Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Oliko puna-armeija hätää kärsimässä?

Tilaajille

Tuntematon talvisota. Neuvostoliiton salaisen poliisin kansiot. Toimittaneet Timo Vihavainen ja Andrei Saharov. Edita. 2009. 513 sivua Talvisota muiden silmin. Maailman lehdistö ja Suomen taistelu. Toimittanut Antero Holmila. Atena 2009. 237 sivua Oliko puna-armeija hätää kärsimässä?

Neuvostoliiton salaisen poliisin raporttivalikoima osoittaa, että sen tiedustelijat ovat onnistuneet hankkimaan täsmällistä ja reaaliaikaista tietoa Cajanderin hallituksen sisäisistä keskusteluista syksyn 1939 neuvotteluiden alkuvaiheessa ja Rytin hallituksen kokouksesta rauhanneuvottelujen ajalta maaliskuussa 1940.

Tästä dokumenttivalikoimasta ei ilmene, pystyikö talvisodan aikainen neuvostotiedustelu seuraamaan Suomen hallituksen toimintaa vielä tätä yksityiskohtaisemmin, vai ovatko nämä kaksi raporttia ainoat laatuaan. Suomessa on jo totuttu siihen ajatukseen, että jatkosodan aikana hallitus vuosi Saksan suuntaan kuin seula. Mutta että jo talvisodan aikana, ja Neuvostoliiton suuntaan?

Rintamamiesten kokemuksen mukaan puna-armeija pystyi ilman erityistä ponnistusta keskittämään lähes rajattomasti uusia joukkoja harvaa ja loppuun ajettua Suomen puolustuslinjaa vastaan. Salaisen poliisin Stalinille ja Molotoville laatimat tilanne- ja mielialaraportit antavat Neuvostoliiton puoleisesta rintamatodellisuudesta kokonaan toisen kuvan.

Jos näitä tekstejä luetaan kirjaimellisesti, puna-armeija oli talvisodan päättyessä melkein yhtä lähellä katastrofia kuin Suomen puolustusvoimat. Syvään ahdinkoon joutuneille suomalaisille ei vaan ihan helposti tullut mieleen, että massiivinen sotakone voisi lamautua omaan sisäiseen kitkaansa samalla, kun se jyräsi eteenpäin vastustamattomalla voimalla.

Kapealle kannakselle ahtautuneen jättiarmeijan logistinen sekasorto on kuitenkin oikeastaan maantieteellis-matemaattinen itsestäänselvyys. Salaiset raportit osoittavat, että se oli puna-armeijan päivittäinen painajainen.

Yleisen sekasorron aiheuttamien ongelmien lisäksi hyökkääjää vaivasivat taisteluvälineiden jatkuvat toimintahäiriöt ja varusteiden tyrmistyttävä puutteellisuus, jotka johtuivat neuvostojärjestelmän yleisestä olemuksesta. Stalinin 1930-luvun lopulla toteuttamien terroripuhdistusten jälkeen puna-armeijan sotilasjohdolta ei voinut odottaa edes kohtuullista ammatillista osaamista.

Puna-armeijan tilanne ei silti ehkä ollut ihan niin kauhea kuin salaiset raportit väittävät. Niiden tiedot asetekniikan surkeudesta, johtamisen avuttomuudesta ja mielialojen mataluudesta osoittavat niin ilmeistä tendenssiä, että osa siitä on todennäköisesti sepitettyä, kun vain tietäisi, mikä osa.

Raportit komentajien kyvyttömyydestä alkavat yleensä kuvauksella joukkojen uhrautuvasta sankaruudesta ja ylpeydestä, kun saavat toteuttaa suuren johtajan viisaita käskyjä. Pasifistista, neuvostovastaista ja suomalaisihannointia kuvaavien ilmiantoraporttien alussa on yleensä tilastollinen muistutus: vain vähäinen osa tutkitusta aineistosta, tavallisesti noin kymmenen prosenttia, sisältää luokkavihollisten myrkynkylvöä.

Stalinia ylistävä aineisto esitetään yleensä nimettömästi. Kelvottomista komentajista ja Neuvostoliittoa halventavien huhupuheiden levittäjistä mainitaan tavallisesti nimen lisäksi kotipaikka ja joukkoyksikkö.

Näin osoitettiin puna-armeijan vaikeuksiin syylliset maanpetturit. Oli tärkeää varmistaa, että heidän rikoksensa neuvostoisänmaata kohtaan saavat ansaitsemansa rangaistuksen niin, että puolueen uskolliset palvelijat voivat kärsityistä nöyryytyksistä huolimatta jatkaa suuren Stalinin viitoittamalla tiellä.

Neuvostopropaganda oli liian paksua pajunköyttä myös omalle väelle, mutta eri syystä kuin suomalaisille. Ne neuvostoihmiset, jotka halusivat ottaa todesta tarinat Kuusisen hallituksesta, joutuivat toteamaan Stalinin toiminnan epäloogisuuden.

Kuusinenhan vapautti suomalaiset valkobandiittien hirmuhallinnosta, se solmi Neuvostoliiton kanssa ystävyys- ja avunantosopimuksen, ja Stalin luovutti Terijoen hallitukselle kaiken suomalaisen maan. Mihin tätä sotaa siis enää tarvittiin?

Neuvostokansan hämmennys oli huipussaan maaliskuussa 1940, kun rauha tehtiinkin tanner-mannerheimiläisen klikin tukeman ja hartaasti parjatun Rytin hallituksen kanssa. Kuusisen lahja Suomen kärsivälle proletariaatille katosi historian roskatunkiolle. Eihän siinä niin pitänyt käydä.

Neuvostoliiton ideologinen kiiltokuvapropagandan haaksirikko vahvistaa sen, minkä arkijärki jo muutenkin sanoo. Falsettiin viritetty satuilu ylikierroksilla tuhoutuu omaan mahtipontisuuteensa.

Asiakirjat

Tuntemattomassa talvisodassa ovat uuvuttavan yksityiskohtaista jankkaamista. Sotahistorian intohimoisimmat harrastajat voivat löytää niistä ehkä merkittäviäkin asioita, mutta tekstimassan yhtäjaksoinen läpiluku on totista työtä.

Kirjan artikkeliosassa voi kuitenkin aistia myös raikkaita tuulia. Rationaali historiaselitys tuntuu sittenkin elävän Venäjällä, vaikka pääministeri Putinin linja sitä kuinka kuristaa.

Tämä venäläinen tutkijaryhmä ei pidä Suomea hyökkääjänä eikä suomalaisia fasisteina. Nykyisen venäläistutkimuksen mukaan talvisota oli ensimmäisen maailmansodan luoman poliittisen maantieteen looginen seuraus.

Euroopan kartalle oli syntynyt sivistyksen viholliseksi lännessä julistettu Neuvostoliitto. Saksan nöyryytys Versaillesin rauhansopimuksessa auttoi kansallissosialistit valtaan. Neuvostoliitto pyrki maailmanvallankumoukseen ja yritti samalla ratkaista Venäjää 1500-luvulta lähtien riivanneet geopoliittiset ongelmat. Talvisota oli tämän kaiken tahaton sivutuote, jonka painoarvo kokonaisuuden kannalta oli varsin vähäinen.

Muuten kirjan raporteissa kertautuvat useimmat perinteiset tarinat. Siellä ovat puiden latvoista saalistavat tarkka-ampujat ja 120 kilometriä pitkä kuuden metrin korkuinen linnoitusmuuri, jonka suojassa suomalaiset istuivat naureskelemassa puna-armeijan ryntäilylle.

Mutta on jotain uuttakin, kuten 800 suojeluskuntalaisen ja upseerin vaimoista koottu naispataljoona, josta jäljelle jäi vain 40 sotavankia.

Läntisen lehdistön talvisodasta antamaa kuvaa esittelevä artikkelikokoelma Talvisota muiden silmin ei sentään juutu näiden vanhojen perustarinoiden kertaamiseen, mutta jää pinnalliseksi ja hajanaiseksi. Samaa tapahtumahistoriaa toistetaan moneen kertaan ja juttujen sisällön selostus jämäköityy harvoin kunnon analyysiksi.

Pohjimmiltaan kirjoituskokoelman perussanoma on kuitenkin terve. Vaikka myötätunto Suomea kohtaan oli yleinen Euroopassa ja Yhdysvalloissa varsinkin, talvisodan kommentointi painottui oman maan turvallisuustarpeiden perusteella. Sen sävy riippui enemmän siitä, mikä oli kotimaan suhde Neuvostoliiton liittolaisena poseeraavaan Saksaan kuin siihen, mitä teki mieli kirjoittaa Neuvostoliiton hyökkäyksestä Suomeen Jukka Tarkka

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää