Valikko
Kulttuuri

ARS nosti Suomi-taiteen umpiosta

Kylmän sodan vaikutus tuntuu Ars-näyttelyiden alkutaipaleella. Myöhempien Arsien vastaanottoa leimaa rahavallan kritiikki ja skandaalihakuisuus.

Tilaajille

Vuodesta 1961 lähtien järjestetyt kansainväliset Arsit ovat Suomen suurin nykytaiteen näyttelyinstituutio. Kriitikot ovat olleet niitä kohtaan tavallista suopeampia.

Tämän huomasi kriitikko ja vapaa toimittaja Heikki Kastemaa, jonka tutkimus Nykyaikojen kampanjat. Ars-näyttelyt ja niiden vastaanotto 1961-2006 ilmestyi juuri Kuvataiteen keskusarkiston julkaisemana. Kastemaa kävi läpi KKA:sta löytyvät Ars-lehtikirjoitukset ja muut mediatallenteet.

"Ennen Ars 83-näyttelyä kriitikot eivät olleet kovin hyvin perillä kansainvälisestä nykytaiteesta. Sävy oli varovainen, kun muu kritiikki vielä 1950-60-luvuilla oli hyvinkin voimakasta", Kastemaa sanoo.

Ars-kritiikeissä kuuluu moniäänisyys. Suuria linjoja on vaikea vetää. Ainoa Ars, jonka vastaanotossa Kastemaa havaitsi selkeän trendin, on Ars 95. Sen moninaisuudesta oltiin yksimielisiä. "Samoja ideoita toistettiin lähes samoin sanoin", Kastemaa kertoo.

"Parasta taiteessa on se, että jokaisella saa olla siitä oma mielipide", kirjoitti sanomalehti Karjalaisen Leena Leskinen Myller. "Jokainen tulkinta ja tunne on oikea", raportoi Jukka Yli-Lassila Jyväskylän Ylioppilaslehteen. "Kuvan merkitys katsojan mukaan", otsikoi Helsingin Sanomien Marja-Terttu Kivirinta.

Kastemaa arvelee, että samanmielisyyteen oli syynä muun muassa 1990-luvun lama.

"Elettiin uutta aikaa. Kylmä sota oli loppunut, puhuttiin arvotyhjiöstä. Lama-aika toi yhtenäisyyttä. Oli nähtävissä myös sellaista asennetta, että kyllä tässä Suomikin vielä ponnistaa maailmalle." Idea Ars-näyttelystä syntyi Venetsian biennaalin 1960 innoittamana. Taide-lehden silloinen päätoimittaja Erkki Koponen kampanjoi voimakkaasti kansainvälisen suurnäyttelyn puolesta.

"Kylmän sodan aikakaudella uhka taiteen Suomi-umpiosta oli todellinen. Oli vaara, että Suomi jäisi taiteessakin eristettyyn asemaan. Arsit ovat vahvasti edistäneet taiteen kansainvälisyyttä ja kulttuurivaihtoa, ensin 1960-luvulla, sitten erityisesti 80- ja 90-lukujen alussa." Kansainvälisen taiteen tulo vaikutti kotimaiseen taiteeseen ja muutti yleisön taidekäsityksiä.

Idän ja lännen voimakas vastakkainasettelu tuntui Arsissakin.

"Alun perin Arsin ideana oli toimia porttina idän ja lännen välillä, kuten Lahden kirjailijakokoustenkin. Tällaisen kansainvälisen kulttuurisen aseman saavuttaminen on hyvinkin saattanut olla Kekkosen linjaus", Kastemaa sanoo.

Mikään sosialistimaa ei virallisesti osallistunut Ars-näyttelyihin, vaikka yksittäisiä taiteilijoita oli mukana. Neuvostoliittoa ja Itä-Saksaa haluttiin Arsiin. Suunnitelmat olivat jo melko pitkällä 1973, kunnes kuultiin, että maat kieltäytyivät osallistumasta näyttelyyn länsimaisen nykytaiteen kanssa.

"Taustalla saattoi olla se, että Neuvostoliiton toisinajattelevat taiteilijat alkoivat liikehtiä näkyvämmin noina aikoina", Kastemaa sanoo.

Taiteen tekeminen vertautui avaruuden valloitukseen, esimerkiksi ensimmäisen Arsin komissaarin Sakari Saarikiven avajaispuheessa: "Aikana, jolloin atomin ytimestä puserretaan esiin pelottavia voimia, ja jolloin astronautit valmistautuvat matkustamaan toisille planeetoille, ei aikansa mukana elävä taiteilija voi tyytyä maalaamaan pulloja ja punaposkisia omenoita. Hän tekee avaruusmatkansa siveltimellä ja taltallaan." "Arsien Arsina" Kastemaa pitää vuoden 1983 näyttelyä, koska se vahvisti länsimaisen modernin taiteen traditiota ja uusia suuntauksia. Installaation, performanssin ja videotaiteen käsitteet vakiintuivat Suomeen. Esillepanossa hyödynnettiin koko museo.

Jannis Kounellis asensi hylätystä puutavarasta koostuvan installaationsa Ateneumin suureen kaari-ikkunaan.

Kohu on ollut olennainen osa Arsien mediasuhdetta. Ars 95:n Valkeaan rakkauteen,

Henrik Plenge Jakobsenin eritteitä pyöritelleisiin tehosekoittimiin viitataan yhä usein keskustelussa nykytaiteesta.

2000-luvun jutuista skandaalihakuisuus on jo vähentynyt, ja iltapäivälehtien kiinnostus laantunut.

"Nykytaidetta on alettu sietää. Ihmisten tietämys on kasvanut. Skandaalien näkemisessä nykytaiteessa on jotain hyvin pikkukaupunkimaista. Jos näyttelyssä käy yli 100000 ihmistä, siitä voidaan hyvin saada aikaan kaikenlaista mediapöhinää." Arseja on 2000-luvulla ryhdytty käyttämään haastatteluareenana. Näyttelyyn on tuotu Anneli Jäätteenmäkeä myöten erilaisia henkilöitä, Kastemaa kertoo.

Taiteilijahaastattelut ovat lisääntyneet ja asiantuntijakritiikki vähentynyt. Vähiten kirjoitettiin Ars 01-näyttelystä, eniten Arsista 1983. Kuitenkin jo edellisestä Arsista vuonna 2006 kirjoitettiin yhtä paljon arvioita kuin Arsista 1995 (34).

Kauhistelun sävyttämän journalismin ohella Ars-kirjoittelua leimaa sponsoroinnin arvostelu. "Unohtumattoman kriittisen lausunnon antoi taidekriitikko Tom Sandqvist, joka uskalsi sanoa vuonna 1983 Hufvudstadsbladetin haastattelussa: 'Jag är ingen annonsspelare', eli 'En ole mikään mainostolppa'." "Arseja on aina moitittu mammonan ja taiteen liitoiksi", Kastemaa sanoo.

Jo 1969 Arsille tehtiin mittava mainossuunnitelma, ja jo Arsia 1974 sponsoroitiin, vaikka rahoittajien löytäminen oli vaikeaa.

Ars-puhe tyypillisesti yleistää.

"Yhteisnäyttelyissä on psykologinen vaikutus, yleistetään, että oli sitä ja sitä. Tosiasiassa Arsit on rakennettu huolella ja kuratoitu perusteellisesti. Moninaisuutta on enemmän kuin ihmiset ovat muistaneet tai halunneet muistaa." "Nykytaide on vaikeaa. On vaikea käsittää, mikä on nykyisyyttä, mikä kestävää. Käsitteetkään eivät ole vakiintuneita. Jos kriitikko ei osaa ottaa paljouteen kantaa, hän on joko kokematon, tai voi olla myös niin, että näyttely ei vain haasta yleistyksiin." Seuraava Ars on vuonna 2011. Mutta tarvitaanko jättiä enää? Alkuperäiseen tehtäväänsä, taiteen uusien ilmiöiden esittelyyn Ars ei enää ole riittävä instrumentti.

"Kun kuulin Afrikka-teemasta, melkein hyppäsin kattoon innostuksesta. Päätös järjestää näyttely Afrikasta muistuttaa ensimmäistä Arsia. Nyt ollaan syvässä Suomi- ja Eurooppa-umpiossa. On aika avata ikkunoita ulos", Heikki Kastemaa sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää