Valikko
Kulttuuri

Priscilla köröttelee nyt näyttämöllä

Jason Donovan keikistelee elämänsä roolissa drag queenina, kun musikaaliyleisöä houkutellaan teatteriin Lontoossa.

Tilaajille

LONTOO. Yksi selvä trendi on havaittavissa Lontoon West Endiin tulevissa musikaaleissa: tuttuus. Tekijät haluavat pelata varman päälle tarjoamalla ihmisille "uutuutena" sellaista, jonka nämä tuntevat jo etukäteen.

Yksi yleisimmistä tavoista on tehdä elokuvasta musikaaliversio ja päinvastoin.

The Producers oli ensin Mel Brooksin elokuva, sitten siitä tehtiin näyttämömusikaali, joka vielä kertaalleen kuvattiin musikaalielokuvaksi. Sama kokonaiskierto oli Hairspraylla.

Billy Elliot on ollut Lontoon kestohitti.

Toinen tuttuutta hyödyntävä tapa on tehdä uusia musikaaleja, joissa soivat vanhat hitit. Tunnetuin on tietenkin Mamma Mia. Muita Lontoon ohjelmistossa pyöriviä hittikimaroita on Queenin musiikkiin perustuva We Will Rock You, Michael Jackson -tribuutti Thriller sekä Frankie Vallista kertova Jersey Boys. Ohjelmistosta on jo poistunut Spamalot, joka perustui Monty Pythonin sketseihin ja hävyttömiin ralleihin.

Uusimpana joukkoon on liittynyt Priscilla - Queen of the Desert, joka kertoo kolmen drag queenin matkasta Priscilla-nimisellä bussinrämällä halki Australian junttikylien. Se perustuu tietysti taannoiseen australialaiseen hittileffaan. Musikaali tehtiinkin ensin Australiassa ja nyt se on saapunut Eurooppaan Lontoon Palace-teatteriin. Ja komeasti saapuikin.

Priscilla-musikaali tarjoilee sekin tuttuja hittejä ja pelaa nostalgialla.

I Will Survive, Don't Leave me this Way, Venus, Go West ja Finally soivat päässä teatterista poistuessa. Miss Understanding eli Wezley Sebastian tekee hervottoman Tina Turner -numeron.

Kokemus on päräyttävä hittikavalkadi, joka pröystäilee mahtavilla ja kaiken mielikuvituksen yläpuolelle nousevilla puvuilla. Välillä ei tiedä, katsooko musikaalia vai loisteliaasti toteutettua drag show'ta. Kyllä se musikaali on, koska kaikki kappaleet esitetään livenä eikä huulisynkkana.

Priscilla on ollut samalla kertaa lavastajien ja puvustajien unelma ja painajainen. Näyttämöllä nähdään aidon kokoinen linja-auto, eihän musikaalia voisi tehdä ilman nimihenkilöä! Tuottajat kertovat miettineensä päänsä puhki, miten bussin saa mahtumaan pienehkölle näyttämölle ja tarvittaessa kätkemään sen lavasteisiin. Mutta rahalla saa - ja bussilla pääsee.

Aitoa australialaisväriä lontoolaisversioon tuo pääroolissa Tickinä nähtävä 1980-luvun pretty boy Jason Donovan. Teini-idoliajoista hän on kypsynyt ja tekee hämmästyttävän uskottavan dragdiivan, joka yrittää löytää paikkansa myös poikansa isänä.

Aavikon kuningatar viettelee katsojan hukuttamalla tämän konfetteihin ja glitteriin. Se ei pyrikään syvempiin tulkintoihin, vaan on rehellisesti pelkkää pintaa, jossa niin sanottu feel good -faktori eli hyväntuulisuustekijä on tärkein mittari.

Laulut ja tanssit on toteutettu vankalla ammattitaidolla ja replikointi on narttumaisen nokkelaa. Piruilut sinkoilevat queenien kesken ja yleisö repeää riemusta. Nähdään myös yhdet hautajaiset suoraan helvetistä.

Priscilla on todellinen extravaganza! Ja epäilemättä myös tulevien vuosien kassamagneetti, oli lama tahi ei.

Priscilla Queen of the Desert. Palace Theatre, Lontoo. Ohjaus Simon Phillips. Rooleissa mm. Jason Donovan, Tony Sheldon, Oliver Thornton ja Clive Carter.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää