Valikko
Kulttuuri

Rivakat irtisanomiset järkyttävät Dagens Nyheterin toimitusta

Joka viides toimittaja joutuu lähtemään. Ensimmäisenä lähtölistalla ovat 2000-luvulla taloon tulleet.

Tilaajille

Tukholma. Tunnelma ei voisi olla vakavampi. Tämä on kriisikokous.

Ruotsin suurimman päivälehden Dagens Nyheterin (DN) kulttuuritoimittajat ovat kerääntyneet toimituksen sohville kuulemaan lehden ay-osaston Journalistklubbenin varapuheenjohtajaa Staffan Kihlströmiä ja sihteeriä Johan Smittiä.

Hiljaisilla äänillä kysytään kiperiä kysymyksiä: Mitä lehden brändille käy? Mitä meille käy? Mitä luottamusmiehet voivat nyt tehdä?

DN:n kulttuuritoimituksessa on varsinaisilla kulttuurisivuilla ja eri teemasivustoilla yhteensä 54 osa- tai kokoaikaista kulttuuritoimittajaa. Edellispäivänä toimitus sai kuulla, että heitä on kohta 20 vähemmän.

Koko lehdestä saa lähteä 100-120 henkeä, näistä toimituksen väkeä 60. Loput 60 ovat hallinnoista, markkinoinnista ja ilmoitusmyynnistä.

Kaikkiaan lehdessä on yli 500 työntekijää, joista journalistisissa tehtävissä on 289.

Kulttuuritoimituksen esimiestä ei kriisipalaverissa näy. Syynä on se, että toimitus sai viikko sitten kuulla, että edellinen lähtee, eikä uusi esimies Björn Wiman iltapäivälehti Expressenistä ole vielä aloittanut tehtävissään.

Dagens Nyheter teki viime vuonna tappiota yli 100 miljoonaa kruunua eli kymmenen miljoonaa euroa. Tappio oli odotettu näinä taantuman aikoina. "Bonnier on laajentunut voimakkaasti Yhdysvalloissa ja joutunut siellä laman vuoksi pahaan laina-ansaan. Amerikan-tappioiden vuoksi omistaja Bonnierilla ei ole enää joustovaraa", Smitt sanoo.

Ilmoitusmyynti ei vetänyt, ja tappiot tulivat ennen kaikkea sieltä. Tilaajia DN ei niinkään menettänyt.

Sekin oli odotettua, että joulukuussa aloittanut uusi päätoimittaja ja samalla myös DN:n uusi toimitusjohtaja Gunilla Herlitz ryhtyisi koviin toimiin.

Mutta tyyli on yllättänyt.

Heti joulukuussa 90 toimittajaa ja esimiestä pantiin hakemaan uudelleen omia tehtäviään. Juuri kukaan ei palannut vanhoihin hommiinsa, ja kolmisenkymmentä jäi kokonaan vaille uutta tehtävää. Heistä muodostettiin DN Resurs, eräänlainen pooli, josta otetaan toimittajia sinne, missä apua kulloinkin tarvitaan, sillä freelancereiden ja sijaisten palkkaaminen kiellettiin. Pooli täyttyi varsinkin entisistä väliportaan esimiehistä.

Nyt Herlitz istuu avotoimituksesta lasiseinin eristetyssä pienessä kulmahuoneessa. Hän tervehtii muttei hymyile ja sanoo, ettei halua mitenkään kommentoida lehden tilannetta.

Sinänsä moni toimittaja piti hyvänä, että pomoporrasta heti joulukuussa hieman kevennettiin, mutta oman tehtävän hakeminen sai monet järkyttymään.

"Uudet ihmiset, jotka eivät tunne minua eivätkä työhistoriaani päättävät, että ammattitaitoni ei riittänytkään niihin töihin, joita tein vuosia", sanoo pooliin laitettu taittaja Anita Bengtsson.

Nyt pooli on päätetty lakkauttaa. Ja toimittajille on tehty tarjous: jos päättää lähteä itse, saa normaalin irtisanomisajan palkan päälle kuuden kuukauden palkan. Miettimisaikaa maaliskuun puoliväliin.

"Tarjous on samantasoinen kuin alalla tällä hetkellä tuntuisi olevan", Smitt sanoo. "Mutta tahti on tiukka. Muissa lehdissä siirtymäajat ovat olleet vuosia, ja tarjolla on ollut todellisia eläkepaketteja." Irtisanomisaika vaihtelee iän mukaan kolmesta kahteentoista kuukauteen. Yli 55-vuotiaat ja yli kymmenen vuotta talossa olleet saavat käytännössä 20 kuukauden palkan ilman työvelvoitetta.

Mutta eroraha ei olekaan se, mikä toimittajia järkyttää eniten. Se on lista.

Lista kertoo järjestyksen, jossa toimittajat saavat potkut, jos vapaaehtoisia lähtijöitä ei löydy kuuttakymmentä.

"Viimeksi tulleet lähtevät ensiksi, ja jos työsuhde on samanpituinen, lähtee nuorempi ennen vanhempaa. Kukin voi kysyä oman sijoituksensa listalla", Kihlström sanoo.

Kuusikymmentä irtisanottavaa tarkoittaa sitä, että listalla ovat ainakin kaikki 2000-luvulla taloon tulleet toimittajat. Mutta asian tekee monimutkaiseksi se, että talon johdon mielestä "myös ammattitaito ratkaisee". Samoin kuin se, että eri toimituksista vähennetään eri määrä väkeä. Nykyiset työt pannaan uushakuun, ja haku saattaa olla vielä kesken, kun irtisanomistarjoukseen on jo vastattava.

Ammattiyhdistys vastustaa jyrkästi sitä, että päätoimittaja pääsisi poimimaan lähtijät. Tiedossa on riitelyä työtuomioistuimessa, Kihlström sanoo.

Tilanne kiristää hermoja, hän sanoo. "Täällä itketään, ja moni voi todella pahoin." Ihmiset laskevat, kannattako tarjoukseen tarttua, jotta käteen jää irtisanomisilmoituksen lisäksi vähän rahaakin: saako töitä, miten talous kestää. Vai uskaltaako ottaa riskin ja toivoa, että riittävän moni työkaveri tarttuu tarjoukseen ja oma työpaikka säilyy.

Vaikka työpaikka säilyisi, työ DN:ssä voi muuttua hyvinkin paljon, toimittajat arvelevat.

"Mietin, haluanko jatkossa työskennellä sellaisessa lehdessä, joksi DN muotoutuu", sanoo työmarkkinatoimittaja Cecilia Jacobsson taloustoimituksesta, josta vähennetään kaksi uutistoimittajan vakanssia ja useita taittajia.

Myös dn.se-verkkolehteä ajetaan alas. Uudeksi strategiaksi on valittu uudenlaisen lukulaitteella luettavan digilehden kehittäminen, kerrottiin samassa tilaisuudessa, jossa ilmoitettiin irtisanomisista.

"Ihmisillä on kamalat paineet. Ikäviä ovat myös muutamien kollegoiden ja varsinkin lukijoiden reaktiot. Ne ovat hyvin vahingoniloisia: tervetuloa todellisuuteen", Jacobsson sanoo.

DN:ssä ei olla nyt huolissaan vain omasta työpaikasta vaan koko lehdestä, sanoo kulttuuritoimituksen konkari ja arvostettu kulttuuritoimittaja Lars Linder. "Toimittajat ovat hyvin sitoutuneita lehteen. Ihmettelemme, kuinka voimme tehdä journalismia, josta voimme olla ylpeiltä." Linder ymmärtää sen, että toimitusta pienennetään, kun talousvaikeudet käyvät voittamattomiksi. "Kukaan ei kyseenalaista sitä, etteikö tästä hieman ylikansoitetusta lehdestä voisi vähentää väkeä. Mutta sitä ei pitäisi tehdä ilman journalistista näkemystä ja ideoita tulevaisuudesta. Jos johdolla ei niitä ole, kannattaisi pitää matalaa profiilia puhuessaan toimittajien ammattitaidosta." Linderin mielestä DN:lle on vakava uhka, että se nyt menettää perinteikkäät nimekkäät kirjoittajansa, ne, joilla on ollut vahva rooli ruotsalaisessa kulttuurikeskustelussa.

"Tästä tulee aivan erilainen lehti, joka kadottaa paljon perinteisestä painoarvostaan." Dagens Nyheter teki viime vuonna 10 miljoonaa euroa tappiota.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää