Valikko
Kulttuuri    |   teatteri

Alistettu piika hautoo kostoa

Tuomo Aitan ohjaama Genet-tulkinta uskoo näyttelijöihin ja luottaa katsojiin.

Tilaajille

Jean Genet: Piiat. Teatteri Jurkka. Suomennos Esko Elstelä, ohjaus Tuomo Aitta, lavastus ja puvut Markus Tsokkinen, valot Harri Kejonen, musiikki Taito Hoffrén. Rooleissa Nelly Hristova, Saija Lentonen, Pirkko Hämäläinen.

Alistettu piika hautoo kostoa Joskus on oikein hyvä esittää näytelmä sellaisenaan, antaa teatterin puhua teatterina ja jättää johtopäätökset katsojalle.

Tuomo Aitta on ohjannut Jean Genet'n

Piiat teatteri Jurkkaan selkeällä ajatuksella, mutta näkemystään millään tavoin tyrkyttämättä.

1947 julkaistu, harvoin suomalaisilla ammattinäyttämöillä nähty draama puhuttelee sellaisenaankin, mutta laajenee vaivattomasti kuvaamaan myös tätä aikaa sekä vallan ja väkivallan yleisiä mekanismeja.

Piiat perustuu tositapahtumaan, Le Mansissa 1933 tapahtuneeseen veritekoon, jossa Lea ja Christine Papin murhasivat emäntänsä sekä tämän tyttären. Genet'n näytelmän sisarukset ovat tehneet "Rouvan" esittämisestä ja kuvitteellisesta murhaamisesta toistuvan rituaalin, jossa kumpikin tytöistä vuorollaan komentaa ja nöyryyttää toista, omaa surkeuttaan korostaen, samalla mahdistaan humaltuen.

Todellinen kuvio ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoinen, sillä palvelijattaret paitsi halveksivat myös ihailevat ja kadehtivat työnantajaansa, josta ovat monin tavoin, eivätkä vähiten emotionaalisesti, riippuvaisia.

Rouva puolestaan hallitsee kahta, kaikesta päättäen vaille rakkautta jäänyttä palvelijaansa yhtä skitsofreenisesti näihin heikkona tukeutuen ja vuoroon tylysti käskyttäen.

Kolmiodraamassa on paljon patoutunutta vihaa ja pinnanalaista uhkaa, niin sadistisia kuin masokistisiakin piirteitä, joita Aitan ohjaus taiten hyödyntää.

Rouvansa syrjäyttämistä juonivat piiat vertautuvat psykoanalyyttisessa tulkinnassa äitiään uhmaaviin tyttäriin tai vaikkapa työnjohtajan murhalla hekumoiviin orjiin, pakoa suunnitteleviin vankeihin, koulua vastaan kapinoiviin oppilaisiin tai laajemmin yhteiskuntajärjestyksen tai minkä tahansa systeemin painamiin, sivullisuutta ja osattomuutta kokeviin, kostoa hautoviin kansalaisiin.

Oikeuden ottamisessa omiin käsiin nähdään jotain ylevää ja ansaittua, rikollisuudessa rohkeutta. Kouluampujan psykopatologiaa ei tarvitse etsiä nurkan takaa.

Nelly Hristova ja Saija Lentonen lataavat sisaruksiinsa vimmaista, paikoin lähes pelottavaa epävakaisuutta ja voimaa. Clairen ja Solangen vinksahtanut mielikuvitusleikki vaikuttaa hysteeriseltä, mutta sittenkin suhteellisen harmittomalta helpotuksen hakemiselta, kunnes Rouva itse saapuu näyttämölle.

Pirkko Hämäläinen tekee helmikaulaisesta, Madame Rochasilta tuoksuvasta turkkirouvastaan kiehtovan, liki demonisen hahmon. Hän on erinomaisesti selvillä pikku palvelijattariensa juonittelusta, käyttää tätä tietoa pirullisesti heidän ohjailuunsa ja vieläpä nauttii siitä, häpeämättömästi.

Sisarukset taas heittäytyvät rouvan jalkoihin kuin koirat kerjäten rapsutusta. Asetelma on samaan aikaan sairas ja täysin tunnistettava.

Tässä kohdassa valtakaruselli pyörii katsojan kannalta sangen nautittavasti, ja Clairen lehmuksenkukkateehen lisäämä unilääke alkaa vaikuttaa hyvinkin ansaitulta.

Esityksen intensiteetti kuitenkin laskee Rouvan poistuttua ja jätettyä sisarukset setvimään välejään ja keskinäistä vallankäyttöään, myttyyn mennyttä murhaa sekä tulevaisuutta, joka näyttää lyhyeltä. Nuoret näyttelijät tekevät loppuun saakka huolellista työtä, mutta teksti alkaa loppua kohden uuvuttaa.

Tätä loppulaskua lukuun ottamatta Jurkassa on tarjolla jälleen kerran kiinnostava ja huolella hiottu pieni esitys, oikein hyvää näyttelijään ja katsojaan luottavaa teatteria.

Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää