Valikko
Kulttuuri

Viljo Revellin pehmeämpi puoli

Rationalisti suunnitteli pieniä ja keskisuuria rakennuksia ihmisen mittakaavaan.

Tilaajille

Sata vuotta sitten syntynyt Viljo Revell oli tuottelias ja monipuolinen arkkitehti. Hänen julkisuuskuvaansa on kuitenkin leimannut Helsingin Makkaratalo ajoramppeineen. Kirpeimmissä puheenvuoroissa Revell on nostettu symbolisoimaan vanhan kaupunkimiljöön hävitysaaltoa 1960-70-luvuilla, vaikka hän ehti kuolla jo 1964.

Totta onkin, että myöhäistuotannossaan Revell usein edusti suoraviivaista "kerralla kuntoon" -periaatetta. Hänen laajoista kaupunkikeskustasuunnitelmistaan toteutui kuitenkin vain Vaasan keskustakortteli eli Rewell Center.

Sen sijaan Helsingin City-Center jäi torsoksi, sillä hankkeesta valmistui vain Makkaratalo vuonna 1967.

Muita Revellin töitä ovat esimerkiksi Helsingin Lasipalatsi, Teollisuuskeskus (Palace), monet Espoon Tapiolan rakennukset sekä kansainvälisesti tunnetuimpana työnä Toronton kaupungintalo.

Revellin pienimuotoisemmat työt tunnetaan huonommin, vaikka omana aikanaan ne saivat runsaasti palstatilaa alan ammattilehdissä.

Revell suunnitteli yhteensä viitisenkymmentä omakotitaloa, rivitaloa, huvilaa tai muuta pienrakennusta. Niistä ehkä parhaiten tunnettu on Didrichsenin koti- ja taidemuseo Helsingin Kuusisaaressa.

Revellin opiskeluvuosina 1928-37 löi läpi funktionalismi, jonka hän omaksui esikuvinaan muun muassa Le Corbusier, Mies van der Rohe ja Alvar Aalto. Nuoren opiskelijakolmikon - Revellin, Niilo Kokon ja Heimo Riihimäen - suunnittelema Lasipalatsi (1935) jäi suomalaisen arkkitehtuurin historiaan puhtaan funktionalismin edustajana. Väliaikaiseksi tarkoitetun basaarirakennuksen arvo Helsingin keskustan keventäjänä on vain kasvanut tiivistyneen Kampin myötä. Revell teki suunnittelutöitä 1930-luvun jälkipuolella lähinnä kotikaupunkiinsa Vaasaan ja sen lähiympäristöön. Liikerakennukset edustivat modernia arkkitehtuuria, kun taas perinteiseen suomalaiseen puurakennuskulttuuriin istui hyvin Kuntsin huvila Koivulahdella. Rakennuksessa on tosin myös Frank Lloyd Wrightin preeriatalojen piirteitä.

Samaa linjaa jatkavat sotien jälkeen rakennetut Ollonqvistin yksityistalo Westendissä sekä Helsingin itäsaaristoon ja Vaasan saaristoon rakennetut viikonloppumajat Kelopuu ja Helenius. Yhteistä on meriympäristö sekä rakennuksissa tupa, jonka sydämenä on takka, avoin yhteys tuvasta avaralle terassille, pitkät räystäslipat sekä harja- tai pulpettikatto.

Helsingin Puu-Maunula oli Revellin ensimmäinen laaja suunnittelutyö heti sotien jälkeen ja hänen ensimmäinen laaja asuntoprojektinsa.

Modernistisen koulukunnan arkkitehdin muuntautumiskyky joutui koetukselle, mikä Revellin tapauksessa luultavasti oli ongelmista pienimpiä. Elettiin asuntopulan aikaa, jolloin rintamamiehet olivat palanneet sodasta, siirtokarjalaiset piti asuttaa ja yhteiskunta oli teollistumassa ja kaupungistumassa.

Pula-ajasta huolimatta Suomessa oli kuitenkin puuta. Kaksikerroksiset puurakennukset olivat luonteva ratkaisu, jotta saatiin nopeasti suuri määrä asuntoja valmiiksi.

Ongelmia olivat rakennusaineiden ja tarvikkeiden saanti, rahoitus ja pula ammattityövoimasta. Puu-Maunulan asunnot olivat nykyajan mittapuun mukaan hyvin ahtaita, enintään 40 neliön kaksioita.

Maunulan rakentamisen toinen vaihe käynnistettiin 1949. Olosuhteet olivat kohentuneet, minkä vuoksi Revellin suunnittelemat uudet rakennukset olivat punatiilisiä matalia kerrostaloja.

Maunulan puutalot oli tarkoitettu väliaikaisiksi ja sellaisiksi ne myös jäivät: rakennukset purettiin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa.

Revell suunnitteli 1950-luvun alussa Sipooseen Villa Kuntsin. Se edustaa siirtymävaihetta, jossa on samaan aikaan nähtävissä Frank Lloyd Wright -tyylinen huvilamainen rakentaminen ja kohti minimalismia etenevä, Mies van der Rohelta vaikutteita saanut tilan ja materiaalin pelkistetty käyttö.

Revell oli Espoon Tapiolan suunnittelupioneereja. Revellin työt ulottuvat pienehköistä Lastentalosta ja asunto-osakeyhtiö Koulukallion rivitaloista yhdeksänkerroksisiin tornitaloihin asti.

Vuonna 1954 rakennetut Lastentalo ja Koulukallio ovat suoraviivaisen selkeitä rakennuksia. Niissä Revell pääsi toteuttamaan puhtaiden muotojen kauneutta ja rationaalista järjestystä.

Toteutukset eivät silti olleet kylmiä, vaan niitä pehmensi punatiilen runsas käyttö. Koulukallion asuintilat on nostettu pohjakerroksen yläpuolelle. Sama tilaratkaisu on Jollaksen asunto-osakeyhtiö Kärjensivun rivitalossa.

Miten Revellin pientalotuotanto muuttui ajan kuluessa ja mikä on sen suhde hänen suuriin töihinsä? Oliko hän puhdas rationalisti vai - kuten on myös sanottu - ikuinen avantgardisti?

Ehkä hänessä oli aimo annos kumpaakin: pyrkimys suunnittelutehtävien pragmaattisiin ratkaisuihin, mutta myös ennakkoluuloton kyky kulkea omia teitä.

Revell oli avustanut Aaltoa Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongin suunnittelussa 1937, mutta kahden arkkitehdin tyylit erkanivat 1950-luvulla. Aallolle oli ominaista harmonia, luonnonläheisyys ja 1930-luvun funktionalismin perinteen jatkaminen.

Revellin tuotannossa taas kuvastuvat tekniset uudistukset ja uusien materiaalien siekailematon käyttöönotto. Lopputuloksessa ei hänelle ollut tärkeintä omaperäisyys. Revellin arkkitehtuurille on luonteenomaista rationalismi ja selkeys, eikä hän kaihtanut betonibrutalismiksi kutsuttua tyylisuuntaa. Rakennuksia on moitittu persoonattomiksi.

Yleinen mielikuva on, että 1950-luvun kuluessa tekniikka ja materiaalit saivat Revellistä yliotteen ja luovat arkkitehtoniset ratkaisut jäivät taka-alalle. On myös sanottu, ettei hän ollut pienen ihmisen asialla.

Revellin pienrakennustuotanto osoittaa kuitenkin, ettei hän koskaan kadottanut inhimillistä mittakaavaa. Revellin pientaloarkkitehtuurissa on ajan myötä selvä muutos perinteisistä rakennuksista kohti moderneja, pelkistyneitä muotoja ja hänelle tyypillisiä vaakasuoria linjoja. Kyse on silti ennemminkin olosuhteiden muutoksesta kuin erilaisista tyylikausista. Ensisijainen syy ratkaisujen muutoksiin olivat 1940-luvun kriisivuodet ja niitä seurannut vapautuminen ankeiden olojen kahleista.

Pienissä ja keskisuurissa taloissa on pyrkimys luonnonläheisyyteen, vaikka Revell ei rakennuksia piilotellutkaan. Sotainvalidien ammattioppilaitoksesta hän kirjoitti Arkkitehti-lehteen 1949, että tavoitteena oli "läheinen suhde luontoon ja sen erinomaisten maisemallisten arvojen tehostaminen" ja "kaavamaisen laitosmaisuuden tietoinen välttäminen", mikä toteutettiin matalalla, hajautetulla rakennuskannalla. Tässä on selvä ero Revellin urbaaneihin järkäleisiin ja Amerikasta ideoituihin keskustakortteleihin, jollaiset saattavat herättää nykyään enemmän vihastusta kuin ihastusta.

Kirjoittaja on tutkija, tietokirjailija ja vapaa toimittaja.

Omaperäisyys ei ollut Revellille lopputuloksessa tärkeintä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää