Valikko
Kulttuuri    |   ooppera

Huonon maun estetiikka kiehtoo Rusalka-oopperassa

Richard Jonesin loistava ohjaus kannatti ostaa Kööpenhaminasta.

Tilaajille

Antonín Dvorákin Rusalka Suomen kansallisoopperassa. Musiikinjohto Ivan Anguélov, ohjaus Richard Jones, apulaisohjaaja Anna Dirckinck-Holmfeld. Rooleissa Olga Romanko, Vladimir Baykov, Erik Fenton, Lilli Paasikivi, Anna-Lisa Jakobsson, Juha Koskela, Pauliina Linnosaari, Tove Åman, Riikka Rantanan, Jeni Packalen, Jyrki Anttila. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri.

Huonon maun estetiikka kiehtoo Rusalka-oopperassa Suomen kansallisooppera teki hyvän kaupan hankkiessaan englantilaisen Richard Jonesin

Rusalka-ohjauksen Tanskan kuninkaallisesta oopperasta Kööpenhaminasta.

Rusalka on loistava ja kiehtova näyte huonon maun estetiikasta, niin sanotusta camp-tyylistä, joka on vaihtelevalla menestyksellä kukoistanut pitkään myös oopperanäyttämöillä. Kun visuaaliseen suggestiivisuuteen liittyy korkeatasoinen, hehkuva musiikillinen ilmaisuvoima, ensi-ilta kuuluu Kansallisoopperan parhaisiin saavutuksiin.

Dvora´kin

Rusalka on periromanttinen ja saksalaishenkinen, luonnon taikaa henkivä mytologinen ooppera, jossa vedenneito Rusalka rakastuu kauniiseen prinssiin ja haluaa muuttua ihmiseksi päästäkseen naimisiin ihastuksensa kohteen kanssa. Rusalka saa pyrstön tilalle jalat, mutta menettää samalla äänensä ja puhekykynsä.

Jones on tulkinnut vedenneito-myyttiä terävän ironisesti nykyajan näkökulmasta. Rusalka on nuori nainen, joka on tyytymätön ulkonäköönsä ja haluaa kauneusleikkauksen avulla muuttua seksikkääksi ihannenaiseksi.

Seuraukset ovat traagiset, ja lopuksi Rusalka joutuu rupsahtaneiden, samankaltaisten groteskien blondiinien - entisten vedenneitojen - täyttämään ilotaloon houkuttelemaan miehiä kuolemaan.

Jonesin taitavasti rytmittämä ja karakterisoima ohjaus perustuu kolmeen Giles Cadlen upeaan näyttämökuvaan. Ensimmäinen on metsälampi, kisailevien vedenneitojen ja isällisen vedenhengen maailma. Lammen rannalla on uimahyppyteline.

Cadle on mestari sekoittamaan arkisen banaalia ja outoa keskenään.

Tuloksena on surrealistista runollisuutta, jota somien vedenneitojen viehkeä uimajumppa korostaa.

Koomissävyinen banaalius hallitsee toista näytöstä, jossa suuri ja kolkko tšekkiläis-folkloristinen tupa markkeeraa prinssin palatsia.

Nicky Gillibrandin hupaisan rumat asut viittaavat kommunismin 1950- tai 1960-luvulle. Kaikki ovat kuin suomalaisittain seipään nielleitä prinssin juhlissa, ja maalaiskansan poloneesi huvittavan kömpelö ja typerä.

Huonon maun estetiikka on parhaimmillaan kolmannessa näytöksessä, rähjäisessä funkis-kapakassa, jossa happamat, juopuneina tuoleillaan röhjöttävät entiset seksipommit odottavat uusia uhreja.

Lavastus on rakennettu näyttämölle, jossa tekniikka mustine metallikehikoineen ja valaistuslaitteineen on nähtävissä. Se sopii tyyliin.

Rusalkana lauloi venäläinen Olga Romanko, loistokas ja verevä lyyris-dramaattinen sopraano. Hän oli kuutamoisissa rakkaushaaveissaan säteilevä ja liikuttavan herkkä.

Muodonmuutos ja mykkyys tekivät Rusalkasta täysin luonnottoman ja säälittävän rassukan. Kun Rusalkan lauluääni palasi kolmannessa näytöksessä, se tuntui niin tärkeältä tapahtumalta, että prinssin kuolema vaikutti melkein sivuseikalta.

Psykoanalyyttisesti tulkiten vedenneito, puoliksi nainen, puoliksi kala, on seksuaalisuuden ja mysteerien symboli. Prinssille hän edustaa animaa, hänen mielensä feminiinistä puolta, joka saa hänet sukeltamaan vesielementin symboloiman piilotajunnan syvyyksiin.

Näyttämön yläpuolella mollottava kuu on mystisen naisellinen ja öisen henkimaailman symboli, joka saa joskus naisen kasvot. Hakkuupölkkyyn isketty kirves liittyy vedenhenkeen, joka yrittää ratkaista Rusalkan ongelmia. Liesien savulla on tulen merkkinä myös tärkeä merkitys.

Sen kummempaa freudilaista ja jungilaista viritystä Jonesin ohjauksessa ei kuitenkaan ole. Symboleja voi tulkita, jos on siihen tarvetta.

Yhdysvaltalainen Erik Fenton on vahva - joskaan ei kovin kaunisääninen lyyrinen tenori ja laulaa uljaasti ja rohkeasti prinssin korkeaa osaa. Mezzosopraano Lilli Paasikivi tekee mainion tyypin koppavana, naiselliseen viehätysvoimaansa uskovana ruhtinatar-matamina. Mezzosopraano Anna-Liisa Jakobsson on niin kiukkuinen Ježibaba-noita kuin toivoa saattaa.

Ruslakan lämpimin hahmo on Vladimir Baykovin Vedenhenki, jonka basso virtaa tunnetta ja huolta tulvillaan.

Rusalkan musiikillinen energia ja elinvoima ovat sen vesimaailmassa, jossa Tove Åman, Riikka Rantanan ja Jeni Packalen livertävät aaltoillen ja loiskutellen - hiukan kuin Wagnerin

Reinintyttäret.

Juha Koskela, Pauliina Linnosaari ja Jyrki Anttila laulavat omat roolinsa mallikkaasti.

Ivan Anguélovin johtama orkesteri loihtii musiikin öisen luonnonkauneuden ja -magian, antaa demonialle satumaisen pelottavat äänet, vangitsee niin kansanomaisen sykkeen kuin wagneriaanisen myyttisyyden. Orkesterin myötätunto Rusalka-parkaa kohtaan kasvaa näytös näytökseltä ja hehkuu surullisen kauniina kolmannessa näytöksessä.

Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää