Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Parittomat numerot eivät lohduta

Tilaajille

Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (La solitudine dei numeri primi). Suom. Helinä Kangas. WSOY. 298 s. 26 e.

Parittomat numerot eivät lohduta Nobelisti

Orhan Pamukin mukaan kaikki suuret lukukokemukset ja -nautinnot sekoittuvat aikanaan muistoissamme kyseisten kirjojen kansiin.

Kun sain käsiini Paolo Giordanon

Alkulukujen yksinäisyyden, en olisi uskonut, että sen kansille lankeaisi mitään niin painavaa tehtävää.

Romaanissa on toki kaikki ainekset vuosisadan rakkaustarinaan. Se kertoo Alicesta ja Mattiasta, jotka elämä heittää hetkeksi yhteen.

Alice ontuu lapsuuden tapaturman vuoksi, Mattian omaatuntoa painaa kaksossisaren katoaminen.

Kumpikin on omituinen omalla tavallaan: Alice vihaa itseään syömättömyydellä, lahjakas matemaatikko Mattia viiltelemällä käsiään.

Erityisen romaanista tekee se, ettei se mene niin kuin pitäisi tai niin kuin lukija toivoisi. Tai peruutetaan vähän: onnettomuuttahan seuraa etäältä miltei mielellään.

Vaikka

Alkulukujen yksinäisyydessä ei ole onnellista loppua, sen tarinassa on kauneutta. Ihmiset eivät loppujen lopuksi ymmärrä toisiaan, mutta tästä huolimatta he etsivät toisiaan ja lohdutusta maailmassa, jota sattuma ohjaa.

Lukija näkee Mattian Alicessa ja Alicen Mattiassa. Kuin rakkaudesta omaa onnettomuuttaan kohtaan he kuitenkin torjuvat toisensa ja liukuvat huomaamatta kohti toisia valintoja.

Sanassa alkuluku - numero primo - ja sen merkityksessä on vastaavaa kauneutta kuin tarinassa itsessään. Tiedämme, että alkuluvut ovat jaollisia vain yhdellä ja itsellään. Ne kohoavat symboloimaan teoksen päähenkilöitä.

Matemaatikko Mattian mielestä alkuluvut ovat epäileviä, yksinäisiä lukuja, jotka "olisivat mielellään olleet kuin muutkin, ihan tavallisia lukuja" siihen kuitenkaan pystymättä.

Kaikkein ikävimmin yksinäisiä alkulukuja kutsutaan alkulukukaksosiksi, ja sellaisina Mattia itsensä ja Alicen näkee. Ne ovat lukujonossa melkein peräkkäin, mutta aina jokin luku tulee niiden väliin. Mattia etsii muutenkin matematiikasta vertauskuvia kokemuksilleen maailmassa, johon hän ei sosiaalisilta taidoiltaan oikein istu.

Giordano on taitava kuvaamaan latautunutta välinpitämättömyyttä. Hänen kielensä välittyy myös suomeksi kirkkaana kuin alkulukujen viitoittamana, ilman häiritseviä tai ylimääräisiä elementtejä. Sanat, ajatukset ja välinpitämättömyydet on ladattu merkityksin, joita ei väsy tulkitsemaan, koska ne ovat "totta".

Hyvin kirjoitettuja romaaneja on pilvin pimein, kun taas hyvin kirjoitettuja, sisällöllään puhuttelevia romaaneja on paljon vähemmän. Tässä yhdistelmässä Giordano onnistuu paremmin kuin yksikään lukemani kirjailija vähään aikaan.

Walter Benjamin varoitti jo ajat sitten kirjallisuuskriitikoita siitä, että jokainen kiitos on strategisesti katsottuna avoin takaus. Giordanon romaanin kanteen vangittu kysyvä katse jää muistuttamaan siitä ja lukukokemuksestani, kun työnnän teoksen kirjahyllyyn.

Janna Kantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää