälle, näyttämöltä julistetaan. Ihmiset ovat voimakkaita ja ihmeellisiä. Kukkikoot kaikenlaiset kukat, ja rikkaruohotkin vielä. Kaiken kanssa oppii elämään.

Kaikki isäni

hotellit on myönteinen ja viihdyttävä esitys, helppo niellä, vaivaton katsoa.

Sen tekeminen ei kaikilta osin näytä aivan yhtä vaivattomalta, sillä vaikka esityksen sävy on kevyt ja näyttelijät sujuvia, monessa roolityössä on pinnistämisen makua.

Laura Malmivaara (äiti sekä Susie-karhu) ja Vilma Melasniemi (Franny) työstävät moniulotteisia roolejaan päällisin puolin oikein hyvin, mutta hivenen ulkokohtaisesti ja hyökkäävästi, aivan kuin liikuttaisiin jollakin ratkaisemattomalla epämukavuusalueella.

Sama pätee Pekka Valkeejärveen, jolle perheen isän, tuon "kaikkien päiväunien sankarin" ja ikuisen optimistin rooli kuitenkin vaikuttaisi ilman ärsyttävää falsettia sangen sopivalta. Kuten myös Juho Milonoffiin, jonka homoseksuaali Frank on kyllä hauska ja rajoittuneisuudessaan rakastettava, mutta vähän turhan varmalla reseptillä vähän överiksi vedetty.

Niko Saarelan kertoja-Johnissa ja Marjut Mariston Lillyssä on mielen tyyneyttä, joka muilta tuntuu puuttuvan - mutta samalla he jäävät kireämmälle viritettyjen kanssanäyttelijöidensä ja näiden äänekkäiden roolien statisteiksi.

Vaikea sanoa, oliko torstain ensi-illassa kyse vain jännityksestä, hivenen keskeneräisestä prosessista vai turhan varovaisesta henkilöohjauksesta, mutta rauhoittuminen ja usko yhteiseen tarinaan löytynevät esityskertojen myötä.

Silloin Berryn perheen matka hotellista hotelliin sekä mantereelta toiselle ja takaisin voi pyörähtää näyttämöllä yhtä vaivattomasti kuin Kimmo Viskarin pelkistetyn lavastuksen jännittävin elementti, eräänlainen elämänkokoinen onnenpyörä.

Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää