Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Oma valtakunta menee hevosesta

Asko Sahlberg asettuu vuoden 1809 William Shakespeareksi ja tuo kuningasnäytelmän maalaistaloon.

Tilaajille

Asko Sahlberg: He. WSOY. 120 s. 31e. Oma valtakunta menee hevosesta Jykevän tuotannon tiuhaan tahtiin viime vuosikymmenellä luonut Asko Sahlberg (s. 1964) päättää kolmen vuoden julkaisutauon perin raskaasti kalustetulla pienoisromaanilla He.

Hiukan se myöhästyy vuoden 1809 ylenpalttisesta 200-vuotisjuhlakattauksesta, vaan eipä ainakaan jää tieteellisten tutkimusten aallon ja suomalais-ruotsalais-venäläisten seremonioiden alle.

Ihan muuta He kyllä onkin, silkkaa sammakkoperspektiiviä.

Niinpä vertaaminen Shakespearen kuningasdraamoihin kuulostaa suuruudenhullulta, mutta on silti paikallaan.

Renessanssin neron näyttämöllä vain korkein ylhäisö kykeni tragediaan, kun taas alemman porukan toimet tuottivat pakosta komediaa.

Sahlbergin yhdeksännessä romaanissa taustalla häämöttää kaksikin kaikkein korkeinta, Ruotsin kuningas ja Venäjän keisari. Pääosassa on kuitenkin yksi pohjalainen syrjähuone ja suku, jonka pitäisi valita eri hallitsijoiden väliltä.

Tai ovathan he valinneet jo, sikäli kuin tavalliset ihmiset pystyvät vaikuttamaan oman elämänsä reunaehtoihin, eikä jää epäselväksi, että raappapöksytkin kykenevät tragedian raskaaseen sarjaan. Päinvastoin: juuri he jos ketkä kykenevät. Pihapiirin kaikkinäkevän muonamiehen sanoin: "Se saattaa ottaa äidin sydämelle, jos pojat sotii toisiaan vastaan." Jo "puheesta kuulee että heillä on karheat kämmenet", mutta on synnistä täyden tarinan aikamiespojilla sentään kuninkaalliset nimet, Henrik ja Erik.

Yhden veljen ensin ottama ja toisen sitten saama nuorikko on Anna, leskikuningatar kotoisammin Emäntä ja näennäisnarri othellolaisittain Mauri, muukalainen.

Koko maa pitää luovuttaa ja talo myös. Vaan kenelle? Kumpaakaan läänitystä ei mainita aarteeksi: Suomi on "sivistyksen jättömaa" ja sen pienoisversiossa, verivihan sukutalossa, haisee kuolema.

Silti kummastakin raadosta taistellaan hullun lailla, kuten ihmisen tapa on.

Nainen pysyy edelleen Hamletin äidin roolissa: "Poikien kohtalona on päätyä miehuuteen ja äidin osana seurata tätä murhenäytelmää sanattomana sivustakatsojana." Kuin uhmalla Sahlberg konkretisoi Rikhard III:n tunnetuimman repliikin uudelleen eloon. Nuoremman S:n teoksessa valtakunta todellakin menee hevosesta. Se lähivaltakunta, jonka voi silmällä nähdä sekä juuri ja juuri järjellä ymmärtää.

Mutta - iso mutta - eri maailmanaikojen kirjoittajien kädenojennukseen: kauhistuksen sijaan Sahlbergilla hävitys osoittautuu helpotukseksi. Ihmiset alkavat viimein näkyä kantamustensa alta ja sovitus pilkahtaa pienen pieneksi mahdollisuudeksi. Kenties uusi alku...

Sahlberg aloitti työstämällä romaanit Pimeän ääni (2000) ja Eksyneet (2001) liki nihilistisestä omien tunteiden ja toiveiden tyhjentämisen teemasta. Myöhemmin saman sävyn eksistenssitutkielmia saatiin vielä lisää, ja hänen teoksensa - myönnettäköön - alkoivat sekoittua toisiinsa.

Tammilehto (2004) sijoittui vuoteen 1918 ja avasi uuden ulottuvuuden kirjoittajansa uralla, vaikka suurta aihetta katsottiinkin edelleen tutunoloisesti, tiukasti yksittäisten tajuntojen läpi.

Psykologinen tarkkuus sanoutuu irti kansallisesta edustavuudesta, ja yksilöllisen sisäkuvan kieroutuneisuutta historialliseen monumenttiin tarjosi myös Yhdyntä (2005), pieni taideteos jatkosodan Helsingistä.

Ja nyt siis historiasaralla kolmantena He, maatiaisten kuninkaallinen murhenäytelmä Suomen kai ainoasta vuodesta, joka olisi voinut inspiroida suurta engelsmannia. Sahlberg viipaloi kerronnan eri osapuolten näkökulmajaksoiksi. Elämän näyttämöllä syntyy törmäilyä.

Raskasmielinen Sahlberg on, kuten ennenkin, ja siksi monelle varma inhokki, mutta myös hämmästyttävän herkkä, tarkka ja kaikkia aisteja samalla kertaa koskettava. Näin: "Hän ei liiku, hän on pakoon ryömineen metsän tuulten pieksämäksi jättämä puu. Minä halusin hänet." Vielä jää kysymys: ketkä ovat kirjan nimen "he"?

Perusmuodossaan sana toistuu sivuilla vain kymmenkunta kertaa, eikä mitään konna- saati sankariporukkaa voi tietenkään osoittaa. Sahlbergin rakennelmissa sellaisia ei ole.

Silti he ovat käsittääkseni koko ajan läsnä: he jotka tietävät paremmin, vetävät naruista ja polkevat anturansa alle. Elämämme yleisö, toisten katseet, hymähdykset, nauru ja välinpitämättömyys.

Toinen he ovat tarinan päähenkilöt. He, jotka eivät kykene ottamaan olemassaoloaan kevyesti. Tuskin haluavatkaan oppia ottamaan, ja ovat kiinnostavia juuri siksi.

Antti Majander

Raskasmielinen Sahlberg on, kuten ennenkin, ja siksi monelle varma inhokki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää